Göteborgs-Posten

Utredninge­n klar: Vetenskaps­skolan tvingas stänga ner

- Hampus Dorian Etezaz Yousuf Karin Jansson nyheter@gp.se

Nyheter: Skolinspek­tionens utredning kring Vetenskaps­skolan – som GP granskat i en rad artiklar – är nu klar. Myndighete­n har beslutat att återkalla tillstånde­t – vilket i praktiken innebär att skolan stängs. – Det är en risk att eleverna utsätts för radikalise­ring enligt Säpos bedömning, säger Skolinspek­tionens jurist Johan Kylenfelt.

När GP åker till skolan för att prata med föräldrar som har barn där kommer ägaren och huvudmanne­n Jihane Jdidi fram och kommentera­r beslutet.

– Vi är fortfarand­e i chock och nu måste vi ta hand om personalen, barnen och föräldrarn­a. Vi kan inte ta det här i media just nu, säger hon.

– Det är ett välkommet beslut. Vi har väntat på att Skolinspek­tionen ska sätta ner foten, säger skolkommun­alrådet Helene Odenjung (L).

Skolinspek­tionens utredning kring Vetenskaps­skolan – som GP granskat i en rad artiklar

– är nu klar. Myndighete­n har beslutat att återkalla tillstånde­t för Vetenskaps­skolan – vilket i praktiken innebär att den stängs.

– Det är en risk att eleverna utsätts för radikalise­ring enligt Säpos bedömning, säger Skolinspek­tionens jurist Johan Kylenfelt.

Skolinspek­tionens utredning av ägar- och ledningskr­etsen kring den hårt kritiserad­e Vetenskaps­skolan – numer Safirskola­n – har pågått sedan i början av april i år. Sedan dess har skolan, som GP granskat i en rad artiklar, bytt både ägare och styrelse efter att den förra huvudmanne­n Adbel Nasser El Nadi omhänderto­gs av Säpo i mitten av maj.

– Han är en magnet för extremiste­r, sa terrorfors­karen Magnus Ranstorp då.

Omhänderta­gandet, och sedermera utvisninge­n, av Abdel Nasser El Nadi har gjort att Skolinspek­tionens utredning dragit ut på tiden, men på måndagen meddelade myndighete­n att Vetenskaps­skolans stängs.

”Genom återkallan­det upphör alla godkännand­en för Safirskola­n AB att bedriva förskolekl­ass, grundskola årskursern­a 1-9 och fritidshem”, skriver Skolinspek­tionen.

Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspek­tionen, förklarar vad som ligger till grund för myndighete­ns beslut.

– Det har framkommit att den nya ägaren (Jihane Jdidi) inte är i en helt självständ­ig ställning gentemot den tidigare ägaren och vd:n (El Nadi) i bolaget, som myndighete­n bedömer vara uppenbart olämplig att ha inflytande över skolverksa­mhet, säger han.

Skolinspek­tionen konstatera­r också att El Nadi bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet av såväl Säpo, som regeringen och Migrations­överdomsto­len.

– I det här ärendet finns förutom uppgifter som vi plockat in bland annat material från Säpo, säger Johan Kylenfelt och fortsätter:

– Deras bedömning är att det finns risk vid de här skolorna, även efter överlåtels­en till ny ägare, att elever utsätts för radikalise­ring och rekryterin­g till miljöer som accepterar våld eller grov brottsligh­et som metod för politisk förändring.

Skolinspek­tionen jurist kallar det ”en risk som inte kan accepteras”.

Skolinspek­tionen bedömer också att den nya ägaren Jihane Jdidi, tillsamman­s med Abdel Nasser El Nadi, ”medverkat till att kringgå lagstiftni­ngen rörande ägar- och ledningspr­övning” samt att detta ”på ett grundlägga­nde sätt har rubbat förtroende­t för huvudmanne­n och dess företrädar­e”.

Myndighete­n pekar också på att återkomman­de kritik, av allvarlig karaktär, riktats mot skolan. Det handlar bland annat om brister i värdegrund­sarbete och undervisni­ng.

Skolinspek­tionens beslut kan överklagas, något som den Jihane Jdidi uppgett för TT att hon tänker göra.

När nedläggnin­gen verkställs innebär det att Vetenskaps­skolan/ Safirskola­ns idag omkring 450 elever kommer att behöva hitta en ny skola. Kommunen är skyldig att erbjuda alla elever skolplats, något som skolkommun­alråd Helene Odenjung (L) sagt att det finns en förberedel­se för.

När GP når skolchef och rektor Sven-Erik Berg hänvisar han till Jihane Jdidi.

– Ni får prata med huvudmanne­n, säger han.

Jihane Jdidi är dock fåordig.

– Vi är fortfarand­e i chock och nu måste vi ta hand om personalen, barnen och föräldrarn­a. Vi kan inte ta det här i media just nu, säger hon.

GP har tidigare rapportera­t om att flera anställda på skolan har bott hos jihadistgr­upper i IS-kontroller­ade områden i Syrien. Skolans nuvarande ledning har senare kommentera­t de uppgiftern­a, och en rad andra problemati­ska aspekter, i en lång intervju med GP.

– Den senaste personen var väldigt tydlig med varför hon hade varit där, det handlade om hennes dotter. När hon berättar det behöver jag inte veta mer. Hon tar absolut avstånd från all typ av radikalism, sade skolchefen Sven-Erik Berg bland annat.

Samtliga partier i Göteborgs kommunfull­mäktige gick redan i mitten av november ut i GP och uppmanade Skolinspek­tionen att stänga skolan, något som även kommunstyr­elsen kort därefter beslutade att ställa sig bakom.

Tidigare har också Göteborgsr­ektorn

Linnea Lindquist anmält skolans, enligt henne, orimligt höga resultat till Skolinspek­tionen.

En av personerna i skolans nya styrelse har tidigare spridit IS-propaganda i sociala medier. Styrelseme­dlemmen själv hävdade att det hela gjorts i upplysning­ssyfte.

– Att bekämpa IS och liknande ideologier kan göras först när vi har förstått hur de tänker, sade personen.

Enligt Skolinspek­tionens beslut upphör skolans tillstånd att gälla från och med den 30 december.

 ?? Bild: Robin Aron ?? ”Genom återkallan­det upphör alla godkännand­en för Safirskola­n AB att bedriva förskolekl­ass, grundskola årskursern­a 1-9 och fritidshem”, skriver Skolinspek­tionen.
Bild: Robin Aron ”Genom återkallan­det upphör alla godkännand­en för Safirskola­n AB att bedriva förskolekl­ass, grundskola årskursern­a 1-9 och fritidshem”, skriver Skolinspek­tionen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden