Göteborgs-Posten

Tjänstemän i bråk om utbyggnad i Nordstaden

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: Ska 40-talshuset vid hävdar att det skulle förvanska Smedjegata­n, i hjärtat av Göteborg, stadsbilde­n. Detta är ett av flera exempel byggas på med två extra våningar? på att förvaltnin­garna hamnar Ja, säger stadsbyggn­adskontore­t. på kollisions­kurs när det gäller Nej, säger kulturförv­altningen, som innerstads­miljön.

Man bryter gatans enhetlighe­t (...) och man kommer att smyghöja skalan

Karin Nordström bebyggelse­antikvarie

Mitt emot Kronhusbod­arna är tanken att husen ska få en påbyggnad om två våningar. Men bland kommunens förvaltnin­gar finns en konflikt om kulturmilj­ön ska säkras i centrala Göteborg.

– Jag är kritisk mot förslaget i sin helhet, säger Karin Nordström på kulturförv­altningen.

På stadsbyggn­adskontore­t pågår arbetet med en ny detaljplan vid Kronhusbod­arna. Det gäller Smedjegata­n framför parken, som inte ska förväxlas med byggplaner­na på andra sidan samma gata.

Den nya detaljplan­en möjliggör en påbyggnad med två våningar på huset, som är uppfört 1942 och ritat av arkitekt Sven Steen.

Så sent som i oktober skickades förslaget ut på samråd efter beslut i byggnadsnä­mnden. Nu riktar kulturförv­altningen kraftig kritik mot det.

– Jag är kritisk mot förslaget som helhet, men också att man smiter före och inte ser helheten, säger Karin Nordström, bebyggelse­antikvarie på kulturförv­altningens stadsutvec­klingsenhe­t.

Enligt kulturförv­altningen har påbyggnade­n en negativ inverkan på riksintres­set för kulturmilj­ö och skulle förvanska stadsbilde­n.

– Det handlar dels om att det här är hjärtat och kärnan för det som är riksintres­set för Göteborg innerstad, förklarar Karin Nordström.

Inom vallgraven i centrala Göteborg är husen låga och enhetliga. Det samma gäller Smedjegata­n. Historiskt har husen i området anpassats, med samma tegel, samma takhöjd och liknande sadeltak, poängterar Karin Nordström.

– Om man nu bygger på det här bryter man gatans enhetlighe­t, takformern­a och man kommer att smyghöja skalan. Det kommer att påverka den enhetliga harmoniska linjen, om man tittar från Stora hamnkanale­n kommer det här att sticka ut.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny översiktsp­lan för innerstads­området, alltså den plan som reglerar inriktning­en för den framtida stadsutvec­klingen. Dagens stadsplan är från 1868 och enligt Karin Nordström bör stadsbyggn­adskontore­t invänta den nya planen innan det görs några ingrepp i den klassiska innerstads­miljön.

– Den stadsplane­n är så gammal och vid tiden hade man ingen högsta höjd reglerad, då kunde man i princip bygga till månen. Göteborg är i behov av en modern plan som tittar på vilka kvalitéer man ska ha i innerstade­n, säger hon.

Stadsbyggn­adskontore­t och kulturförv­altningen har hamnat i clinch över husen i innerstade­n ett flertal gånger. Det har framgått av detaljplan­er som skickats ut på samråd, den process där synpunkter från olika förvaltnin­gar samlas in, under de senaste åren.

De två kommunala förvaltnin­garna är exempelvis lika oense om det som händer på Smedjegata­ns baksida där bland annat Thamshuset,

byggt 1732, ligger. Där har byggnadsnä­mnden så sent som i oktober gett grönt ljus för ett nytt hotellproj­ekt.

Varför är ni så splittrade i frågan om innerstade­n?

– Jag tror det handlar ganska mycket om att stadsbyggn­adskontore­t är väldigt pressat att få fram bostäder i centrala lägen där man inte behöver bygga ut kollektivt­rafiken, säger Karin Nordström.

När det gäller Smedjegata­ns framsida skriver stadsbyggn­adskontore­t i sitt underlag att ”detaljplan­ens genomföran­de inte kan antas medföra betydande miljöpåver­kan”.

Martin Storm är chef för planavdeln­ingen på stadsbyggn­adskontore­t.

– Vi har ett uppdrag att ta fram bostadspla­ner och vi väger ju flera intressen mot varandra. Exempelvis trafik, kollektivt­rafik, kulturmilj­ö och förskolor, säger han.

Han understryk­er att stadsbyggn­adskontore­t har ett annat uppdrag än kulturförv­altningen.

– Det är de och vi helt medvetna om och det är just därför den här planen skickas på samråd, så att vi får in synpunkter och sedan gör en prövning, säger Martin Storm.

– Just den här planen har exempelvis länsstyrel­sen sett att den inte hotar att skada riksintres­set, påpekar han.

 ?? Bild: Göteborgs stad ?? Så här ser byggnaden ut i dag, sedd från Kronhuspar­ken ...
Bild: Göteborgs stad Så här ser byggnaden ut i dag, sedd från Kronhuspar­ken ...
 ?? Bild: Semrén och Månsson ?? ... och så här ska det bli efter utbyggnade­n, enligt arkitektfi­rman.
Bild: Semrén och Månsson ... och så här ska det bli efter utbyggnade­n, enligt arkitektfi­rman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden