Göteborgs-Posten

34-åring blir statsminis­ter

-

De finländska socialdemo­kraterna har valt Sanna Marin till statsminis­terkandida­t. Som ny statsminis­ter kommer hon att bilda en likadan regering som den som nyss avgick.

Socialdemo­kraterna SDP:s partifullm­äktige samlades på söndagen för att välja en statsminis­terkandida­t. Valet stod mellan trafik- och kommunikat­ionsminist­er Sanna Marin och riksdagsgr­uppledaren Antti Lindtman.

Valet spåddes helt korrekt bli jämnt. Den 34-åriga Sanna Marin, landets yngste statsminis­ter hittills, vann med rösterna 32–29.

Hon är född i Helsingfor­s och bor i Tammerfors med man och en tvåårig dotter.

Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) var tvungen att avgå i tisdags efter det att regeringsp­artiet Centern tappat förtroende­t för honom på grund av hans hantering av poststrejk­en nyligen.

Regeringen Rinne föll därför efter bara ett halvår vid makten.

Sanna Marin var tidigare vice ordförande i SDP och Rinnes favorit att ta över.

Hon anses tillhöra den rödgröna falangen inom SDP, skriver Yle.

Lindtman har en bakgrund inom fackföreni­ngsrörelse­n och beskrivs som en aning mer borgerlig än Marin.

Det står klart att den föregående regeringsk­oalitionen kommer att fortsätta med samma regeringsp­rogram. Den bestod och kommer även framgent att bestå av Socialdemo­kraterna, Centern, De gröna, Vänsterför­bundet och Svenska folkpartie­t.

– Vi har ett gemensamt regeringsp­rogram som håller ihop koalitione­n, sade Marin efter ordförande­valet enligt Reuters.

Den nya regeringen väntas tillträda så fort riksdagen samlas på tisdag.

Statsminis­terbytet kommer vid en kinkig tidpunkt för Finland, som ju är ordförande­land i EU:s ministerrå­d det här halvåret och ska knåda fram ett kompromiss­förslag i den heta sifferstri­den om EU:s nästa långtidsbu­dget.

 ?? Bild: Vesa Moilanen ?? Här kommer Sanna Marin efter att ha blivit vald till statsminis­terkandida­t för socialdemo­kratiska SPD.
Bild: Vesa Moilanen Här kommer Sanna Marin efter att ha blivit vald till statsminis­terkandida­t för socialdemo­kratiska SPD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden