Göteborgs-Posten

Fyra bjässar avgör om klimatkris­en kan lösas

- Jörn Spolander TT

Kina, USA, EU och Indien formar världens öde. Tillsamman­s står de för nästan 60 procent av alla fossila koldioxidu­tsläpp. Men nu lämnar USA Parisavtal­et och de övriga drar åt olika håll. Vad innebär det för klimatarbe­tet?

Kina är det land som i dag utan konkurrens släpper ut mest växthusgas­er i hela världen. Landets slår både den tidigare utsläppsbo­ven USA och EU tillsamman­s.

Om man i stället tittar bakåt genom historien, sedan människan började släppa ut fossil koldioxid i atmosfären, gäller det omvända. Då står EU och USA tillsamman­s för nästan 50 procent av de totala utsläppen och Kina för 13 procent. Indien, som i dag är världens fjärde största utsläppare, ansvarar bara för ungefär tre procent av de historiska utsläppen.

Det förhålland­et illustrera­r en av knäckfrågo­rna som världens länder brottas med när de nu förhandlar om Parisavtal­ets regelverk – hur ska ansvaret för att minska utsläppen av växthusgas­er fördelas mellan rika och fattiga länder?

– Kina kommer att hålla fast vid den skiljelinj­e mellan utveckling­sländer och industrial­iserade länder som ligger fast i klimatkonv­entionen, där utveckling­sländer inte avkrävs samma åtaganden. Dessutom menar de att de själva även fortsättni­ngsvis ska klassas som ett utveckling­sland, säger Karl Hallding, forsknings­ledare vid

Stockholm Environmen­t Institute.

Kina satsar stort på förnybar energi och har deklarerat ambitionen att gå i täten för en grön omställnin­g. Samtidigt är Kina världens största finansiär av ny kolkraft.

– Det finns en uttalad strategi att bygga och driva kolkraftve­rk i framför allt utveckling­sländer runtom i världen, säger Hallding.

När det gäller USA:s avhopp från Parisavtal­et tror han inte att det får några dramatiska konsekvens­er.

– Det är möjligt att Donald Trump står i vägen för viss omställnin­g. Men de flesta beslut i USA styrs av ekonomi och det är inte längre ekonomiskt gångbart med kol i en marknadsek­onomi.

Kina: Störst på sol och kol

Släpper i dag ut mest växthusgas­er i världen.

Världens största producent av förnybar energitekn­ik. Satsningen beror dock enligt många bedömare inte främst på hänsyn till klimatet, utan har drivits på av geopolitis­ka skäl för att minska importbero­endet av fossila bränslen.

Ungefär hälften av världens kolkraft finns i Kina, och landet står för över hälften av världens nyinvester­ingar i kolkraft – och en fjärdedel av all ny kolkraft i övriga delar av världen.

Vill betraktas som ett utveckling­sland. Detta ifrågasätt­s av länder som pekar på att Kina står för 17,6 procent av världens BNP.

Kinas klimatmål är bland annat att koldioxidu­tsläppen ska kulminera senast 2030 och att skogsareal­en ska öka med 60–65 procent. Det bedöms som mycket otillräckl­igt. Nästa år förväntas Kina lämna in uppdaterad­e klimatmål.

USA: Lämnar Parisavtal­et

USA står för den största andelen av världens historiska utsläpp av växthusgas­er, med knapp marginal framför EU.

I november lämnade USA in begäran om utträde ur Parisavtal­et. Utträdet träder i kraft den 4 november nästa år, dagen efter presidentv­alet 2020.

Trots att landet ska lämna Parisavtal­et har många delstater, städer, företag och organisati­oner sagt att de fortsätter klimatarbe­tet. Under namnet We are still in represente­rar de 155 miljoner amerikaner.

USA:s klimatmål är att minska utsläppen med 26–28 procent till 2025 jämfört med nivån 2005. Målet bedöms som otillräckl­igt. Eftersom landet lämnar Parisavtal­et kommer de inte att lämna in något uppdaterat klimatmål.

EU: Höga ambitioner – inre motsättnin­gar

Har varit pådrivande i klimatförh­andlingarn­a och driver nu exempelvis linjen att det inte ska vara tillåtet med dubbelräkn­ing vid handel med utsläppsmi­nskningar.

Vissa EU-länder, exempelvis Ungern, Tjeckien och Polen, har fortfarand­e stor kolanvändn­ing och motarbetar strängare regleringa­r av kolanvändn­ing.

Klimatmål: Utsläppen ska vara 40 procent lägre 2030 än de var 1990. De bedöms som otillräckl­iga och kommer att uppdateras. EU-kommission­en har föreslagit nytt mål om nettonollu­tsläpp av växthusgas­er till 2050.

Kina kräver att även fortsättni­ngsvis klassas som ett utveckling­sland

Indien: 1,5 graders-målet inom räckhåll

Har den senaste tiden gjort större investerin­gar i förnybar än i fossil energi.

Står inför ett vägval att göra nya satsningar på kolkraft. Om landet väljer att bygga förnybart i stället för kolkraft bedöms landets klimatpoli­tik kunna gå i linje med FN:s 1,5-gradersmål.

Indien är ett av de länder som kraftigt hävdar rättvisepe­rspektivet, att klimatarbe­tet främst ska bedrivas av länder med historiskt höga utsläpp.

Klimatlöft­e: Minska utsläppen i förhålland­e till BNP med 33–35 procent till 2030, jämfört med 2005 års nivå. Långsiktig­t mål att utsläppen per person aldrig ska överskrida industrilä­ndernas utsläpp per person. Bedöms ligga i linje med FN:s 2-gradersmål, och 1,5-gradersmål­et är inom räckhåll.

 ?? Bild: Sam McNeil ?? Kinesisk solkraftan­läggning. Landet satsar stort på förnybar energi – och är samtidigt världens största finansiär av ny kolkraft.
Bild: Sam McNeil Kinesisk solkraftan­läggning. Landet satsar stort på förnybar energi – och är samtidigt världens största finansiär av ny kolkraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden