Göteborgs-Posten

Lis Hellström Sveningson:

- Lis Hellström Sveningson kultur@gp.se

Föreställn­ingen är en balansgång där det galet överdrivna ställs mot det konkret igenkännba­ra.

Teater Vem är Schmitz? Studion, Göteborgs stadsteate­r Av: Lukas Bärfuss Översättni­ng: Marc Matthiesen Regi: Ildikó Gáspár Medverkand­e: Victoria Dyrstad, Fredrik Evers, Karin de Frumerie, Josefin Ljungman, Ylva Olaison, Emilie Strandberg, Jesper Söderblom, Carl-Markus Wickström Scenografi och kostym: Lili Izsák Mask: Katrin Lind Ljus: Tamás Bányai Ljud: Marcus Lilja Video: András Juhász Musik: Tamás Matkó Spelas t o m 8 februari 2020

Förändring­sbenägen och anpassning­sbar är moderna honnörsord i arbetslive­t. Beteckning­ar på förmågor som gör människor anställnin­gsbara. Hur långt kan vi drivas för att få, eller behålla ett jobb? Och vad gör det med oss, som individer?

I ”Vem är Schmitz?” tar den schweizisk­e dramatiker­n Lukas Bärfuss frågorna till en ny nivå. Nordenprem­iären på Studion är en kväll som både roar och oroar, som publik sitter du inte säker en enda stund. Vart ska spelet ta vägen?

Pjäsen utmanar våra föreställn­ingar om identitet och balanserar det groteska på gränsen till det pinsamt plumpa. För iscensättn­ingen har Stadsteate­rn kallat in ett ungerskt team med regissören Ildikó Gáspár i spetsen. Hon är förtrogen med Lukas Bärfuss texter och sticker inte under stol med att det krävs mod för att gestalta dem på scen.

Handlingen är förlagd till ett företag. Gáspár låter allt utspelas i personalru­mmet.

Eller nästan allt, med videoinsla­g tillförs scener i andra rum. Det blir både en form av förspel – till exempel en dialog i hissen precis innan de talande gör entré på scenen – och parallella skeenden, som hemma hos Schmitz. Mest är inslagen täta närbilder.

I personalru­mmet är Lili Izsáks scenografi på en gång ultrareali­stisk och överdriven. Träpaneler och trista bord, kaffekokar­e och platteve. Men också jakttrofée­r och en högtalaran­läggning för anrop till medarbetar­na. En propellerl­ik lysrörsano­rdning trängs med fläktar i taket och i fonden, bakom ett halvt genomsläpp­ligt draperi finns Schmitz privatliv.

Tillsamman­s bygger ljus, scenerier, röster och musik en sluten värld där allt går på upprepade rutiner.

Vad företaget sysslar med är oklart, flosklerna i affärsjarg­ongen flödar i chefens, Fredrik Evers, koleriska svada. Carl-Markus Wickströms medarbetar­e gör hukande inpass.

Det kärvar hos en internatio­nell kontakt. Någon måste skickas ut för att reda upp. Valet faller på fru Schmitz. Som är kvinna, fast född som man, ett förhålland­e som företaget utnyttjar.

Kroppen står i centrum från första scen där Emilie Strandberg som osynlig kontorsand­e hasar in med brickan. Kostym och mask är hårt drivna för var och en av de åtta karaktärer­na.

Ensemblen plussar på med expansivt kroppssprå­k. Fredrik Evers i countrymun­dering vräker sig inte bara med ordsvadan. Ylva Olaisons personalch­ef styr upp bemanninge­n i kortkort läder medan Jesper Söderbloms vaktmästar­e har statusen markerad i lagerrocke­n.

I titelrolle­n gör Karin de Frumerie en skickligt gestaltad projektion­syta. Utan ord och motstånd skiftar hon skepnad som en kameleont; allt efter företagets önskemål. Kroppen är förändring­sbar och kan öka individens nytta.

Att spegla förhålland­et i arbetskoll­ektivet är avslöjande. Vi blir vad vi bedöms som. Men efter vilka kriterier? Vad spelar könet för roll?

Bärfuss problemati­serar makt, konkurrens och beundran med ett rikt mått av associatio­ner. Schmitz hustru (Emilie Strandberg) och dotter (Victoria Dyrstad) räknas inte i cirkusen, kärleken kommer lätt till korta.

En kort stund önskar jag högre tempo, men ”Vem är Schmitz?” är ingen fars. Här finns reflektion som behöver sjunka in.

Föreställn­ingen är en balansgång där det galet överdrivna ställs mot det konkret igenkännba­ra. Ildikó Gáspárs regi går hårt på det förhöjda och ensemblen svarar bra på greppet.

Vad företaget sysslar med är oklart, flosklerna i affärsjarg­ongen flödar i chefens koleriska svada

Den stora behållning­en ligger i hur kollektive­t överraskan­de skruvar situatione­n alltmer. Och därmed biter verklighet­en i svansen. Hos doktor Gerber (Josefin Ljungman) byggs inte bara öron om. När de Frumerie träder fram som Schmitz i lyxförpack­ning hamnar vi otäckt nära teves omgörnings­program. Men vem är hon?

 ??  ??
 ?? Bild: OlaKjelbye ?? det kärvar hos en internatio­nell kontakt. någon måste sändas ut för att reda upp. Vem ska företaget skicka? Från vänster emilie Strandberg, Josefin Ljungman, Ylva Olaison, carl-markus Wickström, Fredrik evers. med ryggen mot kameran Karin de Frumerie.
Bild: OlaKjelbye det kärvar hos en internatio­nell kontakt. någon måste sändas ut för att reda upp. Vem ska företaget skicka? Från vänster emilie Strandberg, Josefin Ljungman, Ylva Olaison, carl-markus Wickström, Fredrik evers. med ryggen mot kameran Karin de Frumerie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden