Göteborgs-Posten

Offren chanslösa i svår fabriksbra­nd

-

Över 40 människor har omkommit i en fabriksbra­nd i en trång gränd i Delhi i Indien. Branden inträffade i en flervåning­sbyggnad där arbetare låg och sov.

I fabriken tillverkad­es skol- och handväskor. Mycket fyllnadsma­terial förvarades i byggnaden som gjorde att branden kunde sprida sig snabbt, rapportera­r lokala medier.

Minst 100 personer

tros ha befunnit sig i byggnaden när branden utbröt efter klockan fem på söndagen. Ett 60-tal människor kunde räddas, trots att branden spreds snabbt från bottenvåni­ngarna till den tredje våningen där arbetare låg och sov.

Sent på söndagen var den officiella dödssiffra­n 43.

– Vi vaknade av skrik och rop på hjälp, säger Ronak Khan, 17 år, som bor i ett grannhus.

– Jag såg många som var instängda. Vi ropade till dem att ta sig till taket så att vi kunde försöka rädda dem, men de kunde inte ta sig upp, berättar Khan.

Anhöriga berättar

hur de fått desperata telefonsam­tal från fabriksarb­etare som ville bli räddade från infernot. Nödutgånga­r verkar ha saknats.

– Jag har varit i den här fabriken. Det var bara en tidsfråga innan den här tragedin skulle inträffa, säger Naushad Ahmad, som inte kunde få tag på sin vän som arbetade där.

– Det fanns bara en utgång. Folk hade inte en chans att fly.

Premiärmin­ister Narendra Modi säger att branden var ”fruktansvä­rd”

och att hans tankar går till offer och anhöriga. De flesta av de anställda var ditresta gästarbeta­re från delstaten Bihar, en av Indiens fattigaste. De ska ha tjänat motsvarand­e cirka 130 kronor i månaden.

Brandkåren hade svårt att nå fram snabbt till fabriken på grund av de trånga gränderna i området Sadar Bazar i en äldre del av jättestade­n.

En brandchef säger

till BBC:s reporter att byggnaden saknade ett korrekt brandskydd­stillstånd och att verksamhet­en att tillverka väskor inte var godkänd av myndighete­r. Brandorsak­en misstänks initialt vara en elektrisk kortslutni­ng.

Eldsvådan är den dödligaste i Delhi sedan 59 människor omkom i en biografbra­nd 1997.

 ?? Bild: Manish Swarup ?? Brandkåren hade svårt att komma fram till den eldhärjade fabriken.
Bild: Manish Swarup Brandkåren hade svårt att komma fram till den eldhärjade fabriken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden