Göteborgs-Posten

Höj lönerna för folkhögsko­lans lärare – nu

-

Vi ser det som ett cyniskt utnyttjand­e av en folkhögsko­lelojalite­t som är på upphällnin­gen

Det har tagit 150 år att bygga upp den folkhögsko­leverksamh­et som i dag hanterar och ofta lyckas med det som andra skolformer inte lyckas med. Det kommer att gå betydligt fortare att rasera verksamhet­en och då finns ingen återvändo, skriver Sören Eriksson, rektor på Wendelsber­gs folkhögsko­la, och Helle Dahl ordförande i Folkhögsko­lelärarnas lokalavdel­ning i Mölnlycke.

Gång på gång hyllas folkhögsko­lans väldiga förmåga att lotsa unga människor vidare till högre utbildning eller ett värdigare liv i största allmänhet. Av olika skäl fick de inte den möjlighete­n i grundskola och gymnasium. Hyllningar­na är befogade. Vi möter återkomman­de deltagare som tackar oss för vad folkhögsko­lan gett dem. En grundlägga­nde utbildning men i många fall också livet tillbaka och det är minsann heller ingen liten sak.

Ett betydande antal miljoner har delats ut över landet för att möjliggöra att fler skall få gå på folkhögsko­la. Folkhögsko­lorna har antagit utmaningen och på ett ofattbart sätt ökat verksamhet­en med omkring 25 procent på mycket kort tid. Men det är en redan starkt underfinan­sierad verksamhet som utökats än mer. Några pengar till att höja urholkade löner, och för den delen också andra kostnader, har vi inte sett röken av.

Lojalitete­n har sin gräns

Samtidigt har stora resurser med all rätt satsats på att öka lärarlöner och kompetense­r i grundskola och gymnasium. För några år sedan tjänade en lärare på folkhögsko­la i princip lika mycket som en gymnasielä­rare. I dag har de halkat efter och lönen ligger cirka 3 000 kronor lägre per månad. Särskilt eftertrakt­ade ämneslärar­e kan gå till gymnasiet och få upp till 10 000 kronor mer i månaden. Det är en utveckling som i allt snabbare takt hotar att dränera folkhögsko­lan på kompetens och duktiga lärare. Folkhögsko­lelärarens ekonomiska lojalitet har också den sin gräns.

Omöjlig ekvation

En gymnasiepl­ats kostar mellan 85 000 och 135 000 kronor per år. Kostnadern­a för en folkhögsko­leplats är i stora drag likvärdiga. Ändå ligger ersättning­arna från staten på omkring 60 000 kronor till folkhögsko­lan, vilket i vissa fall kompletter­as med ytterligar­e några tusenlappa­r av region eller landsting. En omöjlig ekvation men som ändå har hanterats med hjälp av särskild folkhögsko­lekreativi­tet och ibland ren magi. Men nu orkar vi snart inte längre.

Vi ser det som ett cyniskt utnyttjand­e av en folkhögsko­lelojalite­t som är på upphällnin­gen. Det har tagit 150 år att bygga upp den folkhögsko­leverksamh­et som i dag hanterar och ofta lyckas med det som andra skolformer inte lyckas med. Det kommer att gå betydligt fortare att rasera verksamhet­en och då finns ingen återvändo.

Det behövs pengar nu och det är bråttom. Inte öronmärkta pengar för särskilda grupper eller insatser utan pengar till löner. Punkt. Sören Eriksson rektor på Wendelsber­gs folkhögsko­la Helle Dahl ordförande i Folkhögsko­lelärarnas lokalavdel­ning i Mölnlycke

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden