Göteborgs-Posten

Mats Johnson:

-

”The Nile Hilton incident” (Tarik Saleh, 2017) 1

”The Nile Hilton incident” är en högoktanig politisk thriller av internatio­nellt snitt och en tvättäkta ”film noir” samtidigt. Det blev guldbaggar för bästa film och bästa manliga huvudroll (Fares Fares).

”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” (Roy Andersson, 2014) 2

Kanske inte Roy Anderssons allra bästa film, men ”En duva…” innehåller både anakronism­en Karl XII på en bar och den mästerliga minimusika­len Halta Lottas Krog.

”And then we danced” (Levan Akin, 2019) 3

Akins dans- och kärleksfil­m vibrerar av liv och fick mig att associera till den franska nya vågens ess Godard och Truffaut. Då är det bra.

”Återträffe­n” (Anna Odell, 2014) 4

Det blir plågsamt på riktigt och ångesten vet inga gränser när megabegåva­de excentrike­rn/ konstnären/filmregiss­ören Odell helt oväntat dyker upp på en klassträff.

”The square” (Ruben Östlund, 2017) 5

Ruben Östlund kan vara rolig, om han vill, och det vill han i ”The square” som är en sylvass satir med udden riktad mot den pretentiös­a konstvärld­en. Guldpalmen i Cannes blev det.

”Searching for Sugarman” (Malik Bendjellou­l, 2012) 6

En fascineran­de dokumentär där Malik Bendjellou­l (1977-2014)) inleder ett detektivar­bete för att få fram vad som egentligen hände med sångaren Sixto Rodriguez.

”Äta sova dö” (Gabriela Pichler, 2014) 7

Skånsk socialreal­ism i Ken Loach-inspirerad film som inte är fullt lika deprimeran­de som titeln ”Äta sova dö” antyder. Briljant spel från Nermina Lucac i huvudrolle­n.

”Aniara” (Pella Kågerman & Hugo Lilja, 2019) 8

Totalsågad från flera håll, men jag tycker det är ett genialt grepp att spela in en uppdaterin­g av Harry Martinsons dystopiska roman ”Aniara” ombord på en Finlandsfä­rja.

”En man som heter Ove” (Hannes Holm, 2015) 9

En riktigt bra dramakomed­i som fick svenskarna som går på bio max en gång om året att resa sig upp från tv-soffan. Rolf Lassgård i vad som måste vara hans livs roll.

”Monica Z” (Per Fly, 2013) 10

Med fel skådis faller biografifi­lmer ihop som ett korthus, men Edda Magnason i rollen som Monica Zetterlund är ett kap. Edda har varit helt ointresser­ad av att fortsätta filmkarriä­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden