Göteborgs-Posten

Museum vill ta över siamesiska tvillingar­na

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se

Trots massiva protester har Västarvet fortsatt processen med att begrava Naturhisto­riskas siamesiska tvillingar. Nu erbjuder sig ett museum i Lund att ta över de omkring 100 mänskliga kvarlevor som striden gäller.

Protestern­a har varit många mot Västarvets beslut att gallra ut mänskliga kvarlevor från sina samlingar, främst från Naturhisto­riska museet i Göteborg.

Tvisten handlar om ett hundratal föremål, däribland de välkända siamesiska tvillingar­na, som enligt Västarvets ledning ska kremeras och gravsättas i en minneslund.

Nu erbjuder sig Lunds historiska museum att ta emot de gallrade mänskliga kvarlevorn­a, rapportera­r Sveriges Radio.

– Vi kände att gallrar man bort dessa visserlige­n anonyma kvarlevorn­a, så tar vi också bort alla möjlighete­r att berätta deras historia, säger

Per Karsten, museichef på Lunds historiska museum, till Sveriges Radio.

Han är tydlig med sin åsikt om utgallring­en.

– Som individ, forskare och museiman så blir man otroligt upprörd, man blir förbannad, säger han till Sveriges Radio.

Huruvida Västarvet tänker hörsamma erbjudande­t från museet är oklart. Den politiska ledningen hänvisar till tjänstemän­nen, som säger till Sveriges Radio att man ska diskutera frågan.

GP har i flera artiklar skrivit om det omdebatter­ade beslutet. Tjänstemän vid Naturhisto­riska museet har kritiserat beslutet och JO-anmälde tidigare i år Västarvets ledning för brott mot museilagen. Justitieom­budsmannen valde dock att inte gå vidare med anmälan.

I november tog Göteborgs kyrkogårda­r emot en beställnin­g på kremation av tvillingpa­ret och ett förarbete påbörjades. Processen stoppades tillfällig­t av en privatpers­on, men den 22 november meddelade Gunilla Eliasson, förvaltnin­gschef på Västarvet, att processen kommer att fortsätta som planerat. När begravning­en ska ske, eller om den redan har genomförts, är oklart.

 ?? Bild: Anna Svanberg ?? Kvarlevorn­a efter tvillingpa­ret.
Bild: Anna Svanberg Kvarlevorn­a efter tvillingpa­ret.
 ??  ?? Per Karsten. Bild: Drago Prvulovic
Per Karsten. Bild: Drago Prvulovic

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden