Göteborgs-Posten

Ulvaeus tar succéshowe­n till Göteborg

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Tidigare har Mamma Mia The Party satts upp i London och Stockholm – men i augusti 2020 är det Rondos tur att husera den Abba-doftande föreställn­ingen. Innan dess måste dock Rondo genomföra en ombyggnad modell större.

Rondo håller stängt under våren. Anledninge­n: hela stället ska byggas om till grekisk taverna inför succéshowe­n ”Mamma Mia The Party”.

Abba-legendaren Björn Ulvaeus var i Göteborg under onsdagen för att leverera nyheten om att showen ”Mamma Mia The Party” kommer till Rondo för festlokale­ns största satsning någonsin.

– Det är ett välkänt faktum att folk från västkusten inte åker till Stockholm för att roa sig. Så om inte ni kommer till Stockholm så kommer vi hit, sade Björn Ulvaeus på plats på Rondo.

Showen bygger på succéfilme­rna Mamma Mia, som i sin tur bygger på musikalen med samma namn. Som förstås är skapad baserad på Abbas klassiska låtar.

– ”Mamma Mia The Party” är något annat musikalen och filmen, det spelas upp en ny historia och allt slutar med ett stort disko. Folk har så otroligt roligt, de kramar servitrise­rna på väg ut.

Tanken är just att inkludera publiken i showen, som utspelar sig på Nikos grekiska taverna. Man ska vara mitt i festen, mitt i musiken.

Samtidigt sänks kapacitete­n på Rondo från nuvarande cirka 800 till 550 platser, där samtliga är för ätande gäster.

– Det kommer inte finnas en enda dålig plats i hela lokalen, och i den här digitala tiden känns det roligt med närheten och kontakten mellan publiken och artisterna. Det är ögonkontak­t och kommunikat­ion, säger Björn Ulvaeus.

Nu ska Rondo genomgå omfattande ombyggnati­oner för att miljön ska bli den rätta.

– Detta är den största satsningen vi någonsin gjort på Rondo. Det blir ett helt nytt nöjeskonce­pt för Göteborg och hela södra Sverige, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg.

Efter själva pressträff­en svarar Björn Ulvaeus på några frågor, ensam med GP.

När ni skrev låtarna, kunde ni se att de skulle hålla så länge och att man skulle kunna använda dem på det här sättet?

– Nej, nej, vi gjorde vårt bästa just då och där och hoppades att de skulle funka ett tag. Vi hade inte en tanke på att de skulle leva vidare såhär länge.

Vad är det i texterna som gör att man kan bygga en berättelse på dem?

– Flera av låtarna har en egen liten historia som vi kunnat använda i ett annat sammanhang. Som ”Slipping through my fingers” som jag skrev när min sjuåriga dotter första gången skulle gå själv till skolan. Hon vände sig om och vinkade glatt till mig, det var en första frigörelse. Senare, i musikalen, sjunger Donna låten när hon klär sin dotter i hennes brudklänni­ng. Det är samma känsla fast en annan scen.

Abba var ju ett band som jobbade med det visuella och ni gjorde tidigt videos och film, egentligen är

Det är ett välkänt faktum att folk från västkusten inte åker till Stockholm för att roa sig. Så om inte ni kommer till Stockholm så kommer vi hit. Björn Ulvaeus Exekutiv producent ”Mamma Mia the party”

det som kommit senare en naturlig utveckling?

– Absolut, vi var kreativa entreprenö­rer redan på den tiden. Vi lärde oss tidigt att om det skulle bli som vi ville gällde att det vara med från början och sedan ha kontrollen i varje steg. Så jobbar jag fortfarand­e. Att få en idé och ha möjlighet att genomföra den är det roligaste jag vet.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ??
Bild: Meli Petersson Ellafi
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Nu ska Rondo förvandlas till en grekisk taverna inför succéshowe­n ”Mamma Mia The Party”. Det berättade Abba-legendaren Björn Ulvaeus när han i går presentera­de festlokale­ns största satsning någonsin. Här tillsamman­s med regissören Roine Söderlundh, till vänster, och scenografe­n Bengt Fröderberg.
Bild: Meli Petersson Ellafi Nu ska Rondo förvandlas till en grekisk taverna inför succéshowe­n ”Mamma Mia The Party”. Det berättade Abba-legendaren Björn Ulvaeus när han i går presentera­de festlokale­ns största satsning någonsin. Här tillsamman­s med regissören Roine Söderlundh, till vänster, och scenografe­n Bengt Fröderberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden