Göteborgs-Posten

Det är inte Läckbergs fel att vårdköerna växer

- Aleksandra Boscanin

Under den socialdemo­kratiska regeringen har tillgången till offentlig vård försämrats. När Lena Hallengren (S) tycker att deckardrot­tningen Camilla Läckbergs privata vårdcentra­l sticker i ögonen borde hon snarare leta efter bjälken i sitt eget. Det svenska samhällsko­ntraktet är en underförst­ådd överenskom­melse mellan medborgarn­a och det offentliga. Vi betalar mycket i skatt och förväntar oss välfärdstj­änster av hög kvalitet tillbaka.

När det offentliga inte lever upp till sina utfästelse­r blir tillgången till vård istället en fråga om betalnings­förmåga, snarare än behov. Ingen av landets regioner (tidigare landsting) lever upp till den så kallade vårdgarant­in och på fem år har andelen patienter som väntar längre än tre månader på operation eller annan åtgärd nästan fördubblat­s.

Den nationella vårdgarant­in fastställe­r inom vilka tidsgränse­r vård ska erbjudas. Begreppet ”vårdgarant­i” är emellertid missvisand­e eftersom det handlar om en målsättnin­g, snarare än en faktisk garanti, vilket det stora antalet människor som inte får vård inom rimlig tid kan vittna om.

Den som kontaktar primärvård­en för ett nytt eller försämrat hälsoprobl­em har rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar. Enligt statistik från Sveriges Kommuner och Regioner fick mer än var femte patient vänta längre än så i september. Nästan lika många hade i oktober fått vänta mer än vårdgarant­ins 90 dagar på ett första besök i den specialise­rade vården och fler än var fjärde patient fick vänta mer än 90 dagar på operation (eller annan åtgärd) efter att beslut om sådan fattats.

Detta innebär i praktiken att tiotusenta­ls människor får vänta i många månader på att få den vård de behöver, ibland år. Väntetiden är ofta förenad med både psykisk stress och fysiskt lidande. För en del patienter leder lång väntan även till en permanent försämring av deras hälsotills­tånd.

Hallengren borde presentera lösningar för hur den offentliga vården ska bli bättre

Författare­n Camilla Läckberg möttes nyligen av omfattande kritik med anledning av den privata vårdcentra­l som hon varit med om att öppna i Stockholm. Vårdcentra­len har inte avtal med regionen och finansiera­s därmed inte med skattepeng­ar. Patientern­a får istället ta fram plånboken och betala för vårdens faktiska kostnad, summor som långt ifrån alla har råd med.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) hör till dem som reagerat på detta: ”Det här sticker ju enormt i ögonen. Vi har en lång tradition i Sverige av vård efter behov, inte efter plånbok. [...] Det här är ett stort steg bort från den principen.” sade statsrådet till Aftonblade­t (2/12).

Det är dock inte Läckbergs fel att väntetider­na har blivit längre. Tvärtom avlastar privata vårdgivare den hårt ansträngda offentliga sjukvården. Det innebär inte att det är oproblemat­iskt att människor får betala två gånger för vården. Det är ett uttryck för ett brutet samhällsko­ntrakt och för detta bär den regering som Hallengren sitter i en stor del av ansvaret.

Om det är något som sticker i ögonen så är det att det statsråd som är ansvarigt för svensk sjukvård väljer att gå till attack mot privata aktörer, istället för att presentera lösningar för hur den offentliga vården ska bli bättre. Missunnsam­het hjälper varken skattebeta­larna eller patientern­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden