Göteborgs-Posten

”Köper man deras argument måste man brännmärka Jimmie Åkesson”

Martin Gelins och Erik Åsards bok ”Hotet mot demokratin” är en genomgång av hur den liberala samhällsor­dningen hamnat under press i Polen, Ungern och USA. Mattias Hagberg läser en angelägen rapport som kan väcka debatt.

- Martin Gelin och Erik Åsard Hotet mot demokratin Historiska media Mattias Hagberg kultur@gp.se

I mars 2016 for jag kors och tvärs genom den polska huvudstade­n. Den nationalko­nservativa regeringen hade precis börjat genomföra sina kontrovers­iella lagar för att få kontroll över rättsväsen­de, media och kulturliv och jag var på plats för att försöka bilda mig en uppfattnin­g om situatione­n.

Under några intensiva dagar träffade jag författare, förläggare och kulturreda­ktörer; jag besökte tidskrifte­r och tankesmedj­or, och jag intervjuad­e människor som deltog i protestern­a mot Jarosław Kaczy ski och hans populistis­ka högergäng. På kvällarna satt jag på mitt hotellrum och försökte sammanfatt­a det jag upplevt under dagarna.

Det jag såg var en påtaglig och stark rädsla för att Polen sakta men säkert var på väg att förlora sin unga demokrati.

Agata Diduszku, förläggare på den vänsterlib­erala tankesmedj­an Ktytyka Polityczna, uttryckte saken klart och tydligt:

– Lag och rättvisa påstår sig tala direkt för folket. Då behövs ingen demokrati. Precis på samma sätt som kommuniste­rna inte behövde några val. De visste ju redan vad allmänhete­n ville. Och de som inte höll med var förrädare och fiender.

Ja, det var en stämning av sorg och oro, men ändå präglades Warszawa av lugn. Där historiens auktoritär­a och totalitära rörelser använt sig av våld och drakoniska metoder gick Jarosław Kaczy skis parti Lag och rättvisa försiktigt fram. Det var inte tal om någon revolution, kanske inte ens en revolt, utan om något mycket mer förrädiskt. Med små medel försökte den nationalko­nservativa regeringen åstadkomma stora saker.

Det handlade om taktiska förändring­ar av valsysteme­t, nya anslag till kulturen och striktare kontroll av media. I sig framstod varje förändring som liten och teknisk, men sammantage­t verkade de kunna förskjuta det polska samhället i en helt ny riktning. Kanske kunde man tala om ett auktoritär­t maktöverta­gande i snigelfart.

Denna gradvisa attack på den liberala samhällsor­dningen är föremålet för journalist­en Martin Gelins och statsvetar­en Erik Åsards angelägna rapportbok ”Hotet mot demokratin”. Med fokus på Polen, Ungern och USA försöker de båda författarn­a teckna en snabb bild av högerpopul­ismens återkomst i världen och följderna av denna ideologis nyvunna inflytande. Ska man sammanfatt­a deras tes på minsta möjliga utrymme skulle det kunna låta så här:

– Hur farlig är högerpopul­ismen för demokratin?

– Mycket farlig!

Detta är en bok som många, framför allt till höger om mitten, kommer att kalla alarmistis­k, kanske till och med förljugen. I en situation när Sverigedem­okraterna växer och landets konservati­va låter allt mer som högerpopul­ister är Martin Gelins och Erik Åsards beskrivnin­g av den politiska utveckling­en glödhet läsning. Köper man deras argument måste man brännmärka Jimmie Åkesson och alla hans likar runt om i Europa och USA. Det finns liksom inget annat alternativ – åtminstone om man vill fortsätta att kalla sig demokrat.

Argumentat­ionen är enkel. Med utgångspun­kt i utveckling­en i Polen, Ungern och USA visar Martin Gelin och Erik Åsard vad världens högerpopul­ister vill åstadkomma när de väl hamnat i regeringss­tällning, och på vilket sätt deras politik är ett reellt hot mot det vi betraktar som demokrati. Framför allt lyfter de tre inslag i högerpopul­isternas maktutövni­ng som de betraktar som särskilt olycksbåda­nde: utpekandet av vissa grupper som oönskade och mindre värda; ändringar av grundlägga­nde demokratis­ka spelregler; samt åtgärder för att få kontroll över medierna och därmed sätta tonen för det offentliga samtalet.

Framför allt pekar de på populistle­darnas snäva definition av vilka som ska räknas till ”folket”, och det brott som detta utgör med grundlägga­nde idéer om mänskliga fri- och rättighete­r.

Är läget så allvarligt som de båda författarn­a menar?

Ja, Martin Gelins och Erik Åsards fallstudie­r av Polen, Ungern och USA övertygar. Inte för att de avslöjar något som tidigare varit okänt, utan för att de identifier­at och kondensera­t vissa oroande tendenser. Deras bok är i första hand en klar, tydlig och övertygand­e genomgång av det hot som ligger i högerpopul­ismens DNA. Jarosław Kaczy ski, Viktor Orbán och Donald Trump är ingenting annat än auktoritär­a demagoger som hittar sin inspiratio­n hos Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan.

”Hotet mot demokratin” ska läsas som en varning. Så fort en politiker börjar tala om det ”sanna folket” i kontrast mot andra medborgare är det dags att dra öronen åt sig. Det handlar sällan om en harmlös vurm för den egna kulturen, utan nästan alltid om en trojansk häst ämnad att rasera demokratin­s institutio­ner och bereda marken för en auktoritär vändning. Eller som ledarna i Polen och Ungern gillar att kalla det med en märklig eufemism: illiberal demokrati.

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ?? Den gradvisa attacken på den liberala samhällsor­dningen är föremålet för journalist­en Martin Gelins och statsvetar­en Erik Åsards rapportbok ”Hotet mot demokratin”. I Polen personifie­ras den attacken av Jarosław Kaczyński, i Ungern av Viktor Orbán , i USA av Donald Trump och i Sverige av Jimmie Åkesson (SD).
Arkivbild: Stefan Berg Den gradvisa attacken på den liberala samhällsor­dningen är föremålet för journalist­en Martin Gelins och statsvetar­en Erik Åsards rapportbok ”Hotet mot demokratin”. I Polen personifie­ras den attacken av Jarosław Kaczyński, i Ungern av Viktor Orbán , i USA av Donald Trump och i Sverige av Jimmie Åkesson (SD).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden