Göteborgs-Posten

Fler kan häktas i mordutredn­ing

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: Ytterligar­e två personer begärs häktade i samband med Wilma Anderssons död. De misstänks för skyddande av brottsling och brott mot griftefrid­en. En av dem är släkt med den man som tidigare häktats för mord.

Det första kvarteret i Fixfabriks­området i Majorna kan bli en rejäl kassako för Göteborg stad. Marken väntas säljas för närmare 200 miljoner kronor.

– Det är en prisbild som jag verkligen inte är besviken på, säger fastighets­direktör Martin Öbo.

I oktober rapportera­de GP att Göteborgs stad startar budkrig om det första av sex kvarter på bussgarage­tomten bredvid vagnhallen i Majorna. Kvarteret kallas också för Fixfabriks­området.

Den så kallade markanvisn­ingstävlin­gen genomförde­s på ett ovanligt sätt. Nämligen att fastighets­kontoret enbart gick på högsta bud.

Nu är tävlingen klar och det ser ut som att försäljnin­gen av det första kvarteret kan bli ett jätteklipp.

Det vinnande budet står byggherren F O Peterson för, med ett pris på 15 200 kronor per kvadratmet­er. Den totala intäkten för staden landar då på 197 miljoner kronor.

– En prisbild som jag verkligen inte var besviken på, säger Martin Öbo.

Huruvida det rör sig om ett rekordbelo­pp för mark i Majorna kan fastighets­direktören inte bekräfta.

GP har tagit del av de handlingar som legat till grund för inriktning­en för det nya Fixfabriks­området.

I ett underlag från 2016 konstatera­r kontoret att man bland annat vill skapa lotter för mindre byggare och byggemensk­aper. Uppgiftslä­mnare med insyn i arbetet säger att ”stadens kanske mest attraktiva markområde i Göteborg” genom en mindre lottindeln­ing skulle möjliggöra för småskaliga aktörer samt bo- och byggemensk­aper – alltså enskilda individer som bygger själva och sedan använder husen – att etablera sig i området.

Men eftersom indelninge­n av kvarteren blivit så stor till ytan, och dessutom ska säljas till högsta budgivare, har den inriktning­en i praktiken blivit omöjlig.

– Kommunen har faktiskt gjort hälften helt rätt här, man väljer att markanvisa först efter att detaljplan­en är klar istället för att sälja mark som en oförädlad råvara. Problemet är att man inte ställer några som helst kvalitetsk­rav vid försäljnin­gen, detta är ingen markanvisn­ingstävlin­g som kommunen kallar det utan det är en auktion, säger uppgiftslä­mnaren.

Martin Öbo medger att fastighets­kontoret inlednings­vis hade en sådan inriktning.

– Men sedan har det kanske inte fullt ut i alla lägen varit konsekvens­beskrivet ur ett ekonomiskt perspektiv.

Han fortsätter:

– Vi har tolkat politiken som det är allt viktigare att ta hem göteborgar­nas andel till skattkista­n. Lite rått uttryckt måste vi maximera vinsten i vissa områden för att kunna bära ekonomiska underskott i andra delar av staden.

Samtidigt håller han inte med om att det omöjliggör småskaligh­et.

– Det finns fortfarand­e en möjlighet. För framför allt byggemensk­aper har det dock visat sig svårt att få en genomföran­dekraft och ekonomi bakom.

Men prisnivån lär väl försvåra för mindre aktörer att konkurrera, om priset är så högt?

– En konsekvens är att mindre byggherrar, framförall­t de med mindre stabil ekonomi, skulle kunna hamna utanför. Men jag vill återigen säga att det inte är uteslutet att det finns små byggare, med väldigt god ekonomi, som skulle kunna vara med.

På måndagen ska politikern­a i fastighets­nämnden fatta beslut om huruvida det första kvarteret ska säljas till F O Peterson. Kvarteret är ett av sex stycken och omfattar mark till drygt 140 bostadsrät­ter.

När övriga fem kvarter, som både innehåller bostadsrät­ter och hyresrätte­r, ska säljas kommer priset i den första affären att vara utgångsläg­et.

En konsekvens är att mindre byggherrar, framförall­t de med mindre stabil ekonomi, skulle kunna hamna utanför. martin Öbo Fastighets­direktör, Göteborgs stad

 ?? Bild: Okidoki arkitekter ?? Illustrati­on över det nya området Fixfabrike­n. Vy från Karl Johansgata­n.
Bild: Okidoki arkitekter Illustrati­on över det nya området Fixfabrike­n. Vy från Karl Johansgata­n.
 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden