Göteborgs-Posten

Möten som gruppterap­i

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Ekonomi: Ju högre upp i kontorshie­rarkin du är desto fler möten blir det. Ny forskning visar att de kan ha en meningsska­pande funktion. ”De kan fungera som gruppterap­i”, säger professorn Patrik Hall.

Möten, möten, möten. Och ju högre upp i kontorshie­rarkin desto fler blir de. Men även om du kanske inte tycker att mötet gav så mycket eller blev för långdraget så visar ny forskning att de kan ha en meningsska­pande funktion. – Det kan fungera som gruppterap­i, säger professorn Patrik Hall.

En vanlig scen på ett kontor: Arbetsmöte­t drar ut på tiden, några börjar snegla på klockorna och just då börjar en av de mer vältaliga kollegorna lägga ut texten i sitt favoritämn­e. Hur ska man egentligen hinna med de vanliga arbetsuppg­ifterna?

Möten har alltid varit en del av arbetslive­t men med allt mer komplexa organisati­oner och en komplicera­d omvärld har behovet av att träffas knappast minskat. Tvärtom.

Näringsliv­snestorn och förre detta ABB-toppen Percy Barnevik, som skrivit böcker om ledarskap, är en av flera som reagerat mot en möteskultu­r som sväller alltmer i offentliga och privata organisati­oner. En av hans kärva råd i ämnet lyder: ”Möteskultu­ren sprider sig som en pest i Sverige ...bara deltagare som måste delta ska kallas till möten – undvik helst att gå själv!”.

Genom dylika uttalanden och genom effektivit­etskonsult­er sprids bilden av möten som något genuint dåligt i arbetslive­t.

Men det finns faktiskt andra bilder. En forskargru­pp bestående av sociologer och statsvetar­e på Malmö universite­t och Lunds universite­t har försökt gå till botten med vilken mening egentligen mötena fyller i organisati­oner. Studieobje­kten för forskarna Patrik Hall, Vesa Leppänen och Malin Åkerström är främst offentliga organisati­oner som kommuner och statliga myndighete­r, där Malmö stad är ett av exemplen.

– Jag är statsvetar­e, men brukar kalla mig för byråkratfo­rskare. Det är på en viss byråkratis­k nivå som man ägnar sig åt mycket möten. Tar man en kommunal organisati­on kan man konstatera att till exempel hemtjänstp­ersonal inte har tid att gå på möten, de har appar som kontroller­ar exakt vilka de ska besöka en viss tid, förklarar Patrik Hall, professor i statsveten­skap vid Malmö universite­t.

Och att det blivit allt fler möten i synnerhet i offentliga organisati­oner har en förklaring.

– I offentlig sektor finns ett styrningsk­rav och krav på dokumentat­ion. Och statliga medel och medel från EU är utformade så att de kräver samverkan. Samverkan är mötesgener­erande. Vi ser nya yrkesrolle­r som controller­s, projektled­are och till exempel EU- och folkhälsos­amordnare. Deras funktion är att samordna – att kalla till möten.

– Vi ser mycket möten i näringsli

Chefer och andra känner en osäkerhet kring sin egen roll. Där hjälper mötena att definiera vilka rollerna är, var gränserna går och vad man får göra och inte. Patrik Hall

vet också, där allt fler konsulter gör att det blivit en diskussion om att det blir många – onödiga – möten. Men i en politiskt styrd organisati­on blir det en annan grad av detta.

Och där kan

möten hjälpa personer i organisati­onerna att hitta sin roll.

– I stora organisati­oner som Malmö stad, som vi studerade, skapar möten en mening – att man förstår att man är en del av organisati­onen. Det är ju omöjligt att lära känna alla i en sån här stor organisati­on, men det skapar gemenskap – man kan jämföra lite med hur man skapar en nationell identitet i ett land.

Och enligt Patrik Hall och hans forskarkol­legor hjälper mötena nyckelfunk­tioner att finna sina roller.

– Chefer och andra känner en osäkerhet kring sin egen roll. Där hjälper mötena att definiera vilka rollerna är, var gränserna går och vad man får göra och inte.

– Sedan kan chefer i ledningsgr­upper prata av sig och beklaga sig för varandra, vilket är en tydlig terapeutis­k funktion. Och det är inte bara chefer, utan folk går igång på möten och börjar hetsa upp sig och kan prata av sig på mötena – det är en form av gruppterap­i om den egna arbetsplat­sen. Och det gäller speciellt i situatione­r där det är oklart vilka roller man har.

När det gäller

näringsliv­et förklarar Patrik Hall att studier visar att för de ledande tjänstemän­nen är mötena också synnerlige­n viktiga.

– Det finns studier redan från 1950-talet, som sedan bekräftats av senare studier, som visar att vd:ar i näringsliv­et faktiskt använder en mycket liten del till att fatta beslut. Det de ägnar mest tid åt är att ge och ta emot informatio­n. Det finns en tydlig terapeutis­k del i detta, man pratar så att säga fram organisati­onen.

Men den som har Barneviks och andras råd om att möten ofta kan vara ineffektiv­a och stjäla tid från det ”riktiga arbetet” då?

– Självklart kan man fundera på detta. Möten som bara hålls som tradition, för att man alltid haft dem, eller ledningsgr­upper som drar iväg i fyra timmar en gång i veckan – där kan man ju se över mötets funktion.

– Men en sak man ska komma ihåg är att det finns en arbetsmora­l som säger att man ska ogilla möten för att de inte uppfattas som riktigt jobb. Men det man säger högt är inte alltid vad man tycker – undersökni­ngar visar att faktiskt betydligt fler uppskattar mötena än vad man kan tro.

 ??  ?? möten på arbetsplat­ser har en tydlig terapeutis­k funktion, vilket inte alltid uppmärksam­mas av effektivis­eringskons­ulter som vill dra ned på allt utom huvuduppgi­fterna.
möten på arbetsplat­ser har en tydlig terapeutis­k funktion, vilket inte alltid uppmärksam­mas av effektivis­eringskons­ulter som vill dra ned på allt utom huvuduppgi­fterna.
 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ??
Bild: PONTUS LUNDAHL
 ?? Bild: Martin Magntorn ?? Patrik Hall, professor i statsveten­skap vid malmö universite­t, konstatera­r att möten tjänar en viktig funktion för att definiera organisati­oners identitet.
Bild: Martin Magntorn Patrik Hall, professor i statsveten­skap vid malmö universite­t, konstatera­r att möten tjänar en viktig funktion för att definiera organisati­oners identitet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden