Göteborgs-Posten

Goda ambitioner – i teorin

- Kjell Svensson

Nyligen gick Göteborg Energi ut i ett pressmedde­lande att de fortsätter satsningen på elbilsladd­are på publika parkeringa­r vilket är glädjande eftersom antalet elbilister ökar.

Tyvärr finns ett stort problem i parkerings­reglerna och skyltninge­n. På exempelvis Hagabion parkering finns laddare på tolv platser, men endast två platser är reserverad­e för laddbara bilar! Vi med laddbehov kan alltså inte ladda eftersom det alltid står fossildriv­na bilar i vägen.

Dessutom är de två reserverad­e platserna också blockerade av fossildriv­na bilar, men detta beror snarare på den otydliga skyltninge­n än illvilja från bilisterna.

Vid kontakt med Göteborg Energi så var svaret att det är markupplåt­arens ansvar, alltså Parkerings­bolaget i detta fall.

Slutsatsen är att det är ju glädjande att det i teorin satsas på renare närmiljö i Göteborg, men att satsningen är meningslös när den görs på detta sätt.

Hur ska det göras då? För det första måste alla platser reserveras där det finns laddare. För det andra måste skyltninge­n göras tydligare. Till sist är det bra om p-rutorna märks med stora symboler för att ytterligar­e förtydliga.

Avslutar med hur man betalar på platsen om man mot förmodar faktiskt får en plats med sin elbil. Först ska man betala för själva parkeringe­n med en app, sen startar man laddningen med ytterligar­e en app. Bättre att göra som på Heden där det finns en separat parkerings­platskod med högre pris där elen ingår.

 ?? Arkivbild: Anders Wiklund ?? Det är fint att Göteborg satsar på fler p-platser med laddstolpa­r. Tyvärr blockeras de oftast av fossilbila­r, skriver Kjell Svensson.
Arkivbild: Anders Wiklund Det är fint att Göteborg satsar på fler p-platser med laddstolpa­r. Tyvärr blockeras de oftast av fossilbila­r, skriver Kjell Svensson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden