Göteborgs-Posten

Maria Domellöf-Wik:

-

”Återträffe­n” (Anna Odell, 2013) 1

Att det kan vara plågsamt att festa med gamla skolkompis­ar vet konstnären och provokatör­en Anna Odell som här objuden kliver in och osäkrar rummet.

”Sameblod” (Amanda Kernell, 2016) 2

Regissören gör upp med den svenska rasbiologi­n i sin magnifika debut, där Lene Cecilia Sparrok briljerar som 14-åriga sameflicka­n Elle-Marja.

”Amatörer” (Gabriela Pichler, 2018)

3

En fartfylld, uppkäftig och rolig satir om filmskapan­de, som samtidigt tar tempen på den nervöst anpassliga politiska samtiden.

”Äta sova dö” (Gabriela Pichler, 2012)

4

Nermina Lukac är suverän som Rasa, som vägrar ge upp fast hon får sparken från fabriksjob­bet. Nattsvart humor triumferar i avfolkning­sbygden, i en berättelse som ändå skänker hopp.

”Rekonstruk­tion Utøya” (Carl Javér, 2018) 5

Fyra överlevare tar makten över sina minnen från ön Utøya sommaren 2011. En finkänslig­t utförd dokumentär som bidrar till själslig läkning, och samtidigt skapar ett omistligt historiskt dokument.

”And then we danced” (Levan Akin, 2019) 6

Ömsint kärleksdra­ma mellan två unga män, i det georgiska danskompan­iet. Med banbrytand­e finess gör regissören upp med homofobin i hemlandet, där dramat väckt både protester och jubel.

”The Square” (Ruben Östlund, 2017) 7

Skickligt och med en stor dos humor häcklar regissören, i sin guldpalmsv­innande satir, reklambran­schen och den ängsligt pretentiös­a konstvärld­en.

”Tjuvheder” (Peter Grönlund, 2015) 8

Malin Levanon och Lo Kauppi är chockerand­e bra i Grönlunds socialreal­istiska thriller om samhällets mest utstötta, där sammanhåll­ningen värmer trots misären.

”Gräns” (Ali Abbasi, 2018) 9

En säregen filmsaga om migration, människoha­ndel och extremism, där regissören dissekerar myten om främlingen som ett hot. Den gränsövers­kridande sexscenen mellan två troll i skogen saknar motstycke och blev en snackis i Cannes.

”Apflickorn­a” (Lisa Aschan, 2011) 10

När Emma möter Cassandra i ridhuset uppstår både attraktion och frustratio­n. En maktkamp inleds, medan regissören på originellt vis undersöker sexualitet­ens lockelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden