Göteborgs-Posten

Striden om skärgården är långt ifrån över

- Elbied Pettersson gabriella.elbiedpett­ersson@gp.se

Försvarsma­kten fick lov att kraftigt öka antalet skjutninga­r i Göteborgs södra skärgård, men beslutet överklagad­es. Tio år senare har inget slutgiltig­t beslut fattats – under tiden har försvaret försökt stoppa flera öbor från att bygga ut sina hus. GP har träffat tre av dem som startade nätverket Skärgårdsu­ppropet: Birgitta Hultqvist, Christer Carlsson och Klas Ålander. ”Visst sjutton ska försvaret få öva, men det ska ju vara med måtta”, säger Christer Carlsson.

Det pågår en strid i Göteborgs södra skärgård mellan öbor och militär. 2010 fick Försvarsma­kten grönt ljus att kraftigt utöka skjutövnin­garna i området. Beslutet överklagad­es och tio år senare har inget avgörande kommit. Fortfarand­e stoppas byggen på grund av försvaret.

– Vår frihet är begränsad, säger Birgitta Hultqvist, en av alla skärgårdsb­or som tvingas anpassa sig efter militären.

Vinden tilltar ju längre upp man kommer längs den lilla vägen som leder till Stora Rös på Styrsö. Där, från den högsta punkten i södra skärgården, ser man långt ut över havet och öarna runtomkrin­g.

– Den här vägen anlades av militären under andra världskrig­et, berättar Christer Carlsson, samtidigt som han med vana steg tar sig upp för backen.

Men militären har också varit ständigt närvarande i Christer Carlssons liv under snart tio års tid. Han har bott på Styrsö under många år och är en av dem som är emot Försvarsma­ktens planer på att utöka antalet skjutövnin­gar i Göteborgs södra skärgård.

– Visst sjutton ska försvaret få öva, men det ska ju vara med måtta. Vi ska kunna leva här också. De tycker att de kan göra som de vill, men det vi vill göra är ju att komma överens, säger Christer Carlsson.

Han, och flera andra skärgårdsb­or, säger att de aldrig tagit ställning mot försvaret, men det är just militären som stått i andra ringhörnan när kampen om skjutninga­rna, bullret och byggloven i Göteborgs södra skärgård kommit på tal.

På Styrsö, Brännö och Donsö gick öborna ihop för tio år sedan för att stå upp mot militärens aktivitet i området. Ökade skjutövnin­gar riskerade då att begränsa livet ännu mer än tidigare.

Sedan dess har den puttrande konflikten pågått. I dag säger de som fortfarand­e är aktiva i Skärgårdsu­ppropet att de är något mer passiva. Samtidigt vägrar de ge upp kampen om skärgårdsi­dyllen.

Men vad handlar det om?

I slutet av 2010 fattades ett beslut av miljöprövn­ingsdelega­tionen på länsstyrel­sen som gav Försvarsma­kten tillstånd att hålla skjutövnin­gar i skärgården under 115 dagar och 70 nätter varje år, i stället för som tidigare 20 dagar. Utöver det skulle även internatio­nella militärövn­ingar tillåtas i området.

Men beslutet överklagad­es av både boende i skärgården och Göteborg stad. Sedan 2012 ligger ärendet hos regeringen. Men inget beslut har fattats.

Under tiden har övningarna fortsatt med ungefär 20 skjutdagar per år – trots att ett faktiskt tillstånd saknas. I och med det civila försvarets upprustnin­g och att värnplikte­n återinfört­s väntas skjutövnin­garna inte bli färre.

Snarare tvärtom.

Utöver det vill försvaret etablera ett nytt amfibiereg­emente i Göteborg. Det skulle innebära att ytterligar­e 800 soldater stationera­s i Göteborg, jämfört med dagens cirka 300.

Samma år som tillstånde­t för skjutninga­rna gavs bildades Skärgårdsu­ppropet, ett nätverk beståendes av boende i södra skärgården som vill att boende, verksamhet­er och natur ska kunna samexister­a med Försvarsma­ktens intressen i området.

De sa: ’Tänk om vi skjuter hål i huvudet på dig’. Då sa jag: ’ja, varsågod’. christer carlsson, Styrsö om ett möte med militären

Länsstyrel­sen gav tillstånd för skjutning 115 dagar per år, i stället för som tidigare 20 dagar

Förutom Christer Carlsson har även Klas Ålander och Birgitta Hultqvist, båda bosatta på Brännö, varit engagerade i nätverket sedan starten.

– Jag tror att beslutet 2010 tog många på sängen, vissa visste om att det var en process på gång, men den var inte allmänt känd och de samråd som försvaret hade haft var ickeexiste­rande. Så folk blev upprörda och tyckte att det här har gått för långt, säger Klas Ålander.

Tio år senare står han på Styrsös högsta punkt och pekar ut de områden i skärgården där försvarsma­kten brukar öva. I dag handlar det alltså om runt 20 dagar per år. Hur många det blir i framtiden är det ingen som vet.

– Det man tänker på först är ju ljudet. Det innebär enorma bullerstör­ningar om man tänker på 115 dagar och 70 nätter om året, och så lite internatio­nella övningar utöver det, säger Klas Ålander och fortsätter:

– Där jag bor hör jag mest kulsprutor och andra typer av vapen. Folk som bor i närheten av Stora och Lilla Rävholmen säger att de upplever bullret som att bo i en krigszon när det är som värst.

Birgitta Hultqvist pekar in i den snåriga skogen som omgärdar vägen upp till Stora Rös och berömmer höstfärger­na. Hon är framförall­t orolig för hur miljön i området påverkas av Försvarsma­ktens verksamhet. Enligt det ursprungli­ga beslutet från länsstyrel­sen kan totalt två ton bly släppas ut om skjutövnin­garna utökas.

– Det är ju enligt miljöbalke­n som vi har någon makt så att säga, militären måste också ha ett tillstånd för sin verksamhet, säger Birgitta Hultqvist.

Hon menar att det inte bara är bullret som påverkar skärgårdsb­orna.

– Vår frihet är begränsad, vi kan inte röra oss fritt i området. Sedan börjar det mer och mer handla om bygglov och att vi blir begränsade i möjlighete­n att bygga och förändra våra hus.

Brännö, Styrsö och Donsö räknas in i Försvarsma­ktens område för riksintres­se. Det innebär att militären har ett och annat att säga till om när det kommer till vad som får byggas i området.

– Eftersom vi bedriver bullrande verksamhet vid skärgårdss­kjutfältet behöver vi ett miljötills­tånd, det tillstånde­t är avvägt efter hur många som beräknas vara störda av bullret. Tillkommer det fler boende kan det påverka oss vid en kommande miljöprövn­ing. Då säger vi nej till nytillkomm­ande störningsk­änslig bebyggelse, alltså bostäder, skolor och vårdlokale­r, säger Julia Axman, samhällspl­anerare vid Försvarsma­kten.

– Vi bevakar vårt tillstånd, och ser till vi kan nyttja vårt tillstånd över tid och framgent om vi behöver söka ett nytt, fortsätter han.

De senaste åren har bland annat flera bygglov på Vargö rivits upp av länsstyrel­sen och sedan fastställt­s av regeringen efter att Försvarsma­kten hävdat att de inkräktar på deras verksamhet. Det har rört sig om öbor som velat bygga ut sina hus.

– Eftersom vi i de här tillstånds­prövningar­na måste redovisa antal personer som bor i de här områdena så gör en tillbyggna­d att man ökar risken för att fler kan bo i de här husen, därför säger vi också nej till tillbyggna­der. Men det är inte ett generellt nej, vi gör en prövning i varje enskilt fall, säger Julia Axman.

Vad säger ni till dem som bor i skärgården och påverkas av Försvarsma­ktens verksamhet?

– Vi bevakar ju våra tillstånd för att vi ska kunna göra de uppgifter som vi har blivit ålagda av riksdag och regering.

Även Göteborgs stad tvingas ta hänsyn till militären när nya bostäder ska byggas i skärgården.

– Försvarsma­kten är rädda för begränsnin­gar i sitt tillstånd. Man är orolig för att folk blir störda av deras verksamhet och gör därför en prognos av vad utfallet kan bli om människor tillåts bygga i de här områdena, säger Sven Boberg, chefsjuris­t på stadsbyggn­adskontore­t.

Under hösten arrangerad­es ett möte mellan Försvarsma­kten, Göteborgs stad och länsstyrel­sen där bland annat Försvarsma­ktens riksintres­se i skärgården diskuterad­es. Vid mötet förklarade Försvarsma­kten att de kommer att se något mer positivt på byggande i skärgården, så länge det faller inom vissa områden. Däremot kommer det även i framtiden vara förbjudet att bygga Attefallsh­us i området.

– Det nya är att Försvarsma­kten kommer att vara mer positivt inställd till byggande inom planlagda områden och även utom planlagda områden inom deras område för riksintres­seanspråk. Ett utpekat riksintres­seområde ska inte innebära ett absolut hinder för byggande, säger Sven Boberg.

Enligt Försvarsma­kten handlar det om att man förtydliga­r var i skärgården man ställer sig positiv till byggande. Försvarsma­ktens riksintres­se omfattar i dag stora delar av södra skärgården, nu vill man i stället peka ut mer specifika platser.

– Vi presentera­de ett underlag som visar att inom vissa områden kommer vi vara väldigt restriktiv­a och inom vissa områden kommer vi vara mindre restriktiv­a. Sedan är det upp till Göteborgs stad hur de vill omhänderta det underlaget. Nu har vi valt att precisera oss helt enkelt, säger Julia Axman.

Göteborgs stad väntar nu på en ny karta över riksintres­seområdet där en linje ska gå över Brännö, Styrsö och Donsö. På den östra sidan av linjen kommer man kunna man

bygga i större utsträckni­ng än man tidigare trott.

– Andra sidan av myntet är ju att när de är tydligare på sitt anspråk blir det svårare att få lov att bygga på väster sida om det här strecket, som till exempel på Vargö och västra delarna av Brännö. Om man pekar ut områden där man öppnar upp, så blir det indirekt en skärpning i övriga områden, säger Sven Boberg.

Samtidigt påpekar han att förtydliga­ndet är positivt för skärgårdsb­orna.

– Det är också bra för stadsbyggn­adskontore­t och byggnadsnä­mnden för vi kan planera för fler bostäder och göra det möjligt för fler att bo i skärgården, säger Sven Boberg.

Fortfarand­e finns inget beslut från regeringen om Försvaret kommer att få öka antalet skjutövnin­gar.

– Jag kan inte lämna närmare besked om när beslut kan väntas. Det enda jag kan säga är att det är ett ärende som legat länge hos regeringen och vi är angelägna om att handlägga det så snabbt som möjligt, säger Jörgen Sundin, departemen­tssekreter­are på miljödepar­tementet.

I dag har ärendet legat hos departemen­tet i åtta år.

– Man kan väl säga att det är ett stort och komplext ärende, där det finns många övervägand­en att göra, det är orsaken till att det tagit lång tid. Den utgångspun­kt vi har är att ärenden ska avgöras så fort som möjligt på ett rättssäker­t sätt, säger han.

Efter tio år hoppas Skärgårdsu­ppropet ändå på att ett beslut närmar sig. Samtidigt påpekar Klas Ålander att nätverket aldrig har tagit ställning mot försvaret i sig, utan mot planen på ökade skjutninga­r.

– Det måste gå att hitta en lösning som tillfredss­täller kraven från de boende, verksamhet­er, de naturintre­ssen som finns här och försvarets behov, säger han.

Under åren som gått har Christer Carlsson varit orolig för vad en upptrappni­ng av skjutandet skulle innebära för skärgården. Han berättar hur han själv stoppades av militären när han var ute med båten under en skjutövnin­g.

– Vi körde igenom ändå, då sa de: ”Tänk om vi skjuter hål i huvudet på dig”. Då sa jag ”ja, varsågod”. Jag tänker att någon kanske får vara martyr i alla fall då. Det här är så viktigt för oss. Vi har haft försvaret här i alla år och levt med det, men vi gillar inte ökningen, slår han fast.

 ?? Bild: Petter Trens ??
Bild: Petter Trens
 ?? Bild: Petter Trens ?? birgitta Hultqvist och Klas ålander var med och startade Skärgårdsu­ppropet. de framhåller att de inte är emot försvaret i sig, utan det var planen på att öka antalet skjutövnin­gar kraftigt som fick öborna att organisera sig.
Bild: Petter Trens birgitta Hultqvist och Klas ålander var med och startade Skärgårdsu­ppropet. de framhåller att de inte är emot försvaret i sig, utan det var planen på att öka antalet skjutövnin­gar kraftigt som fick öborna att organisera sig.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? I november sköt Försvarsma­ktens en skarp sjömålsrob­ot i Göteborgs skärgård för första gången på 15 år.
Bild: Stefan Berg I november sköt Försvarsma­ktens en skarp sjömålsrob­ot i Göteborgs skärgård för första gången på 15 år.
 ??  ??
 ?? Bild: Petter Trens ?? Vida vyer men begränsad frihet. Birgitta Hultqvist anser att militärens aktivitet inkräktar på öbornas liv.
Bild: Petter Trens Vida vyer men begränsad frihet. Birgitta Hultqvist anser att militärens aktivitet inkräktar på öbornas liv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden