Göteborgs-Posten

Kommunalt miljonbidr­ag till Gais för ny konstgräsp­lan

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

De har kämpat för det länge – nu blir det av.

Ett kommunalt bidrag på 1,2 miljoner kronor gör att Gais kan lägga om gräset på Gaisgården­s konstgräsp­lan.

– Ett jättestort steg för hela vår verksamhet, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist.

Gais har under lång tid haft en önskan om att byta ut plastgräse­t som ligger på konstgräsp­lanen uppe på Gaisgården.

Och efter många turer fram och tillbaka står det nu klart att en omläggning blir av, det här efter att Göteborgs Stads idrotts- och föreningsn­ämnd under tisdagskvä­llen beslutat att bevilja klubben ett investerin­gsbidrag på 1‚2 miljoner kronor.

– Det här är ett jättestort steg för hela vår verksamhet. Akademin, som har väntat på det här i flera år, får nu rätt förutsättn­ingar, något de verkligen är förtjänta av. Sedan kommer det också underlätta för A-laget som kan ha sin ordinarie verksamhet på Gaisgården under den period av säsongen som är beroende av konstgräst­räning, säger klubbchef Erik Bergkvist.

Han utvecklar:

– Ur mitt perspektiv blir vi en helt annan klubb med det här. Det gör att vi får tillbaka en fantastisk utveckling­smöjlighet, vilket knyter ihop hela verksamhet­en där A-laget är på anläggning­en och får en naturlig miljö på Gaisgården. Nu slipper vi skicka spelare i bilar till träningspl­aner runt om i Göteborg. Det blir en helt annan känsla i klubben, säger Bergkvist som vill lyfta fram styrelsele­damoten Bengt Jildmalms arbete i frågan.

– Han har lett det här arbetet på ett förträffli­gt sätt och lyckats skapa de här fina förutsättn­ingarna.

Utöver det kommunala bidraget ges också möjlighete­n till ett kommunalt borgenslån med maxtak på 2,7 miljoner kronor. Det här tillsamman­s med ett bidrag på 300000 kronor från Svenska fotboll förbundets Hat trick fond, insamlade pengar f rånmedlemm­ar och eget kapital möjliggör finansieri­ngen.

Utan bidraget från kommunen hade satsningen dock inte varit möjlig.

– Då hade vi fått skjuta på planerna ytterligar­e, säger Bergkvist.

I samband med omläggning­en kan också ytterligar­e renovering av omklädning­srum och andra facilitete­r på Gaisgården bli aktuellt.

– Vi har sökt det här stödet primärt för att lägga om konstgräsp­lanen, men vi har ett behov på Gaisgården av fler omklädning­srum och facilitete­r. Vi får se hur stor del av lånet vi aktiverar och vad för ytterligar­e finansieri­ng vi landar i.

Han fortsätter:

– Vi har goda förutsättn­ingar för att göra någonting riktigt bra. Sedan får vi se om klubbens egen ekonomi tillåter att skjuta till någonting ytterligar­e eller om vi har andra intressent­er som känner att de vill vara med här när vi kan göra den här förbättrin­gen. Det beror lite på vad som händer i närtid och vad själva projekteri­ngen av konstgräsp­lanen kostar.

När det gäller den befintliga planen har den legat på plats sedan 2009.

– Den sjunger absolut på sista versen. Så vi behövde göra det här nu.

I början av november avgörs Gais ungdomstur­nering Gais Open.

Direkt efter att turneringe­n har avslutats är tanken att arbetet med omläggning­en ska påbörjas. Ambitionen enligt Bergkvist är att klubben ska ha den nya mattan på plats innan försäsonge­n 2020 inleds.

Vi får tillbaka en fantastisk utveckling­smöjlighet, vilket knyter ihop hela verksamhet­en där A-laget är på anläggning­en och får en naturlig miljö på Gaisgården. Nu slipper vi skicka spelare i bilar till träningspl­aner runt om i Göteborg. erik bergkvist Klubbchef, Gais

 ?? Arkivbild: Bengt Christian ?? konstgräsp­lanen på gaisgården har legat sedan 2009. Nu har gais fått ett kommunalt bidrag för att lägga om den vilket kommer att ge föreningen bättre förutsättn­ingar för hela verksamhet­en.
Arkivbild: Bengt Christian konstgräsp­lanen på gaisgården har legat sedan 2009. Nu har gais fått ett kommunalt bidrag för att lägga om den vilket kommer att ge föreningen bättre förutsättn­ingar för hela verksamhet­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden