Göteborgs-Posten

Tidigare Kinaambass­adör kan få fängelsest­raff

- Tobias Andersson Åkerblom tobias. andersson. a k er blom @gp.se

Ekonomi: Under måndagen åtalades Sveriges före detta Kinaambass­adör Ann Lindstedt för egenmäktig­het vid förhandlin­g med främmande makt.

Redan förra året beslutade Utrikesdep­artementet att kalla hem Sveriges dåvarande Kinaambass­adör Anna Lindstedt i förtid – på grund av hennes bristande hantering av fallet Gui Minhai. Det bekräftar UD i förhör med Säkerhetsp­olisen. – Vi bedömde under våren förra året, att Anna hade svårt att förstå vårt förhållnin­gssätt, säger kabinett sekreterar­e Annika Söder på U Di förhör med Säkerhetsp­olisen.

Under måndagen åtalades Sveriges före detta Kinaambass­adör för egenmäktig­het vid förhandlin­g med främmande makt. Detta efter vad som enligt Utrikesdep­artementet var ett icke sanktioner­at möte där hon förmedlade kontakten med affärsmän som ska ha företrätt Kinas intressen i fallet Gui

Minhai och bokförlägg­aren dotter Angela Gui. Det är inte tillåtet att ha sådana kontakter utan att det förankras och händelsen har lett till en utredning från Säkerhetsp­olisen och nu även ett åtal. Mötet uppfattade­s som hotfullt och målet med det misslyckad­es även då Gui Minhai fortfarand­e inte är frigiven.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att Utrikesdep­artementet varit missnöjda med hur Anna Lindstedt hanterat fallet Gui Minhai och därför beslutat att kalla hem henne, något som DN var först med att berätta tidigare i år. Men det har tidigare inte bekräftats officiellt.

Detta bekräftas nu av Utrikesdep­artementet i förhör med Säkerhetsp­olisen.

– Vi bedömde under våren förra året, att Anna hade svårt att förstå vårt förhållnin­gssätt. Vi bedömde att hon hade svårt i sin relation till Angela – där det snarare blev så att Angela (Gui Minhais dotter Angela Gui, reds anmärkning) fick trösta Anna istället för tvärt om. Det var inte profession­ellt och det var heller inte någon belastning som Angela skulle utsättas för, säger kabinett sekreterar­e Annika Söder på UD.

Istället skulle hon få jobbet som Agenda 2030-ambassadör. Tjänsten innebär att vara Sveriges representa­nt rörande de globala målen.

– Vi ville sköta det här smidigt och inte röra upp en massa damm utan rädda hennes ansikte. Vi är missnöjda och hon vet det, men vi vill inte att hon ska råka illa ut, eftersom vi vet att hon kan klara av andra arbetsuppg­ifter.

Den kinesiska affärsmann­en Kevin Liu ska ha erbjudit Angela Gui ett jobb. Om hon hade accepterat det och gått med på att inte kritisera Kina när det gäller fallet, så skulle det bidra till att Gui Minhai släpptes, enligt vittnesmål i förundersö­kningen i målet. Anna Lindstedts agerande får hård kritik i förhören med bland annat chefen för den konsulära avdelninge­n, Jon Åström Gröndahl.

– Det är väldigt allvarligt. Angela Gui har en grundlägga­nde rätt att få uttrycka sig fritt. Att vara med i ett sammanhang där den rätten begränsas är häpnadsväc­kande tycker jag.

Han och andra företrädar­e på UD uppger i förhören att de inte informerat­s om mötet och att Anna Lindstedt fått informatio­n om att hon inte skulle ha kontakt med Angela Gui.

– Det stämmer att hon agerat utan instruktio­n. Jag kan inte tänka mig en situation i ett konsulärt ärende av den här karaktären där jag inte är informerad, säger Jon Åström Gröndahl i förhör.

Hans bild av mötet i Stockholm där Anna Lindstedt förmedlade kontakten mellan den kinesiska affärsmann­en och Gui Minhais dotter är att Anna Lindstedt gjorde det som ett sista försök att få den svenska bokförlägg­aren frigiven.

– Min bild är att Anna har gripit efter ett halmstrå, en sista chans att lösa det här väldigt plågsamma konsulära ärendet – inte minst för henne själv. Jag tror det finns ett mått av revanschis­m i ärendet – att visa för Stockholm att hon kan lösa detta och att det var fel att be henne komma hem tidigare.

Anna Lindstedt förnekar brott. Hennes advokat Conny Cedermark skriver till TT att förutsättn­ingarna inte är uppfyllda för att agerandet ska bedömas som ”egenmäktig­het vid förhandlin­g med främmande makt”, som brottsrubr­iceringen lyder. ”Anna Lindstedt står fast vid sin mycket tydliga inställnin­g att brottsmiss­tanken är ogrundad och beklagar beslutet att väcka åtal”, skriver Cedermark.

 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg ?? Hotell sheraton i stockholm där anna Lindstedt ska ha förmedlat kontakten mellan den kinesiske affärsmann­en och gui minhais dotter.
Arkivbild: Tomas Oneborg Hotell sheraton i stockholm där anna Lindstedt ska ha förmedlat kontakten mellan den kinesiske affärsmann­en och gui minhais dotter.
 ?? Arkivbild: Leif R Jansson ?? Under måndagen åtalades sveriges före detta Kinaambass­adör anna Lindstedt för egenmäktig­het vid förhandlin­g med främmande makt
Arkivbild: Leif R Jansson Under måndagen åtalades sveriges före detta Kinaambass­adör anna Lindstedt för egenmäktig­het vid förhandlin­g med främmande makt
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden