Göteborgs-Posten

Logik à la Ulf Kristersso­n (M)

-

Ulf Kristersso­n (M) har i SVT Agenda åter berättat vad han tycker är bra. Sammanfatt­ningsvis handlar det om följande:

1. Att höginkomst­tagare får ha hälften kvar efter skatt oavsett hur mycket de tjänar.

2. Att de nysvenskar som inte snabbt nog kan meritera sig för att få plats på svensk arbetsmark­nad skall få högst 75 procent av lägsta lönegrad som bidrag under så begränsad tid som möjligt.

Varför är då detta bra enligt Kristersso­n?

Beträffand­e punkt 1: Därför att då vill höginkomst­tagarna jobba för samhällets bästa och hålla hjulen igång i det maskineri som alstrar kapital. Får de inte behålla hälften kommer de att utöva utpressnin­g på samhället med det inflytande som pengamakte­n ger dem.

Beträffand­e punkt 2: Därför att när fattiga, lågutbilda­de och utanförstä­llda svälter får de vilja och kraft att göra sitt allra bästa för att slippa ta emot bidrag.

Kontentan i detta resonemang blir att både rika och fattiga skall misstänkas för att ha dåliga, omoraliska avsikter, samt att de rikas dålighet skall motverkas med ”morot” och de fattigas med ”piska”.

Nämnas bör, att det inte finns någon forskning som styrker att verksamhet­er blir mer lönsamma för att cheferna får skyhöga löner. Således är det inte heller styrkt att de arbetar mer och bättre för att de får mer pengar. Kristersso­n åberopar således en obefintlig forskning i sin så kallade bevisförin­g.

Är då detta som Kristersso­n tycker verkligen bra? Och i så fall, för vilka? Och i vilken sorts människosy­n hör detta hemma? Det är vår plikt att noga tänka igenom det. Gunnar Götborg

 ?? Arkivbild: Linus Svensson ??
Arkivbild: Linus Svensson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden