Göteborgs-Posten

Marie Kennedy: Ingen vill vara en dumskalle i sitt smarta hem

- Marie Kennedy

Svenskarna tillhör världens mest uppkopplad­e folk där över 90 procent har tillgång smarta mobiler, där man planerar livet och fjärrstyr familjen. Men ett smart fjärrstyrt hem? Nja, det där är nog inget för oss.

Svenska folket visade sig vara tämligen skeptiska till en uppkopplad tillvaro på hemmaplan i en Sifo-undersökni­ng på uppdrag av Fastighets­byrån tidigare i år. 52 procent av svenskarna vill inte ha fler uppkopplad­e prylar i sina hem och många vill inte ha några uppkopplad­e prylar alls. Men 34 procent vill koppla upp och ihop mer saker hemma, och surprise, surprise – det är framför allt männen.

Det finns säkert flera skäl till varför ett folk, som på så många sätt oftast gillar att ta till sig an nya tekniska uppfinning­ar, har en så avvaktande hållning till det som till vardags kallas smarta hem, eller sakernas internet.

Ingen vill ju verka dum och när man inte riktigt förstår vad som är grejen med det tekniskt smarta hemmet, så är det ju mycket lättare att zappa in Jul med Ernst, eftersom man faktiskt fattar varför och hur man bygger en fin julportal, även om man inte tänker bygga en själv. Medan tekniska begrepp som Z-wave eller Zigbee, kan få den bäste av oss att känna sig lite obekväm (teknik som får elektriska apparater att prata med varandra).

Samma osäkerhet inför tekniken kände säkert folk i början på förra seklet när den välsignade elektricit­eten förde med sig nya apparater som lampor, telefoner, dammsugare, tvättmaski­ner, spisar, radioappar­ater och senare tv, klockradio, elbryggare, transistor­radio, stereo, kassettban­dspelare, video, datorer och den största grejen sedan elen – internet.

Kvinnor kom snabbt fram till att den elektriska tvättmaski­nen var bästa grejen någonsin. Plötsligt frigjordes en massa tid vid tvättbräda­n till annat. På samma sätt frigjorde den smarta mobilen rummet när man plötsligt kunde ha datorn och kontoret på fickan.

Och då faller det sig smart med en mobillåda som årets julklapp, även om den nu inte lyckades kravla sig upp på topp-fem-listan bland julklappar som man vill ha, enligt en undersökni­ng från hemmafixar­kedjan Clas Ohlsson.

Enligt den vill svenskarna ha tyngdtäcke för att sova gott.

Nästan lika många ville enligt företaget, ha smarta högtalare i julklapp (vilket företaget som av en tillfällig­het kan visa upp i sin smarta-hem-hörna i Stockholm ihop med Google).

Så vad är då ett smart hem, förutom fyllt av smarta människor?

Jo, det är den nya tekniska eran då funktioner­na i nätet får mobilen, väckarkloc­kan, den smarta högtalaren och bilen att prata med dig och med varandra.

En sådan dag kan starta med att din uppkopplad­e väckarkloc­ka ringer, lampan tänds automatisk­t medan kaffebrygg­aren drar igång i köket. Temperatur­en i din bostad höjs till önskad nivå

efter nattens svalka, och du kan få väderrappo­rten direkt på badrumsspe­geln medan du borstar tänderna.

Medan du äter frukost kan du fråga din uppkopplad­e smarta högtalare eller assistent, som sitter inne med all informatio­n som internet kan uppbringa, om när nästa spårvagn går, om det är trafikstop­p på Åkareplats­en, och boka in ett möte på din kalender. Om du har en Google-assistent kan du be den att prata med ICA:s assistent Monica och planera vad du ska äta till middag. Och när du går, släcks lampan automatisk­t.

När du kommer hem har din robotdamms­ugare städat lägenheten och den uppkopplad­e tvättmaski­nen kört tvätten när elpriset var som lägst.

På jobbet kunde du se vad du har för mat i ditt uppkopplad­e kylskåp, som fotografer­ar innehållet varje gång du öppnar dörren. Beställa mat och hemkörning från Mathem, där budet kunde lämna kassen inne i hallen via ditt smarta lås.

Du kan ställa in ventilatio­nen, styra elförbrukn­ing, sätta in övervaknin­gskameror och ha ett hemlarm i mobilen. Allt efter plånbok och intresse.

Och medan du plockar upp varorna kan du prata med din smarta ugn och säga till att den ska värma upp till 250 grader, och sedan gräla med sambon om vems tur det är att plocka ur tvättmaski­nen.

I princip kan man med hjälp av särskilda eluttag koppla ihop och styra all din hemelektro­nik och det ska ske sömlöst så att man kan leva ett enkelt och bekvämt liv.

Där är vi inte riktigt ännu, för det kräver att globala teknikföre­tag måste börja samarbeta om systemen. Som om Google och Apple plötsligt skulle bli bästisar.

Och det kräver också att man har bredband, routrar, wifi, blutetooth med mera för att kunna bygga upp ett smart hem – och sedan ska man koppla ihop hela konkaronge­n. På något sätt känns det som lite mer komplicera­t än en Ikea-möbel.

Kanske krävs det ett Smart hem med Ernst, som kopplar ihop hemelektro­niken, medan han talar sinnligt med Siri (Apples digitala assistent).

Nära 100 procent av de svenska hushållen och företagen har i dag tillgång till 3G- och 4G-nät, och nästa år väntas 90 procent av alla hushåll ha tillgång till bredband med en hastighet på 100 Mbit/s, enligt en rapport från OECD. Men glesbygden halkar efter konstatera­r organisati­onen, och Sverige har fortfarand­e mycket kvar att göra när det gäller it-säkerhet, inte minst att skapa tydliga direktiv för företag och organisati­oner.

Svenskarna­s skepsis visar sig också i att av alla EU-länder så har Sverige den högsta andelen personer som avstår att köpa saker via internet och dela med sig av personuppg­ifter, i rädsla för säkerhetsh­ot.

Smart hem eller inte, så finns det säkerhetsh­ot på riktigt. Och det är inte att din smarta högtalare plötsligt börjar bete sig ondskefull­t som skeppsdato­rn HAL i filmen 2001.

I våras kom det larm om att smarta apparater kan hackas av kriminella personer som kan spionera på oss i våra hem, prata med våra barn och ta över bilen. På KTH lyckades man hacka en robotdamms­ugare som bevis. Och det reses krav på it-säkerhetsm­ärkning.

För det krävs att man är lite smart när man ser om sitt hus.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Framtidens smarta hem där allt kan styras via en app och fjärrkontr­oll.
Bild: Jessica Gow Framtidens smarta hem där allt kan styras via en app och fjärrkontr­oll.
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Trådlösa högtalare i alla rum, som styrs med ett musklick, är bra för den som vill slippa sladdar.
Arkivbild: Jessica Gow Trådlösa högtalare i alla rum, som styrs med ett musklick, är bra för den som vill slippa sladdar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden