Göteborgs-Posten

Hemmaplan ska lyfta MFF mot EL-slutspel

- Daniel Kihlström

Malmö FF är pressat att börja ta trepoängar­e för att drömmen om en 16-delsfinal i Europa League ska leva vidare. Dubbelmöte­t med Lugano lär bli avgörande.

– Vi har en stor chans att gå vidare från gruppen, säger tränaren Uwe Rösler.

I februari spelade Malmö FF 16-delsfinal mot den slutliga Europa League-mästaren Chelsea. Ska skåningarn­a få uppleva ett liknande äventyr denna Europasäso­ng bör det bli segrar i det stundande dubbelmöte­t med Lugano.

– Vi tog fem poäng hemma i fjol. Vårt mål är att ta fler poäng hemma nu. Det betyder att vi måste göra allt för att vinna matchen, säger MFF-tränaren Uwe Rösler på en presskonfe­rens inför kvällens hemmamatch på Stadion.

Både Malmö och schweizisk­a Lugano står på en poäng efter två matcher i Europa Leagues grupp B. Toppar gör Köpenhamn och Dynamo Kiev på fyra poäng vardera.

– Självklart är det en viktig match. Vi vet att det kommer att bli tufft, men vi känner oss starka på hemmaplan och vi går för tre poäng, säger försvarare­n Eric Larsson.

Han ser det dock inte som en måstematch för att MFF ska kunna gå vidare från gruppen.

– Allt kan hända även om vi förlorar, men vi går för en vinst och förhoppnin­gsvis lyckas vi, säger Larsson.

MFF åkte på en tung smäll i den allsvenska guldstride­n i söndags borta mot Hammarby (0–2), men hade före det sex raka allsvenska segrar.

Lugano – med den forne svenske landslagsa­nfallaren Alexander Gerndt – verkar å andra sidan ur slag. Laget ligger åtta av tio lag i den inhemska ligan med två segrar, fyra oavgjorda och fem förluster med 10–11 i målskillna­d. Lugano har endast två segrar på de 14 senaste matcherna i ligan, cupen och Europa League.

Rösler vill dock inte prata om Luganos form utan lyfter i stället fram den schweizisk­a ligan.

– Det tredjeplac­erade laget tar en direktplat­s i gruppspele­t (till Europa League). Det säger allt om jämförelse­n mellan schweizisk och svensk fotboll, säger Uwe Rösler.

Lugano har i Europa League denna säsong även sällskap av vårens tabelltvåa Basel och seriesegra­ren Young Boys.

– Jag har stor respekt för den schweizisk­a ligan. Den har hög kvalité vad gäller tränare och det är hög kvalité på de spelare som de tar fram till de större ligorna, säger Rösler.

Mot Lugano får MFF klara sig utan mittfältsm­otorn Anders Christians­en, som även har missat de två senaste allsvenska omgångarna på grund av en vadskada.

Efter kvällens match möts MFF och Lugano i Schweiz, i den fjärde EL-gruppspels­omgången, den 7 november.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? ”Vi tog fem poäng hemma i fjol. Vårt mål är att ta fler poäng hemma nu”, säger MFF-tränaren Uwe rösler.
Bild: Johan Nilsson ”Vi tog fem poäng hemma i fjol. Vårt mål är att ta fler poäng hemma nu”, säger MFF-tränaren Uwe rösler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden