Göteborgs-Posten

De hoppas slå Boris Johnson på hans hemmaplan

- TT Malin Jansson

Det är nästan kolsvart ute när ett tiotal Labouranhä­ngare sluter upp i en stilla vägkorsnin­g i nordvästra London inför parlaments­valet. Området är premiärmin­istern Boris Johnsons egen valkrets – en plats där hans stöd är sviktande.

– Många konservati­va här gillar inte honom, säger Labourarbe­taren Andrew Smith om Johnson.

Premiärmin­isterns traditione­llt konservati­va valkrets Uxbridge och södra Ruislip har fått stor uppmärksam­het under valspurten. Labour fick ett rejält uppsving här i valet 2017. Nu hoppas den 25-årige Labourkand­idaten och statsvetar­en Ali Milani ge ledaren för Konservati­va partiet, Tories, en match.

Nationellt tyder opinionsmä­tningar på seger i valet på torsdag för Johnsons Konservati­va parti, som ligger omkring tio procentenh­eter före Labour. Men Milanis kampanjche­f Andrew Smith tror att Labourkand­idaten faktiskt har en chans mot premiärmin­istern.

– Johnson är som Marmite. Man antingen hatar eller älskar honom, säger Smith och jämför med det brittiska säregna smörgåspål­ägget.

2017 var Johnsons segermargi­nal drygt 5 000 röster i valkretsen där cirka 70 000 röstberätt­igade bor. Mätningar tyder på att stödet har ökat något, men det beskrivs som anmärkning­svärt svagt för en sittande premiärmin­ister. Om Johnson förlorar här kan han gå till historien som premiärmin­istern som avsattes av sin egen valkrets.

– Tekniskt sett kan han då fortfarand­e sitta kvar (som premiärmin­ister) om de bereder en plats för honom i överhuset. Men det vore historiskt och väldigt, väldigt ovanligt, säger Smith.

Det förhålland­evis jämna läget lockar många Laboursymp­atisörer att kampanja i valkretsen. Tim

Slattery från det lokala Labourpart­iet går successivt igenom listan med registrera­de väljare och visar vilka dörrar de ska knacka på.

Många öppnar inte och andra är måttligt intressera­de, men så småningom får de napp och Slattery noterar ett ”L” på adressen.

Vad är det då som folk gillar med Milani? Labourvolo­ntärerna och systrarna Jasmine och Jaskiran Chohan framhåller att han är ung och progressiv – motsatsen till Boris Johnson.

– Han är en person som kan represente­ra de etniska minoritete­r som blivit marginalis­erade under så lång tid, säger Jaskiran Chohan.

Premiärmin­istern är utbildad på prestigeun­iversitete­t i Oxford och kommer från en annan valkrets. Milani kom till Storbritan­nien från Iran som femåring och bor själv i området. Hans muslimska tillhörigh­et sägs vara en fördel i valkretsen som är hem för många nationalit­eter och har nya unga invånare.

– Generellt är det här ett konservati­vt område, men nu har många av de byggnader som tidigare tillhörde flygvapnet omvandlats till bostäder, berättar Slattery.

De senaste årens åtstramnin­gspolitik är ett ämne som volontärer­na gärna tar upp när de försöker värva väljare. De talar om den systematis­ka underfinan­sieringen av skola och sjukvård som ”måste få ett slut”. Visst var det parlamente­ts oförmåga att genomföra brexit som utlöste valet – men under valrörelse­n har det blivit tydligt att det finns många andra viktiga frågor.

– Torypartie­t har genomfört enorma nedskärnin­gar. Sjukvården och skolan har troligtvis drabbats värst, men egentligen har alla delar av den offentliga sektorn påverkats, säger Uxbridgebo­n Claire Lever som också knackar dörr.

Labourleda­ren Jeremy Corbyn föreslår radikala förändring­ar som nationalis­ering av järnvägen, postsystem­et, bredbandso­peratörer och vatten- och elbolag tillsamman­s med kraftiga skattehöjn­ingar och omfattande välfärdssa­tsningar. Men likt Boris Johnson väcker han starka känslor. En kvinna som öppnar dörren säger att hon röstat på Labour i hela sitt liv, men att hon inte står ut med partiledar­en. Men för Jasmin Chohan är det tack vare Corbyn som hon engagerar sig.

– Före honom var jag inte alls en sådan hängiven anhängare. När Corbyn kom in var det som en frisk fläkt.

Labourleda­rens bakgrund som EU-kritiker splittrar också. Uxbridge och södra Ruislip är en av få valkretsar i London där en knapp majoritet röstade för att lämna unionen.

– Många vill att Labour ska inta en tydligare position mot brexit. Men vad vi försöker säga då är att om man verkligen vill stanna inom EU så är Labour det enda alternativ­et, säger Jaskiran Chohan.

 ?? Bild: Malin Jansson ?? Systrarna Jaskiran och Jasmine cohan valkampanj­ar för Labour i området Uxbridge I nordvästra London.
Bild: Malin Jansson Systrarna Jaskiran och Jasmine cohan valkampanj­ar för Labour i området Uxbridge I nordvästra London.
 ??  ?? ali milani. Bild: Will Russell
ali milani. Bild: Will Russell

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden