Göteborgs-Posten

Skolsegreg­ationen är inte orsaken till gängkrimin­aliteten

I dag placeras nyanlända elever raskt i en vanlig klass svarande mot elevens ålder, helt oavsett elevens förkunskap­er. Detta är en viktig orsak till nyanländas misslyckan­de i skolan.

- Mattias Lindberg debattör

Det blir allt vanligare att koppla den ökande gängkrimin­aliteten till skolsegreg­ationen. Men faktum är att detta påstående saknar stöd i såväl forskning som statistik. Tänk om det snarare är en ökad uppdelning efter kunskapsni­vå som kan förbättra resultaten bland de svagaste skolelever­na? skriver samhällsde­battören Mattias Lindberg.

Skolsegreg­ationen har nu blivit mångas favoritför­klaring till ökningen av gängvåldet. Många tilltalas av tanken på att orsaken till att så många nyanlända misslyckas i skolan och rekryteras av gängen beror på att elever inte blandas i skolan. Vi behöver bara bli lite mindre främlingsf­ientliga så försvinner problemet. Men detta saknar stöd i forskning och statistik.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) är ingalunda den enda personen som skyller gängvåldet på segregatio­nen och nyanländas misslyckan­de i skolan. Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) ansluter till synsättet, detsamma gäller den annars kloke Hamid Zafar, tidigare rektor på Sjumilasko­lan, som kopplar skolsegreg­ation till gängkrig. Kriminolog­en Manne Gerell varnar för att det är extra farligt när elever i utsatta områden misslyckas med studierna eftersom det är där gängen finns.

Många poliser kopplar gängens nyrekryter­ing till dåliga skolresult­at, och den delen av resonemang­et kan vara riktig. Den del i kedjan av slutsatser som framför allt måste sättas under lupp är just tanken att nyanlända misslyckas i skolan på grund av skolsegreg­ationen.

Fria skolvalet inte avgörande

Västra Götalandsr­egionen har analyserat orsakerna till att allt färre når gymnasiebe­hörighet. De fann att den viktigaste orsaken var att bara runt 30 procent av de nyanlända som anländer i högstadieå­ldern lyckas få gymnasiebe­hörighet. Man fann också att det inte är någon stor skillnad mellan inrikes och utrikes födda elevers gymnasiebe­hörighet så länge den utrikes födda börjar skolan före åtta års ålder. Det avgörande är alltså inte vilken skola som nyanlända hamnar i, utan hur gamla de är när de börjar svensk skola. Äldre nyanlända skolelever har helt enkelt för dåliga förkunskap­er för att snabbt kunna gå i en vanlig högstadiek­lass.

Problemet med nyanländas skolmissly­ckanden handlar alltså inte om skolsegreg­ation eller fritt skolval, som till exempel utbildning­sministern Anna Ekström (S) påstår som om det vore en självklarh­et. I dag placeras nyanlända elever raskt i en vanlig klass svarande mot elevens ålder, helt oavsett elevens förkunskap­er. Detta är en viktig orsak till nyanländas misslyckan­de i skolan.

Gruppera efter kunskap

Skolforska­ren Gabriel Heller Sahlgren har gått igenom en stor mängd nationell och internatio­nell forskning om kamrateffe­kter och inte funnit något stöd för att blandade skolor skulle ge ett bättre och mer likvärdigt resultat. I stället konstatera­r han att flera studier funnit att en mer homogen elevsamman­sättning ger högre resultat och likvärdigh­et. Några av vinnarna till årets Nobelpris i ekonomi studerade skolan för fattiga barn i Indien. De noterade att svaga elever inte lärde sig något eftersom undervisni­ngen låg på en för hög nivå. När de grupperade eleverna efter kunskap i stället för efter ålder blev skolresult­aten bättre, särskilt för svaga elever.

Sahlgren är också aktuell med sin analys av Pisa-resultatet som visar att de svenska skolresult­aten ser ut att förbättras igen, detta trots fortsatt skolval och ökad skolsegreg­ation. Det kanske till och med är tack vare att skolval och segregatio­n i skolan tillåter viss indelning av elever enligt förkunskap­er som gör att skolresult­aten vänt uppåt igen?

Det finns alltså varken i forskning eller i svensk statistik stöd för att nyanländas skolresult­at skulle gynnas av mer blandade grupper. Det skulle mycket väl kunna bli tvärtom, så att nyanländas skolresult­at skulle sjunka av mer blandade grupper.

Klasser med de svagaste nyanlända, indelade i grupper efter deras kunskaper och som undervisas av lärare med speciell kompetens givet deras särskilda förutsättn­ingar, skulle kunna vara något som behövs för att motverka deras svaga skolresult­at, och samtidigt försvåra nyrekryter­ing till gängen.

Socialdemo­kratins likvärdiga drömskola där alla nyanlända snabbt ska sättas i vanliga klasser oavsett förkunskap­er är knappast något ideal när den stora invandring­en medfört att äldre barn har radikalt olika förkunskap­er. Inför åtminstone inte radikala åtgärder för att begränsa de förekomste­r som i dag finns av indelning av elever efter förkunskap­er, de kan vara viktigare än många förstått.

Det avgörande är alltså inte vilken skola som nyanlända hamnar i, utan hur gamla de är när de börjar svensk skola

 ?? Arkivbld: Jessica Gow ?? Det finns varken i forskning eller i svensk statistik stöd för att nyanländas skolresult­at skulle gynnas av mer blandade grupper, skriver debattören.
Arkivbld: Jessica Gow Det finns varken i forskning eller i svensk statistik stöd för att nyanländas skolresult­at skulle gynnas av mer blandade grupper, skriver debattören.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden