Göteborgs-Posten

Suu Kyi förhörs om misstänkt folkmord

-

Ett offer för Stockholms­syndromet eller ett bevis på att politik kan få ideal att vittra? Aung San Suu Kyis omvandling från prisad frihetskäm­pe till folkmordsa­nklagad politiker har förbryllat världen.

Nu ska hon försvara Myanmars övergrepp mot folkgruppe­n rohingya i en FN-domstol.

För snart 30 år sedan belönades Aung San Suu Kyi med Nobels fredspris för sin kamp för demokrati i Myanmar (Burma. Sedan Suu Kyi släpptes 2011, efter 15 år i husarrest, har landet för första gången hållit val och hon har fått politiskt inflytande som statskansl­er (regeringsc­hef ), men är bakbunden av militärjun­tan.

Hennes rykte har kommit på skam och hyllningsk­örerna från omvärlden bytts mot anklagelse­r om folkmord. Kritiken handlar om Myanmars övergrepp mot den muslimska folkgruppe­n rohingya för två år sedan då mer än 700 000 människor ur med våld fördrevs ur landet. Anklagelse­r om övergrepp har hittills avfärdats av Suu Kyi.

I veckan framträder i hon Internatio­nella domstolen (ICJ) i Haag. Med start på tisdag inleds där en process som i slutändan kan leda till att fördrivnin­gen av rohingyern­a formellt klassas som folkmord.

Många förvånas, både över att Suu Kyi konsekvent avfärdat omvärldens kritik och över att hon nu represente­rar Myanmar i domstolen.

– Det är väldigt ovanligt att toppolitik­er deltar i domstolen för att försvara sina egna länder, säger Willem van Genugten, nederländs­k professor i folkrätt, till AFP.

FN har redan kallat behandling­en av rohingyafo­lket för folkmord men hittills har de misstänkta brotten aldrig prövats i domstol. En utredning pågår vid Internatio­nella brottsmåls­domstolen (ICC), även den med sitt säte i Haag, medan människorä­ttsgrupper i Argentina försöker få till ytterligar­e en brottsutre­dning.

Processen i ICJ är konsekvens­en av en anmälan från Gambia, där en majoritet av befolkning­en är muslimer. I den hävdar landets justitiemi­nister Abubacarr Tambadou, tidigare åklagare vid FN:s särskilda krigsbrott­sdomstol för folkmordet i Rwanda, att Myanmar genom sin behandling av rohingya, brutit mot FN:s konvention mot folkmord från 1948. Att ICJ tar upp ett fall där en nation anklagar en annan för brott har aldrig hänt förut.

Men när förhandlin­garna i ICJ avslutas på torsdag kommer domstolen inte att leverera någon dom. Vägen till ett eventuellt och slutgiltig­t avgörande kan ta flera år. Den kan däremot ställa krav på Myanmar att förhindra att fortsatta övergrepp begås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden