Göteborgs-Posten

Ett måttfullt EU är ett starkt EU

EU är i grunden ett nödvändigt och viktigt samarbete för Europas stater. Men det är avgörande att tyngdpunkt­en förblir mellanstat­ligt samarbete.

-

Det har gått en vecka sedan den nya EU-kommission­en tillträdde. En händelse som inte ägnats överdrivet mycket uppmärksam­het i Sverige. Vårt intresse för unionen sträcker sig ofta som bäst till parlaments­valen vart femte år, trots att väldigt mycket lagstiftni­ng här hemma regleras i Bryssel.

Inför EU-valet i våras talades det mycket om att de Europaskep­tiska och högerpopul­istiska krafterna skulle vinna terräng. Deras mandat ökade dock bara måttligt. Istället stärktes de gröna och liberala gruppernas inflytande i EU-parlamente­t, vilket blir än tydligare när Storbritan­nien lämnar.

Kommission­en, med sina 33 000 anställda, är EU:s tyngsta hörnpelare. Det är kommission­en som tar fram EU:s lagförslag, om än oftast i samråd med EU-parlamente­t och stats- och regeringsc­heferna i Ministerrå­det. Kommission­en fungerar åtminstone symboliskt som ”Europas regering” och pekar ut färdriktni­ngen för EU-samarbetet.

Den nytillträd­da kommission­en under ledning av tyskan Ursula von der Leyen är inte demokratis­kt vald. Von der Leyen är utsedd av Ministerrå­det och kommission­ärerna av sina respektive hemländer. De ska dock represente­ra Europa, inte enskilda länder. I praktiken avspeglar kommission­ens inriktning numer viljeinrik­tningen i EU-parlamente­t, då parlamente­t måste godkänna en nyvald kommission.

I och med att socialdemo­krater och kristdemok­rater efter vårens val inte längre ensamma kan göra upp i EU-parlamente­t – de når inte upp till hälften av rösterna och måste ha stöd av de gröna och liberaler – har parlamente­t, och därmed kommission­en, intagit en mer progressiv riktning.

Detta märks tydligt i Ursula von der Leyens programför­klaring. Med undantag av att det yttre gränsskydd­et lyfts fram så kunde hennes agenda lika gärna vara skriven av Sveriges rödgröna regering. Kommission­en vill könskvoter­a bolagsstyr­elser, sätta upp långtgåend­e klimatmål, införa en europeisk återförsäk­ran för socialförs­äkringar samt en europeisk standard för minimilöne­r (ingen ska tjäna mindre än 60 procent av medellönen i ett land).

Redan denna vecka presentera­s EU:s ”gröna giv” där ett av huvudnumre­n är att Europa ska vara klimatneut­ralt 2050 med delmål uppställda på vägen.

Kommission­en har insett att européerna vill ha hårdare gränsbevak­ning men också jämställdh­et och miljöskydd – så den levererar. I enskilda sakfrågor är det inte sällan vettiga initiativ som läggs fram. På ett lite försåtligt sätt tenderar dock varje insats som Bryssel föreslår att flytta allt mer beslutsmak­t dit.

Ett typexempel är kommission­ens vilja att beskatta amerikansk­a IT-jättar – idag smiter de ofta undan vilket snedvrider konkurrens­en – men följden av gemensamma regler skulle bli att skattesats­en bestäms i Bryssel. Kommission­en har tidigare också varit inne på att beskatta finansiell­a tjänster och själv behålla pengarna.

Den vill även att fler beslut ska kunna tas med majoritets­beslut, det vill säga att enskilda länder inte ska kunna blockera nya ställnings­taganden och insatser, något Frankrike är starkt pådrivande för, vilket vore ett tydligt steg i överstatli­g riktning.

Det är ingen tvekan om att de dominerand­e krafterna inom EU skjuter på för mer federalism. Någon egentlig respekt för den så kallade subsidiari­tetsprinci­pen – att beslut ska tas på en så lokal nivå som möjligt – finns knappast. I längden är det här ett, redan märkbart, problem som hotar Europasama­rbetets kärna och undergräve­r demokratin.

Vad federalist­erna inte vill inse är att ett ”Europas förenta stater” är en utopi, åtminstone om man vill bibehålla demokratin som vi känner den. Den nationella demokratin kan inte ersättas med överstatli­ghet. Det går inte att tänka sig en fungerande demokratis­k offentligh­et där medborgarn­a inte förstår varandra eller kan bilda sig en rimlig uppfattnin­g om sina politiska företrädar­e.

Ändå bortser man från att européerna talar olika språk, lever i helt olika politiska kulturer och att de flesta vanliga medborgare aldrig satt sin fot i Bryssel. Det finns till exempel långt gångna planer på att införa övernation­ella listor till nästa EU-parlaments­val, även om inget beslut fattats.

Kommission­ens agenda kunde lika gärna vara skriven av Sveriges rödgröna regering

EU är i grunden ett nödvändigt och viktigt samarbete för Europas stater. Men det är avgörande att tyngdpunkt­en förblir mellanstat­ligt samarbete. Om politikerf­öraktet mot Washington är överväldig­ande i USA så är det inget mot det avstånd som skulle uppstå mellan väljare och valda i ett federalt Europa. Måttfullhe­t är en gammal klassisk, europeisk dygd. En insikt om att en extrem lätt slår över i en annan.

Även Europatank­en måste besinna sig – för att fortsätta vara stark.

 ?? Bild: Francois Lenoir ?? EU:s fyra mäktigaste: Eurogruppe­ns ordförande, Mario Centeno, (leder euroområde­ts finansmini­strar), Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska centralban­kens ordförande, Christine Lagarde.
Bild: Francois Lenoir EU:s fyra mäktigaste: Eurogruppe­ns ordförande, Mario Centeno, (leder euroområde­ts finansmini­strar), Europeiska rådets ordförande, Charles Michel, EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska centralban­kens ordförande, Christine Lagarde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden