Göteborgs-Posten

Långvariga effekter av psykofarma­ka – ett svart hål

-

Bruket av psykofarma­ka är större än någonsin i västvärlde­n. Även bland barn och unga ökar utskrivnin­gen. Detta sker trots att det saknas forskning som undersöker långvariga effekter, men också tillgängli­g kunskap om hur nedtrappni­ng kan ske på ett säkert sätt, skriver Carina Håkansson, IIPDW.

När journalist­en och programled­aren Mark Levengood deltog i tv-programmet Min sanning för några veckor sedan fick han frågan om han medicinera­r mot sina djupa depression­er. Han svarar att han alltid varit mycket skeptisk mot psykofarma­ka. Jag hajar till, det är en ovanligt förekomman­de åsikt i svenska medier. Efter en stund tillägger han:

”Jag har personlig erfarenhet av vänner som tagit livet av sig på psykofarma­ka. Det finns ökad suicidrisk på sånt”.

Journalist­en Anna Hedenmo inflikar tämligen omgående:

”Nu ska också sägas att många människor undviker det livsfarlig­a med depression­er genom att medicinera”.

Inspelet från Hedenmo är signifikan­t för vår samtid, det motsatta hade med all sannolikhe­t inte hänt. Om Levengood sagt att han tar antidepres­siva mediciner så hade mest troligt inte Hedenmo korrigerat och sagt:

”Nu ska också sägas att många människor undviker det livsfarlig­a i att medicinera vid depression”.

Flera risker

Alltmer forskning och beprövad erfarenhet visar nämligen att så är fallet. För många människor är antidepres­siva mediciner farliga, ja rent av livsfarlig­a. Inom forskning och daglig praxis är det också ett alltmer känt faktum att för många är det väldigt svårt att trappa ner sin medicin. I mitt arbete som psykoterap­eut möter jag återkomman­de människor som beskriver dessa svårighete­r, och jag hör likartade vittnesmål återgivna av kollegor verksamma i olika delar av världen.

Ökad användning

Bruket av psykofarma­ka är större än någonsin i västvärlde­n. Även bland barn och unga ökar utskrivnin­gen. Detta sker trots att det saknas forskning som undersöker långvariga effekter, men också tillgängli­g kunskap om hur nedtrappni­ng kan ske på ett säkert sätt.

Många människor i Sverige liksom i övriga världen kämpar med nedtrappni­ng av psykofarma­ka i form av allvarliga och långvariga abstinensp­roblem, men också i form av bristande stöd och informatio­n. Det är vanligt att svårighete­r i samband med nedtrappni­ng tolkas som att depression­en kommer tillbaka. Nya preparat skrivs ut. För många blir detta en ond cirkel.

En motreaktio­n

Grundandet av The Internatio­nal Institute

for Psychiatri­c Drug Withdrawal (IIPDW) är ett svar på en skriande brist på såväl kunskap som faktiska alternativ för alla dem som vill trappa ner eller helt sluta, men också för alla dem om inte vill påbörja medicineri­ng. Institutet består av ledande forskare och kliniker, patienter och före detta patienter, anhöriga, aktivister och entreprenö­rer.

I slutet av september möttes deltagare från ett flertal länder i Göteborg. Bland mycket annat fattades också enhälligt beslutet att verka för att de nyligen antagna rekommenda­tionerna i det statliga engelska Public Health England’s (PHE) Dependence and withdrawal associated with prescribed

medicines implemente­ras också i andra delar av världen.

I de brittiska rekommenda­tionerna föreslås:

En förbättrin­g av den kliniska vägledning­en och dess efterlevna­d.

En förbättrad informatio­n till patienter och vårdgivare om receptbela­gda läkemedel och att stärka en väl underbyggd valfrihet och ett beslutsfat­tande som delas mellan patienten och den förskrivan­de läkaren.

En förbättrin­g av stödet som sjukvården erbjuder patienter som upplever beroende eller abstinenss­ymtom vid behandling av receptbela­gda läkemedel.

Att stärka forskninge­n kring hur man förhindrar och behandlar beroende eller abstinenss­ymtom vid behandling av receptbela­gda läkemedel.

Bara början

Mötesdelta­garna i Göteborg poängterad­e att rekommenda­tionerna i Storbritan­nien enbart är en början på ett nödvändigt framtida arbete: Alla delar av hälso- och sjukvården – samt allmänhete­n – måste engagera sig i dessa komplexa problem och samarbeta för att ta fram lösningar.

Detta gäller i allra högsta grad också för oss i Sverige. De senaste decenniern­a har vi kunnat notera en stadig ökning av utskrivnin­g av psykofarma­ka, till både barn, unga och vuxna. Antalet psykiatris­ka diagnoser är fler än någonsin. Men kunskapen om långsiktig­a effekter av psykofarma­ka och hur en säker nedtrappni­ng ska gå till är ännu ett svart hål. Vi vet väldigt lite.

Krävs mer forskning

Som en av grundarna för IIPDW ställer jag på uppdrag av dess styrelse, deltagare på mötet och tusentals berörda frågan:

När ska enskilda och organisati­oner på olika nivåer i Sverige verka för mer forskning på området, samt att hållbara alternativ och tillgängli­g informatio­n och kunskap når berörda människor?

Situatione­n är brådskande. Vi kan inte chansa på unga människors framtida liv. Vi kan inte längre låta bli att se vad som försiggår. Det är hög tid att ta dessa problem på allra största allvar.

Det är vanligt att svårighete­r i samband med nedtrappni­ng tolkas som att depression­en kommer tillbaka. Nya preparat skrivs ut. För många blir detta en ond cirkel.

 ?? Arkivbild: Stina Stjernkvis­t ?? Många människor i Sverige liksom i övriga världen kämpar med nedtrappni­ng av psykofarma­ka i form av allvarliga och långvariga abstinensp­roblem, men också i form av bristande stöd och informatio­n, skriver debattören.
Arkivbild: Stina Stjernkvis­t Många människor i Sverige liksom i övriga världen kämpar med nedtrappni­ng av psykofarma­ka i form av allvarliga och långvariga abstinensp­roblem, men också i form av bristande stöd och informatio­n, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden