Göteborgs-Posten

Särskild anställnin­gstrygghet kan försvinna

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

I torsdags fattade kommunfull­mäktige beslut om att behålla den särskilda anställnin­gstrygghet­en i staden. I alliansens budget står det att den inte längre ska gälla.

– Vi får ta den frågan till fullmäktig­e igen, säger Jonas Attenius, gruppledar­e (S).

I alliansens budget – som av allt att döma kommer att gå igenom i fullmäktig­e den 4 november – står det att stadens särskilda anställnin­gstrygghet inte längre ska tillämpas. Rutinen är den att budgeten klubbas i sin helhet – vilket skulle innebära att anställnin­gstrygghet­en upphävs, trots att fullmäktig­e beslutade annat så sent som i förra veckan.

Att alliansens stoppar in en fråga i budgeten där fullmäktig­e nyligen fattat beslut i precis motsatt riktning förvånar Daniel Bernmar, kommunalrå­d (V).

– Alliansens har ju själva sagt att man inte får göra så. Min utgångspun­kt är att vi måste göra samma sak som de gjorde vid två tillfällen, alltså lägga ett korrigeran­de beslut, säger han.

Det han syftar på är hanteringe­n av lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänste­n. Där fattade kommunfull­mäktige beslut om att reformen skulle införas under förra mandatperi­oden – och vid de två följande budgetbesl­utet försökte de rödgröna få beslutet upphävt genom att baka in det i budgeten.

Den gången var det alliansens och dåvarande opposition­sledaren Jonas Ransgård (M) som protestera­de mot tillvägagå­ngssättet.

– ”Nu får ni sluta. Fullmäktig­e bestämmer”, sa Ransgård till oss, så nu får väl vi säga till Axel: ”Nu får ni sluta. Fullmäktig­e bestämmer”, säger Jonas Attenius, gruppledar­e (S).

Hur kommer ni att agera?

– Vi får ta frågan till fullmäktig­e, så som borgarna gjorde med LOV-en.

Kommunstyr­elsens ordförande Axel Josefson (M) tycker däremot inte att hanteringe­n av frågan om anställnin­gstrygghet­en går att jämföra med den om LOV.

– Det är inte så att vi har lagt in det här i efterhand. Vår budget var redan på tryck när vi hade fullmäktig­edebatten i torsdags.

Att skrivninge­n överhuvudt­aget finns med i budgeten har att göra med att det blev en diskussion om hur beslutet i kommunstyr­elsen tidigare i år skulle tolkas, säger han.

– Vi ville förtydliga vår ståndpunkt, så att det inte skulle misstolkas av förvaltnin­garna. Det är alltså inte någon efterhands­konstrukti­on för att vi fick ett visst beslut i torsdags. Hur ser du på att vänstersid­an tänker lägga ett yrkande om att anställnin­gstrygghet­en ska finnas kvar?

– Ärligt talat tycker jag nog att de borde avvakta den utredning de sa att de skulle tillsätta om vilka effekter det här får. Det framgick under debatten i fullmäktig­e att det finns avarter som är svåra för kommunen.

 ?? Arkivbild: Mia Höglund ?? axel Josefson (M).
Arkivbild: Mia Höglund axel Josefson (M).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden