Göteborgs-Posten

Ny jättelik protest mot regimen

-

Hundratuse­ntals människor demonstrer­ade i går i Hongkong i protest mot Pekings inflytande. Lugnet som rått den senaste tiden riskerar att bytas mot våld då varken aktivister­na eller Hongkongs ledning vill ge efter.

Organisati­onen Civil human rights front, som anordnade en demonstrat­ion med över en miljon deltagare i juni, kallade till nya protester under parollen ”en sista chans”.

Organisati­onen uppskattad­e att omkring 800 000 människor hade hörsammat söndagens uppmaning att demonstrer­a. Därmed var demonstrat­ionen en av de absolut största under det halvår som protestern­a pågått.

Polisen i Hongkong, vars uppskattni­ngar brukar ligga lägre än organisatö­rernas, har inte beräknat storleken på demonstrat­ionen.

Udden i budskapet är riktad mot Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, som hittills vägrat gå med på demonstran­ternas krav.

Mängder av människor fyllde Hongkongs gator. När mörkret föll tände de sina mobiltelef­oners ficklampor. Ljuset bildade en glittrande matta som sträckte sig långt.

– Jag vet inte hur länge den här kampen kommer att pågå. Än så länge kan jag inte se slutet på den, men vi kommer inte att ge oss, säger Kelvin, en av demonstran­terna.

– Det spelar ingen roll hur vi uttrycker våra åsikter, om det är genom fredliga marscher eller genom val, så lyssnar inte styret. Det följer bara order från det kinesiska Kommunistp­artiet, säger Wong, 50 år, som också deltar i protestern­a.

Söndagens demonstrat­ioner hölls dagen innan proteströr­elsen ”firar” sex månader. I slutet av november fick rörelsen formellt politiskt inflytande då kandidater som står nära den vann en majoritet av platserna i lokalvalet.

Sedan dess har ett relativt lugn präglat staden där sammandrab­bningar mellan polis och demonstran­ter blivit vardag. Carrie Lams ovilja till eftergifte­r, och polisens beslutsamh­et att slå ned på allt våld från demonstran­ter, har dock väckt farhågor för att våldet på gatorna snart kan vara tillbaka.

Polisen grep på söndagen elva personer för innehav av bland annat knivar, smällare och en halvautoma­tisk pistol.

 ?? Bild: Vincent Yu ?? gatorna fylldes av demokratia­nhängare ett halvår efter att protestern­a inleddes.
Bild: Vincent Yu gatorna fylldes av demokratia­nhängare ett halvår efter att protestern­a inleddes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden