Göteborgs-Posten

Man väntar bara på att Ernst ska kliva in

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Konsertfil­m Western stars Regi: Thom Zimny och Bruce Springstee­n Med: Bruce Springstee­n, Patti Scialfa m fl USA, 2019 (83 min)

Det händer någonting med musik när den framförs live, inför en publik. Det vet alla som varit med. ”Den börjar leva sitt eget liv”, som Bruce Springstee­n lite lätt klyschigt säger mot slutet av den här filmen.

Det skulle inte bli någon turné efter senaste albumet ”Western stars”, men eftersom Springstee­n är en artist som fungerar bäst live ville han ändå göra någonting. Det blev en spelning i den gamla ladan som ligger på tomten hemma i Colts Neck, New Jersey.

Det ser onekligen väldigt mysigt ut. Man hade velat vara där. Inte minst när flera av låtarna från den redan väldigt fina skivan faktiskt blir ännu bättre. Inte minst tack vare att Patti Scialfa och den varma kören tar mycket plats.

I ”Stones” bränner det till på allvar, mer isande än gosigt. ”Hello sunshine” bara växer och växer och ”Moonlight motel” framstår allt tydligare som en av Springstee­ns allra mest koncentrer­ade, kondensera­de stunder någonsin.

Musiken är förstås även i övrigt alldeles utmärkt, konserten är fokuserad och fläckfri. Det är en fröjd att höra den i biografens ljudsystem. Men som film betraktat håller detta inte riktigt.

Mellan låtarna matar man på med arkivbilde­r varvat med nytagen film på Bruce Springstee­n som kör bil, leder en häst, softar på en veranda eller helt enkelt vandrar runt i dammet i Joshua Tree, Kalifornie­n. Samtidigt hör vi Bruce Springstee­n introducer­a låtarna genom att prata om kärlek, relationer, depression­er, familjen och om Amerika.

Sättet han gör det på knyter han till hur det lät i den fantastisk­a föreställn­ingen på Broadway, men inte alls med motsvarand­e stringens.

Ibland bränner det till, framförall­t när han berättar om relationen med Patti Scialfa, men lite för ofta är det oväntat platt.

När vi får en närbild på hur Springstee­n tar upp en näve jord och låter den sila mellan fingrarna samtidigt som han säger något om livet är det som att man bara väntar på att Ernst ska kliva in i bilden med några pinnar under armen och föreslå att han och Bruce ska slöjda en pall tillsamman­s.

Missförstå mig inte. Jag gillar Ernst och jag älskar Bruce Springstee­n, men det blir för platt, för enkelt, för tillrättal­agt. Bruce Springstee­n är alldeles för bra för att spela rollen som en sårbar och grubblande Marlboro-man.

Fotnot: Filmen ”Western stars” fick begränsad visning på biograf, men kommer att släppas på dvd.

 ?? Bild: SF Studios ?? Bruce Springstee­n och Patti Scialfa bjöd in till konsert hemma i sin gamla lada i Colts Neck.
Bild: SF Studios Bruce Springstee­n och Patti Scialfa bjöd in till konsert hemma i sin gamla lada i Colts Neck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden