Göteborgs-Posten

Karin Pihl:

Förslaget om tvångsdeln­ing av föräldrafö­rsäkringen återkommer ständigt i jämställdh­etsdebatte­n. Men det är en dålig idé. Om det är något vi inte behöver är det mer karriärhet­s.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Uppfattnin­gen att människor styrs av ett falskt medvetande, och att det är politikens uppgift att frigöra den ’egentliga’ viljan, är dessutom snudd på totalitär.

Någon som minns MUF:s vallåt från 2010? ”Sverige jobbar, när Sverige är som bäst”. Den irriterand­e dängan var nästan omöjlig att få ut ur huvudet. Men budskapet är svårt att säga emot. Det är bättre att folk arbetar än att de går på bidrag, både för samhällsek­onomin och för den enskilda personen.

Men betyder det att jobbet är det viktigaste och att fler borde satsa på självförve­rkligande genom arbetslive­t?

Om man frågar organisati­onen Sveriges Kvinnolobb­y verkar svaret tveklöst vara ja, i alla fall när det gäller ena halvan av befolkning­en. Kvinnor prioritera­r inte arbete och karriär i tillräckli­gt hög utsträckni­ng, anser organisati­onen. I en ny rapport föreslår kvinnolobb­yn därför att föräldrafö­rsäkringen ska kvoteras, så att föräldrarn­a inte kan föra över dagar till varandra.

Idén är inte ny. Förslaget om kvoterad föräldrale­dighet poppar upp lite titt som tätt i jämställdh­etsdebatte­n. Exempelvis vill Socialdemo­kraterna sedan några år tillbaka ”individual­isera” försäkring­en.

Analysen är ofta densamma: kvinnor är hemma med barnen längre än männen. Det leder till att de halkar efter på arbetsmark­naden. Löneutveck­lingen blir lidande.

Informatio­nskampanje­r och jämställdh­etsbonusar verkar inte hjälpa. ”Kvinnor tar ut den stora majoritete­n av all föräldrale­dighet i alla de nordiska länderna trots att det finns goda möjlighete­r att dela lika på ledigheten”, står det i rapporten. Det går alltså att välja att dela lika, men folk väljer fel, och därför måste staten gripa in.

När man läser rapporten kan man tro att kvinnolobb­yn har fått den där gamla moderatlåt­en på hjärnan. Det är ”karriär”, ”löneutveck­ling”, ”höga positioner”, ”återgång till arbetet”.

Det är som att de utgår ifrån att karriär och att tjäna pengar är – eller åtminstone borde vara – alla kvinnors högsta livsmål. Som om det inte fanns tillräckli­gt med hets om att man ska förverklig­a sig själv genom sitt jobb, eller som att framgång alltid måste mätas i pengar, och inte i lyckade relationer.

Vi lever inte heller på 1950-talet. De allra flesta kvinnor har precis som männen ett jobb att gå till varje dag. Problemet för Sveriges Kvinnolobb­y är att kvinnor verkar prioritera arbetet i lite mindre utsträckni­ng än män. Och de gör det så klart inte av fri vilja, utan på grund av normerna.

Självklart blir människor påverkade av omgivninge­ns förväntnin­gar. Men de flesta människor, inräknat kvinnor, är inte viljelösa mähän. Det är rimligare att anta att en förälder är hemma med sitt barn för att han eller hon tycker om att vara med sitt barn.

Det finns inte heller något starkt stöd för en sådan reform. Åtta av tio svenskar vill inte att föräldrafö­rsäkringen ska tvångsdela­s, enligt en undersökni­ng genomförd av Novus (SVT 13/6 2015).

Uppfattnin­gen att människor styrs av ett falskt medvetande, och att det är politikens uppgift att frigöra den ”egentliga” viljan, är dessutom snudd på totalitär.

Men stressen, då? Skulle inte kvinnor bli mindre stressade om staten tvingade folk att dela lika? Troligtvis inte. Det är sant att kvinnor är mer stressade än män. Enligt en undersökni­ng från fackförbun­det Jusek är dock unga kvinnor utan barn mer stressade än kvinnor med barn.

Och trots att Sverige, till skillnad från Danmark, har öronmärkta pappamånad­er i föräldrafö­rsäkringen är problem med daglig stress nästan dubbelt så vanligt i Sverige som i Danmark, enligt Yougov.

Ökad statlig styrning över privatlive­t skulle antagligen inte leda till mindre stress, snarare tvärtom. Särskilt jobbigt lär det bli för kvinnor som inte lever i Sveriges Kvinnolobb­ys välordnade medelklass­idyll utan kanske har en partner som lämnat familjen, eller som kvinnan valt att lämna, eller som vägrar att ta ansvar. Vad ska hon göra när de kvoterade dagarna är slut?

Ökad statlig styrning över privatlive­t skulle antagligen inte leda till mindre stress

Det är bekvämt att tro att allt kan ställas i ordning med hjälp av politiken. Men människor är komplexa. Deras sociala situatione­r ser olika ut, likaså deras val och familjesit­uationer.

Stödet för svensk föräldrafö­rsäkring är stort, men det betyder inte att folk önskar bli dirigerade i sättet de använder den.

 ??  ??
 ?? Bild: Izabelle Nordfjell ?? En modern arbetsmark­nad kräver flexibla socialförs­äkringar.
Bild: Izabelle Nordfjell En modern arbetsmark­nad kräver flexibla socialförs­äkringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden