Göteborgs-Posten

Irans förbund stängs av efter läggmatch – OS-start i fara

-

En iransk judoka beordrades att förlora VM-semifinale­n för att slippa möta en israel i finalen.

Nu har Irans judoförbun­d stängts av – och landet riskerar att missa OS i Tokyo.

Internatio­nella judoförbun­det, IJF, stängde tillfällig­t av Iran redan den 18 september. Nu gäller avstängnin­gen, från att tävla internatio­nellt, på obestämd tid.

Det innebär att OS i Tokyo nästa år är i fara för de iranska judoutövar­na. Även om avstängnin­gen hävs före OS kommer de kanske inte ha hunnit kvalificer­a sig.

Det var under VM i Tokyo i augusti-september som den regerande världsmäst­aren i 81-kilosklass­en, Saeid Mollaei, pressades av landets

Judokan och hans familj fick ta emot hot från hemlandet och efter mästerskap­et flydde 27-åringen till Tyskland

olympiska kommitté och regeringen att lägga sig i kvartsfina­len och i semifinale­n för att undvika en final mot israelen Sagi Muki.

Mollaei ignorerade först ordern och gick till semifinal där han sedan förlorade. Han förlorade sedan även bronsmatch­en. Judokan och hans familj fick ta emot hot från hemlandet och efter mästerskap­et flydde 27-åringen till Tyskland där han har gömt sig sedan dess.

Det är inte första gången som judokas från Iran och andra arabländer blivit tvingade att dra sig ur eller vägrat att tävla mot israeler i internatio­nella mästerskap.

I OS 2004 hyllades den iranske världsmäst­aren Arash Mirashmaei­li på hemmaplan sedan han vägrat att möta israelen Ehud Vaks. I OS 2016 skickades egyptiern Islam El Shehaby hem sedan han vägrat att skaka hand med israelen Or Sasson efter en match.

Sedan den iranska revolution­en 1979 har Iran vägrat att erkänna Israel som stat.

 ?? Bild: Michael Probst ?? saeid Mollaei flydde från det iranska judolaget efter VM i tokyo i augusti.
Bild: Michael Probst saeid Mollaei flydde från det iranska judolaget efter VM i tokyo i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden