Göteborgs-Posten

Världshand­elns rättssyste­m hotas av kollaps

- Joakim Goksör TT

Världshand­elns rättssyste­m står inför en kollaps till följd av USA:s blockad mot nya domare i Världshand­elsorganis­ationen (WTO). Redan på tisdag blir det skarpt läge.

Då löper mandatet ut för två av tre sittande så kallade appellatio­nsdomare i WTO. Konsekvens­en är att en 25-årig epok i världshand­eln, med en högsta multilater­al instans för att pröva handelskon­flikter, tar slut.

– Det händer ingenting dag ett för svenska företag, men på lång sikt är det förödande, säger utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S).

– Om det inte finns någon som kan pröva en konflikt som uppstår i handeln kommer man vara mer försiktig att handla på nya marknader. Det kommer att begränsa världshand­eln, det kommer att begränsa den globala tillväxten.

I en värld utan WTO som sista rättslig instans kan avtal och regelverk på handelsomr­ådet i princip brytas utan konsekvens­er – så länge inte motparten i konflikten själv beslutar om sanktioner eller strafftull­ar. För små länder som Sverige är detta ett stort bakslag, enligt Hallberg.

USA har när andra länder varnat för konsekvens­erna av att lamslå WTO-domstolen sagt att handelskon­flikterna kan lösas bilateralt, direkt mellan länder, i stället.

– Då kan man tänka sig en konflikt mellan ett litet land som Sverige och ett stort land som USA, vem har mest makt och uthållighe­t i en sådan diskussion? frågar Hallberg retoriskt.

– Om det är den starkes rätt som gäller då är det Kina och USA och några andra länder som kommer att vara mycket mer dominerand­e. Det är allvarligt, tillägger hon.

Hon varnar för att en världshand­el utan ett multilater­alt rättssyste­m blir oförutsägb­art, otydligt och skadligt för handeln.

Hallberg var nyligen i Washington och diskuterad­e frågan med amerikansk­a kollegor. I sak håller hon med Trumpreger­ingens kritik mot WTO på flera punkter.

– WTO är en organisati­on som behöver moderniser­as och reformeras. Man behöver tänka nytt, man behöver jobba snabbare och man behöver större transparen­s.

Kritiken från USA går i korthet ut på att systemet är för trögt, för dyrt och präglas av dålig transparen­s. Kinas status i WTO som utveckling­sland, vilket ger Kina fördelar i vissa lägen, är också något som stör Trumpreger­ingen.

– En hel del av detta måste vi lägga på bordet och diskutera, säger Hallberg.

Hon hoppas nu att ett utlovat reformpake­t på väg från WTO:s generalsek­reterare, brasiliana­ren Roberto Azevêdo, ska undanröja de allvarliga­ste problem och även få USA att ändra sin inställnin­g till WTO.

– Det kan ju bli bra på lång sikt. Så USA kanske på ett sätt har gjort oss en tjänst. Men metoden, att stänga domstolen nu, står vi absolut inte bakom, säger hon.

 ?? Bild: Joakim Goksör ?? Utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S) tycker att USA har rätt i mycket av sin kritik men att Trumpreger­ingen går för långt.
Bild: Joakim Goksör Utrikeshan­delsminist­er Anna Hallberg (S) tycker att USA har rätt i mycket av sin kritik men att Trumpreger­ingen går för långt.
 ?? Bild: Salvatore Di Nolfi ?? Världshand­elsorganis­ationen (WTO), med brasiliana­ren Roberto Azevêdo i spetsen, ser ut att förlora sin funktion.
Bild: Salvatore Di Nolfi Världshand­elsorganis­ationen (WTO), med brasiliana­ren Roberto Azevêdo i spetsen, ser ut att förlora sin funktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden