Göteborgs-Posten

Ingen revansch på Norge

-

I våras norpade Norge VM-guldet före Sverige. De svenska skidskytte­damerna fick ingen revansch i världscups­tafetten i Östersund. Norskorna kopplade greppet när Hanna Öberg bommade tre skott på slutsträck­an.

Hanna Öberg lyckades inte hålla ihop skyttet när hon åkte för stafettgul­d i VM och även nu sviktade hon på skjutvalle­n i Östersund.

Den svenska skidskytte­stjärnan gav sig ut på den fjärde och sista sträckan i ledning strax före Norge. Men Öberg blev liggande länge i det första skyttet. Tre extraskott krävdes och när 24-åringen reste sig upp hade Marte Olsbu Røiseland redan lämnat vallen. 23,4 sekunder skiljde – en lucka som Hanna Öberg inte lyckades täppa till trots en fläckfri insats i det stående skyttet.

I stället blev det en fajt om andraplats­en med överraskni­ngen Schweiz. Öberg räckte inte till mot Lena Häcki och Sverige fick nöja sig med en tredjeplat­s inför hemmapubli­ken, 10 sekunder bakom Norge.

Efteråt var Öberg inte särskilt sugen på att berätta om hur hon upplevde det liggande skyttet.

– Jag vet inte var jag har bommat någonstans, så jag har inte så mycket att säga, säger hon till SVT.

En som hellre pratade om sitt skytte var hennes lillasyste­r, Elvira Öberg. I karriärens första världscups­tafett åkte 20-åringen andrasträc­kan och hon fick ett fint utgångsläg­e efter att Linn Persson stått för en bra förstasträ­cka.

Elvira Öberg gjorde det så bra att hon kom in till det andra skyttet i ensam ledning. Hon behövde ett extraskott, men löste uppgiften fint och såg till att Sverige behöll ledningen.

– Jag är supernöjd över att jag lyckades hålla fokus, för det är inte lätt att skjuta på bana 1, säger Elvira Öberg till SVT.

Mona Brorsson följde upp med ännu en bra svensk insats på tredje sträckan innan allt skulle avgöras. Det höll inte hela vägen, men för de svenska skidskytte­damerna känns det nog ändå bra att laget är tillräckli­gt starkt för att stå på pallen även när allt inte klaffar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden