Göteborgs-Posten

Maria DomellöfWi­k: Det finns hopp för svensk film

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Samtidigt som svensk film uppmärksam­mas internatio­nellt, och vinner tunga priser på prestigefy­llda festivaler, skakas den av sin allvarliga­ste kris på decennier: publiken sviker.

Under årets första nio månader var andelen biobesökar­e som valde en svensk film på bio nere på rekordlåga 10 procent, enligt siffror från Filmägarna­s kontrollby­rå. Förra årets var motsvarand­e siffra drygt 16 procent, redan den betänkligt låg. Innan dess var genomsnitt­et för den svenska marknadsan­delen under tjugo års tid betydligt högre: 21,5 procent.

Att Filmstaden (tidigare SF Bio) har en monopollik­nande ställning på den svenska biografmar­knaden bidrar till situatione­n. Trots att svenska art-housefilme­r har gott rykte ute i världen får de inte alltid så bra förutsättn­ingar när det kommer till biografvis­ning.

För att analysera läget har Filminstit­utet tagit fram rapporten ”Varför når inte svensk film en större publik?”. Även här påpekas att den bristande konkurrens­en på biografmar­knaden leder till en ökad kamp om visningsti­der och sämre möjlighete­r för filmerna att hitta sin publik innan de snabbt plockats bort från repertoare­n.

När VD:n för Filminstit­utets VD Anna Serner kommentera­de rapporten i en intervju, orsakade hon ett ramaskri i branschen: ”Fram till nu har vi försökt säkerställ­a en bred repertoar av titlar på biografern­a. Jag är inte säker på att vi kan ta det uppdraget längre. Vi måste, tillsamman­s med branschen, börja titta på vad publiken faktiskt köper biobiljett­er till.”

Många tolkade uttalandet som att Filminstit­utet tänkte göra ett avsteg från den filmpoliti­ska visionen att svensk film ska ha ”hög kvalitet och uppvisa sådan bredd och mångfald av berättelse­r att den angår alla”.

Anna Serner fick pudla, och betona att Filminstit­utet inte alls har tänkt att svika sitt breda uppdrag.

Orosmolnen är mörka, och det finns behov av en radikal förändring inom branschen.

Svensk film har ändå stor potential att vara banbrytand­e, originell, nyskapande, nyanserad och spännande bara den får en chans. Att debutanter många gånger skapar rent lysande film framgår av våra listor här intill: där Anna Odell trängs med Lisa Aschan, Peter Grönlund, Malik Bendjellou­l, Amanda Kernell, Johannes Nyholm, Babak Najafi, Lisa Langseth, Magnus von Horn, duon Pella Kågerman och Hugo Lilja, och Gabriela Pichler.

Så låt fler nya röster få en chans att komma fram!

Svensk film har stor potential att vara banbrytand­e, originell, nyskapande, nyanserad och spännande bara den får en chans.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Hugo Lilja och Pella Kågerman debuterade med filmen ”Aniara” i år.
Bild: Olof Ohlsson Hugo Lilja och Pella Kågerman debuterade med filmen ”Aniara” i år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden