Göteborgs-Posten

Johan Lindqvist:

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

2020 ser ut att bli en ny rekordsäso­ng på Ullevi. Men klockan klämtar och snart tystnar förmodlige­n musiken. Då får vi sätta oss på tåget till Solna i stället.

Utredning har lagts på utredning, utspel efter utspel har avlöst varandra. Men egentligen utan att vi kommit någonstans. Det senaste upplägget presentera­des häromvecka­n och innehåller äntligen tre konkreta förslag. Kruxet är att man i praktiken tar Ullevi som gisslan, Nordens största arena måste rivas för att detaljplan­en inte ska gå kraftigt minus.

Det skulle i sin tur betyda att Göteborg inte längre kommer kunna ha de riktigt stora konsertern­a eller evenemange­n. Och även med de tre nya arenor som föreslås lär de flesta stora artister passera Göteborg på väg mellan Köpenhamn och Stockholm.

River vi Ullevi går den aldrig att ersätta. Det blir omöjligt att bygga en ny arena med motsvarand­e publikkapa­citet. Ingen skulle acceptera att en färsk miljardare­na stod oanvänd lika många dagar på året som Ullevi gör, den gamla arenans konkurrens­fördel är storleken och de förhålland­evis låga kostnadern­a. Så hur fin en ny arena än skulle bli saknas artister och evenemang att fylla kalendern. Att Blåvitt skulle flytta in på en stadion med 60 000 stolar är inte ens utopi. Och det trots att Gamla Ullevi var omodern redan dagen den invigdes.

Så glöm jättekonse­rterna. De är historia den dagen Ullevi är borta. Likaså folkfester­na när Gothia och Partille cup invigs. Fler stora friidrotts­mästerskap eller en Champions league-final kan vi också stryka.

Återstår arenan som ska ersätta Scandinavi­um. Frölunda behöver absolut en ny hemmais, men förutom en deltävling i Melodifest­ivalen och Gothenburg horse show blir det svårt att få snurr på innehållet. En ny multiarena konkurrera­r på samma villkor som mängder av andra arenor i samma klass runtom i Europa. Rihanna och hennes kollegor lär föredra Royal arena i Köpenhamn för att sedan gå tvärs över gatan till Kastrup och ta flyget till Stockholm.

Nya Lisebergsh­allen är förstås ett akut måste, Redbergsli­ds handbollsl­ag är hemlösa, men artisterna som drar runt 3 000 personer har redan en ny hamn i Partille arena.

Lägg till att kulturkala­set är konsekvent misshandla­t sedan flera år tillbaka, en bokmässa som knäar under en krisande förlagsbra­nsch, att det tycks svårt att etablera en ordentlig festival i Trädgårdsf­öreningen och att Bananpiren aldrig kommer att bli den evenemangs­plats som det pratats om.

Återstår Way out West som är fantastisk­t, men det blir svårt att ha en konsertsta­d i toppklass om man enbart förlitar sig på ”naturliga” arenor i parkmiljö. Att som när Ullevi långsamt reparerade­s arrangera jättekonse­rter på Eriksberg är som alla förstår inte längre möjligt. Planerna på en festival i Skatås tycks också skrinlagda.

Och visst. Man kan argumenter­a för att jättekonse­rterna på Ullevi är isolerade händelser som inträffar några gånger om året, men de har också ett ovärderlig­t symbolvärd­e för Göteborgs image som evenemangs­stad. De pumpar in energi, pengar, uppmärksam­het och självförtr­oende. Det ena ger det andra och utan Ullevi skulle folket på Göteborg & Co behöva formulera nya pitchar för att marknadsfö­ra vår stad.

Att politikern­a skulle våga skona Ullevi till priset av x antal skattekron­or, missnöjda entreprenö­rer och inte inte minst att några tusen nya lägenheter inte blev byggda på den attraktiva tomten känns inte speciellt troligt.

Så passa på. 2020 ser ut att bli en ny rekordsäso­ng på Ullevi. Men klockan klämtar och snart tystnar förmodlige­n musiken. Då får vi sätta oss på tåget till Solna i stället. Och ni hör ju själva hur kul det låter.

2020 ser ut att bli en ny rekordsäso­ng på Ullevi. Men klockan klämtar och snart tystnar förmodlige­n musiken. Då får vi sätta oss på tåget till Solna i stället.

 ??  ??
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Mörka moln över Ullevi när Johan Lindqvist förespår evenemangs­stadens död.
Bild: Björn Larsson Rosvall Mörka moln över Ullevi när Johan Lindqvist förespår evenemangs­stadens död.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden