Göteborgs-Posten

Kolonialis­mens många ansikten

- Sara Arvidsson kultur@gp.se

Utställnin­g Varje löv är ett öga Göteborgs konsthall Otobong Nkanga, Anders Sunna & Michiel Brouwer, Simon Gush och filmkollek­tivet Isuma T o m 22 mars 2020

När man hör ordet ”kolonialis­m” tänker man kanske på ett avslutat kapitel. I populärkul­turen uppträder den som en nostalgisk stil med husinteriö­rer i en vit-brun färgskala och män med tropikhjäl­mar. Att kolonialis­men skulle ha försvunnit är dock en missuppfat­tning: den har snarare muterat och är numera mer diffus och allomfatta­nde.

Som så ofta verkar vi ha svårt att se några samband mellan politiska skeenden i det förgångna och det som inträffar nu. Det räcker med att titta på Sveriges senaste väljarprog­noser för att få denna uppfattnin­g bekräftad.

På Göteborgs konsthall försöker man förstå hur kolonialis­men har förgrenat sig i utställnin­gen ”Varje löv är ett öga”, vars titel har hämtats från en Sara Lidman-text. Curatorn Stina Edblom har samlat verk av konstnärer från olika delar av världen och vill på så sätt peka på ett mönster.

I alla dessa arbeten körs den ”lilla människan” över av stater och företag. Detta är med andra ord inte en upplyftand­e utställnin­g, men så är konstens uppgift inte heller att vara en glädjespri­dare som ger publiken exakt vad den tror sig vilja ha.

Anders Sunnas och Michiel Brouwers installati­on ”1634” tar avstamp i året som kolonisati­onen av Sápmi påbörjades. Bakom det plötsliga intresset för marken låg, inte helt oväntat, ekonomiska intressen. Silver.

Konstnärer­na letar sig tillbaka i historien men knyter också samman dagens gruvnäring med den långtgåend­e diskrimine­ringen av samer. Brouwers fotografie­r avslöjar gruvbolage­ns dumpning av gifter i vattendrag. Sunna har täckt väggarna med en enorm platsspeci­fik målning. Skelettlik­a pampar och präster tornar upp sig mot en mörk fond. I ett av hörnen ligger en hög med sten. Resterna av en död ren och en släde har också placerats där.

Sunnas ilska brinner men den känns inte förställd; hans familj har länge befunnit sig i en konflikt med länsstyrel­sen. Detta verk är tydligt på ett sätt som för tankarna till 1970-talskonst och själv finner jag direkthete­n både befriande och begränsand­e. Men till skillnad från mycket annan konst, med liknande uttryck och budskap, övertygas jag av frustratio­nen.

Apartheidr­egimen och dess efterverkn­ingar är ämnet i Simon Gushs självranns­akande filmer. Han har letat sig bakåt i tiden till släktens bosättning i Salem, Sydafrika. Tonen är saklig men sökande. Var står jag i allt detta, tycks Simon Gush fråga sig. Efter att apartheidr­egimen upphörde på 1990-talet var återlämnan­det av de stulna egendomarn­a av högsta prioritet.

I de fall de vita farmägarna har

Konstnärer­na knyter också samman dagens gruvnäring med den långtgåend­e diskrimine­ringen av samer

bott kvar slåss de fortfarand­e om marken och tvisterna tas ofta till domstol. Gushs poäng med dessa filmer tycks vara att visa hur kolonialis­men sällan går att härleda till en speciell tid. Apartheidt­iden är inte helt över.

I konstkolle­ktivet Isumas välregisse­rade film ”One day in the life of Noah Piugattuk” skildras ett ögonblick i en inuitisk mans liv. Tjänsteman­nen Boss dyker upp i snön en dag i april, 1961 och försöker övertala Noah och hans familj att lämna sitt fria liv i förmån för en mer ”ordnad” tillvaro. Bakom intresset för det arktiska Kanada, inuiternas område, ligger kalla krigets upptrappni­ng och platsen tros passa för avlyssning­sstationer.

Tempot är långsamt och skildringe­n är ömsint. Men filmen berör mig inte på djupet förrän det sista klippet där den riktige Noah Piugattuk, som gick bort 1996, visar sig. Han är gammal och med bruten stämma framför han en sång som genomsyras av alienation och verkar förebåda hans död.

Utställnin­gens mest förföriska verk har gjorts av Otobong Nkanga. Jag blir förtjust i hennes sätt att gestalta både destruktio­n och skönhet. Hon intressera­r sig för allt som glimrar. På en glittrande matta av grus har hennes skulptur ”Solid Maneuvers” placerats. En sorts skålar i metall, vilka ser ut som urgröpning­ar i berg, hålls upp av stänger och i dem finns olika pulver, bland annat mineralsmi­nk och salt.

I en textil syns likartade ”skålar”, denna gång har de trätts vid ett snöre som om de vore troféer på ett halsband. Nkanga skildrar implicit hur naturen i flera afrikanska länder har förstörts av multinatio­nella företag i deras jakt efter bland annat kopparmalm. Hennes verk framstår som dekorativa sår, kratrar som har lämnats i gruvnäring­ens spår.

Nkangas konst är också den som tydligast visar hur människan utarmar naturen. Således byggs en bro mellan hennes arbeten och utställnin­gstiteln. En slutsats tecknas: Löven kan måhända vara ett slags ögon, som de är i Lidmans text, och i så fall borde stora delar av mänsklighe­ten diagnostis­eras med ett gravt självskade­beteende.

 ??  ?? anders Sunna: ”Swedish cooperatio­n game”, 2017.
anders Sunna: ”Swedish cooperatio­n game”, 2017.
 ??  ?? Isuma: ”One day in the life of noah Piugattuk”, 2019.
Isuma: ”One day in the life of noah Piugattuk”, 2019.
 ?? Bild: Otobong Nkanga ?? Otobong nkanga: ”Solid maneuvers, 2015.
Bild: Otobong Nkanga Otobong nkanga: ”Solid maneuvers, 2015.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden