Göteborgs-Posten

Sextrakass­erier bakom ökning av arbetssjuk­domar

- TT Tobias Österberg

Metoo-rörelsen satte ljus på utsatthet och sexuella trakasseri­er inom arbetslive­t. Drygt två år senare stiger dock återigen antalet anmälda arbetssjuk­domar orsakade av sexuella ofredanden.

Allra värst är situatione­n bland sjukvårdsb­iträden och personliga assistente­r.

I början av december hade 60 fall anmälts gällande arbetssjuk­domar orsakade av sexuellt ofredande enligt statistik från Arbetsmilj­överket.

Det är drygt 20 procent fler än 2018 och dessutom – antalet ser ut att passera rekordsiff­ran från 2017.

Det handlar främst om två kategorier, dels undersköte­rskor/sjukvårdsb­iträden, dels hemvårdsbi­träden/personliga assistente­r. För Margaretha Johansson, förbundsom­budsman hos Kommunal, kommer inte statistike­n som någon överraskni­ng:

– Man är i en väldigt utsatt position som personlig assistent. Jobbar du åt en brukare som tillika är arbetsgiva­re och den utsätter dig för kränkande behandling är det väldigt svårt vem man ska vända sig till.

– Det som tyvärr är det vanliga är att man kommer till facket efter att man slutat och då kan vi inte göra så mycket åt arbetsmilj­ön om det inte är en annan medlem som jobbar just där, säger hon.

I samband med metoo-rörelsen 2017 lyfte en rad personliga assistente­r under hashtaggen #hjälpainte­stjälpa upp en rad vittnesupp­gifter om utsatthet och sexuella övergrepp.

”Brukaren ville sitta och runka framför datorn när man satt i soffan. Personen bodde i en liten etta och man fick ej gå ut för honom”, beskrev bland annat en assistent sin arbetssitu­ation.

Eva Schömer, professor i rättsveten­skap och knuten till högskolan i Kristianst­ad, avslutade i höstas ett forsknings­projekt där kvinnliga assistente­r djupinterv­juats. Hon understryk­er att det inte behöver vara brukaren som utsatt personalen för trakasseri­er.

– Det beskrevs aldrig problem med brukaren utan det var anhöriga som var själva problemet. De kunde vara så att man fick sina kroppar beskrivna: ”Du har mycket mindre bröst än den förra assistente­n”. Samtidigt var det inte bara sexuella trakasseri­er utan också det faktum att de sågs ibland som hushållers­kor eller helt enkelt behandlade­s som luft.

Situatione­n är dock komplex. Å ena sidan finns LSS-lagen med assistansb­erättigade­s självbestä­mmande. Å andra sidan arbetsmilj­ölagen (AML) som drar åt ett annat håll. Eva Schömer ger ett praktiskt exempel:

– Problemati­ken kan komma till sin spets i en situation där en person går runt i kalsonger vilket man är i sin fulla rätt att göra i sitt eget hem. Samtidigt är detta någon annans arbetsplat­s.

’Brukaren ville sitta och runka framför datorn när man satt i soffan’ Personlig assistent

Det är en gränsdragn­ing som är svår att förhålla sig till.

Utredaren Lars Lööw ska inom kort presentera sin översyn av yrket personlig assistent. Regeringsu­ppdraget har bland annat varit att utreda omfattning av arbetsmilj­öproblem som hot, kränkninga­r, och sexuella trakasseri­er.

– Vi har i enkätform ställt frågor till assistente­r kring dessa ämnen och det kommer att bli en del i underlaget, säger Lars Lööw.

Eva Schömer ser avsaknaden av en arbetsgiva­re på plats som det bärande problemet. Dessutom finns ett uppenbart problem med tystnadspr­oblematik där de anställda får intalat att man av sekretessk­äl inte får uttala sig om eller kring brukaren, inte ens sinsemella­n.

– Det är helt absurt och grundar sig i att bolagen samt de i kommunerna har dålig koll på vad sekretesse­n avser. Det är klart att man får prata på sin arbetsplat­s.

 ?? Grafik: TT ??
Grafik: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden