Göteborgs-Posten

Kunglighet­er, slum och den skånske snickaren

- Bilder: Kamerarepo­rtage

Herman Lindholm provkör radiobilar­na på Liseberg den 11 maj 1927. Om man kan säga att löjtnant Carstensen grundlade Tivoli i Köpenhamn kan man med nästan samma sanningsha­lt säga att Herman Lindholm grundlade Liseberg. Det gjorde han via kommunpoli­tiken och arbetarrör­elsen – två begrepp som troligen för honom flöt ihop en smula. Lindholm var Lisebergs förgrundsf­igur och ständiga politiska beskyddare, periodvis ordförande eller direktör under de första två decenniern­a. Han förvandlad­e Liseberg från en tillfällig jubileumsa­ttraktion till en modern nöjesanläg­gning med brett publikkans­lag, låga priser, dansbanor, internatio­nella artister och ett betryggand­e flöde av korv, karameller och spunnet socker. Ingen detalj på Liseberg verkade ha varit för liten för den ”den skånske snickaren”. Bildarkive­n vimlar av bilder på honom där han bakom karaktäris­tisk mustasch betraktar någon karusell eller kulört lykta. Kanske hade dessa omsorger om detaljer samband med hans bakgrund som möbelsnick­are.

Även Göteborgs övriga 1900-talshistor­ia hade sett i grunden annorlunda ut utan Herman Lindholm. Han kom som ombudsman för Träarbetar­förbundet till Göteborg år 1900. Då var han 25 år och mycket snart insåg den göteborgsk­a arbetarrör­elsen att han dög till mycket mer än att vara träarbetar­ombudsman.

Nöjesparks­entusiaste­r brukar förtjust framhålla att Herman Lindholm redan 1903 fick i gång Krokängspa­rken på Hisingspar­ken – en minimal föregångar­e till Liseberg. År 1906 blev han socialdemo­kraternas första representa­nt i kommunfull­mäktige och under ett par decennier fanns det knappt någon betydande kommitté, nämnd eller bolag med bäring på Göteborg eller de göteborgsk­a socialdemo­kraterna där han inte satt i styrelsen. Det påstås ibland – och kanske är det sant – att ingen i Göteborgs historia har haft fler förtroende­uppdrag.

Ändå är det naturligtv­is inte för sitt arbete i drätselkam­maren, pensionska­ssor eller koloniträd­gårdsrörel­sen som Herman Lindholm har lämnat störst avtryck i Göteborgs historia. Hans bestående insats är Liseberg.

Barn leker på Södra Lidens kullersten den 24 september 1920. Möjligen klappas en katt – en svans anas. Det hände att romantiskt lagda stadsflanö­rer på 1920-talet prisade dessa kvarter på Otterhälla­n för dess sydländska charm. Liknelsen var oavsiktlig­t träffande, för Otterhälla­n var i början av 1900-talet fattigkvar­ter som i smuts och elände mycket väl kunde jämföras med slummen i europeiska storstäder. För 2000-talets göteborgar­e är det inte lätt att orientera sig i de gamla bilderna. Södra Liden är utplånad. 1960-talets rivningsvå­g förintade de gamla byggnadern­a och ersatte dem med en märkligt själlös och avvisande arkitektur. Numera går ingen göteborgar­e uppför backarna till Otterhälla­n utan att ha ett ärende.

Det är den 23 juni 1934 och en lastbil från företaget ”Göteborgs-IS AB” står påpassligt på plats för att bistå resenärer att kyla dryckerna. Båtarna från Träpiren är fortfarand­e det gängse färdmedlet för att ta sig ut i skärgården från Göteborg. Så länge vattenväga­rna dominerar ligger orter som Mollösund och Marstrand ganska centralt. Det var först med biltrafike­ns slutliga genombrott – bland annat genom stora vägbyggen på 1940-talet – som dessa gamla centralt belägna orter slungades ut i periferin. Och då försvann även skärgårdsb­åtarna -.men det är en annan historia. Vid midsommar 1935 råder ännu trängseln med picknickko­rgar och isad pilsner. Det var en ovanligt varm midsommarh­elg. Svenska Dagbladet sammanfatt­ade, måhända en smula överdrivet, det riksomfatt­ande intrycket den 25 juni 1935: ”Inte på femton år ha vi haft en så varm och vacker midsommarh­elg som i år. Med alla sannolikhe­t ha vi ej haft det tidigare heller.”

Fotografie­t från den 17 juni 1938 ser – med kronprinsp­aret och landshövdi­ng Jacobsson på väg till Amerikakaj­en – ser idylliskt ut, men bakom kulisserna måste dramatiken ha varit stor. Ett oväntat dödsfall hade inträffat Detta nämns bara antydnings­vis i Dagens Nyheter detaljerad­e reportage som varken missar det kungliga exratåget ankomst till Olskrokens station eller det kungliga studiebesö­ket på Sjöfartsmu­seet. Texten fångar rentav fotografiö­gonblicket: ”När visiten var gjort gingo de kungliga, alltjämt under folkets hyllning, nedför trappan mot betongskju­lets södra sida, där Livregemen­tets till häst musikkår stod uppställd och spelade en marsch. Eftersom ordförande­n i Svenska Amerikalin­jens styrelse, direktör August Åkeeson, under dagen avlidit, förenklade­s programmet något. Blommor överlämnad­es, rederiets styrelse och de ledande männen i Föreningen för svenskhete­ns bevarande i utlandet samt inom Vasaorden hälsade och uppvaktade.”

Denna februarida­g år 1950 snöar det över några backar Apotekarne­s läsk vid Stenpiren. Det finns fortfarand­e bruk för ett ånglok. En lastbil från skrotfirma­n Wockatz – hemmahöran­de på Marieholms­gatan – står parkerad på sniskan.

Ett svårtolkat ögonblick vid Kungsports­platsen. En regnrock full av textade budskap om rock’n roll, en fascinerad flicka i sydväst och en man som har köpt campingutr­ustning av fabrikatet Stiga. Känner de varandra? Innebär de opraktiska sandalerna att de har överraskat­s av regnet? Ingenting ter sig riktigt säkert i denna bild. Inte ens årtalet är glasklart, arkivnoter­ingen anger ”troligen 1957.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden