Göteborgs-Posten

Årets dörrkrans är sirlig, smakfull och naturlig

- Lisa Wallström TT

Den klassiska dörrkranse­n är ett säkert jultecken. Att göra sin egen är roligt – och den blir precis som du vill ha den.

– Den får gärna vara sirlig och pryda både väggar och fönster, säger trädgårdsd­esignern och floristen Anna Lidström.

Advent är här och julfirande står för dörren. Få dekoration­er kan som en vacker och välkomnand­e krans skapa den rätta stämningen.

Traditione­n kommer, precis som julgran och julklappar, från i första hand Tyskland, men seden är vanlig också i England och Frankrike.

– En klassisk krans är ganska tjock och har en röd rosett, säger Anna Lidström som driver egna företaget Flower & Garden.

Så här års är hon flitigt anlitad som kursledare för olika workshoppa­r, där pysselsugn­a får lära sig att binda kransar. När vi träffar henne förbereder hon kransbindn­ing med ett 20-tal entusiaste­r på Björknäs trädgård i Nacka utanför Stockholm.

Att använda granris som dekoration vid julens högtider går långt tillbaka i historien.

Enligt folktron höll riset onda väsen och knytt på avstånd och därför la man ut kvistar på förstukvis­ten och stack ned granruskor i gödselstac­ken.

Seden att hänga en julkrans på dörren är yngre, och slog inte igenom här förrän efter andra världskrig­et. Då var det britter och amerikaner som stod för inspiratio­nen. Hos dem var materialet i regel järnek, som dekorerade­s med röda bär. Eftersom våra vintergrön­a växter snarare är gran, en och lingonris, fick de prägla våra julkransar.

Trenden är att gå mot ett nättare uttryck på kransarna. Glöm de maffiga Disney-variantern­a och säg hej till de sirligt smakfulla. Gärna dekorerade med material plockade runt knuten.

– Det som också är lite nytt är att kransarna inte bara är hänvisade till ytterdörre­n. Nu hänger vi dem både på väggen och i fönstren inomhus, säger Anna Lidström.

Hon märker att det finns ett sug efter att arbeta med händerna och skapa något eget.

– Det upplevs som meditativt och avkoppland­e. Det blir en naturlig paus. Att vara kreativ ger en särskild tillfredss­tällelse.

Precis som många andra områden är det återbruk och miljöfokus som gäller även här. Materialet hämtas i trädgården, skogen och dikeskante­n.

Spillet från kransarna kan användas till att göra konstfulla hängprydna­der och girlanger.

– Att jobba med ståltråd och en redan färdig ring – antingen av halm eller järn – är enklast.

Vilket material som utgör stommen i kransen är upp till var och en. Vill man slippa stickiga barr är det betydligt behagligar­e och mer lättarbeta­t att använda ris från sköna, mjuka gran- och enslag. Hit hör ädelgranar som kaskad eller nobilisgra­n och barrväxter som cypress, mjuken och kryptomeri­a.

– Jag tycker också att det är jättefint att blanda in eukalyptus, blåbärsris eller ormbunkar. De sistnämnda torkar och får en annan färg efter ett tag, men det kan bli himla fint.

Som dekoration kan nypon, rönnbär eller oxelbär användas. Eller hasselnött­er och kastanjer.

– Låt fantasin flöda och använd det naturen har att erbjuda, säger Anna Lidström.

 ?? Bilder: Pontus Lundahl ?? Anna Lidström håller så här års många kurser i kransbindn­ing. ”Allt från ormbunkar och lingonris till gran, en eller eukalyptus fungerar”, säger hon.
Bilder: Pontus Lundahl Anna Lidström håller så här års många kurser i kransbindn­ing. ”Allt från ormbunkar och lingonris till gran, en eller eukalyptus fungerar”, säger hon.
 ??  ?? En lite maffigare krans av kryptomeri­a dekorerad med hasselnött­er, äpplen och sammetsban­d.
En lite maffigare krans av kryptomeri­a dekorerad med hasselnött­er, äpplen och sammetsban­d.
 ??  ?? Tall till vänster, småbladig eukalyptus och kryptomeri­a till höger.
Tall till vänster, småbladig eukalyptus och kryptomeri­a till höger.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden