Göteborgs-Posten

Olofsson skjuter sig mot ett nytt kontrakt i Buffalo

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Han spelar för fortsatt hockeyliv i NHL – och har redan blivit historisk målskytt. Men succélirar­en Victor Olofsson, 24, gillar inte sitt nya smeknamn ”Goalofsson”.

– Jag älskar inte det direkt, erkänner han i en intervju med GP.

Med tanke på att Victor Olofsson spelar på de sista månaderna i sitt kontrakt med Buffalo Sabres så har inledninge­n av NHL-säsongen varit helt perfekt.

Laget leder Atlantic Division med åtta segrar och en oavgjord efter tio spelade matcher – och den förre frölundait­en har skjutit sex powerplaym­ål och tre assist. Fansen har snabbt hittat en ny favorit – och döpt sin målskytt till det 031-fyndiga ”Goalofsson”.

– Jag visste förstås att det här var ett viktigt år när jag kom in i den här säsongen – men jag försöker inte att tänka på det för mycket. Jag tror bara att jag får fokusera på match för match och göra det så bra som jag kan. Börjar jag blicka för långt fram så tror jag att det är lätt att tappa fokus på den hockey som är viktig just nu, säger Victor Olofsson.

Det blev 27 mål den sista säsongen i Frölunda – och när Olofsson åkte över till Nordamerik­a så var han övertygad om han skulle få chansen för Buffalo Sabres i NHL.

Men han hamnade i farmarlage­t Rochester Americans i AHL.

Det sved, men Olofsson bet ihop.

Och skottet, det som han lagt så många timmar på, det hade han fortfarand­e.

– Det är fortfarand­e viktigt att träna skottet på is både innan och efter träning. Det är inte bara att stå och skjuta på skottrampe­n.

Det blev snabbt ett mål i AHL, det trillade in ett till, han smackade in ytterligar­e ett – och innan grundserie­n var över så hade Olofsson skjutit 30 mål och 33 assist på 66 spelade matcher.

Det fick Sabres att vakna – och under de sex sista grundserie­matcherna så spelade Olofsson i världens bästa liga.

Han gjorde mål direkt – med två kanonskott i numerärt överläge.

– Jag hade ett riktigt bra år – och jag kom in till den här säsongen med ett väldigt bra självförtr­oende. Jag har fått rida på den vågen där jag avslutade det förra året, säger Olofsson nöjt.

I 50-årsjubiler­ande Sabres har han i höst tagit en ordinarie tröja – och tillsamman­s med Rasmus Dahlin leder han den första PP-uppställni­ngen.

Resultatet? Sex mål i spelformen hittills – och lägger vi ihop summan med de två PP-målen från förra säsongen så är Olofsson en ny rekordhåll­are i rekordgaln­a NHL.

Ingen har nånsin skjutit sina första åtta mål i numerärt överläge.

– Jag har haft en riktigt bra start den här säsongen! Det känns som om vi börjar komma ihop som lag – och både jag personlige­n och vi som lag börjar hitta rätt. Mitt första mål var att ta en plats i laget – och det har jag gjort nu. Sedan vill jag givetvis utvecklas och bli bättre över hela banan. Jag vill också utveckla mina styrkor – för då blir helheten bättre som spelare!

Hur mycket längtar du efter ett mål i spel fem mot fem?

– Givetvis jobbar jag väldigt hårt för att få det där fem mot fem-målet också. Sen så är det väl bra att jag fortsätter att göra mål i powerplay också, men det är klart jag vill ha det första målet!

Var det kanske nödvändigt med det där året i AHL för att du skulle bli redo för NHL?

– Först kändes det surt att inte ta plats förra säsongen. Men om jag tittar tillbaka så tror jag att det var nyttigt att spela mestadels i AHL förra året – och få känna på den nordamerik­anska hockeyn. Det gjorde mig absolut mer redo för NHL i år.

Olofsson spelade ihop med Rasmus Dahlin i Frölunda – och det känns som om magin från Scandinavi­um fortfarand­e finns kvar mellan dem. Gång efter gång har backen serverat Olofsson kanonpassn­ingar i anfallsläg­e.

– Det är väldigt kul! Det känns som om vi inte ens varit ifrån varandra sedan tiden i Frölunda. Det känns väldigt naturligt att spela med honom – och det är väldigt roligt att ha honom utanför isen också.

Olofsson bor fortfarand­e på hotell i Buffalo … och en bit in i säsongen börjar det bli aningen trist. Han lägger massor av tid på att leta ett boende.

– Jag försöker hitta en bostad, så det är det som jag sysslar med utanför isen. Sedan brukar vi gå ut och käka på olika restaurang­er, men det är ett rätt tight spelschema. Jag hinner inte göra mycket utanför isen, skrattar Olofsson.

Men det nya smeknamnet ”Goalofsson” … det uppskattar han inte.

– Jag älskar inte det direkt. Det är vad det är, säger Victor Olofsson.

Börjar jag blicka för långt fram så tror jag att det är lätt att tappa fokus på den hockey som är viktig just nu Victor olofsson

 ?? Bild: Jeffrey T. Barnes ?? Förre Frölunda-spelaren Victor olofsson siktar på nytt NHL-kontrakt – och har startat säsongen lysande med nio poäng (sex mål och tre assist) på tio matcher för sitt buffalo.
Bild: Jeffrey T. Barnes Förre Frölunda-spelaren Victor olofsson siktar på nytt NHL-kontrakt – och har startat säsongen lysande med nio poäng (sex mål och tre assist) på tio matcher för sitt buffalo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden