Göteborgs-Posten

Mordstatis­tiken i Mexiko kan slå rekord – igen

- Åsa Welander asa.welander@gp.se

Världen: När president Obrador tillträdde hoppades han få stopp på den blodiga våldsspira­len. I stället kan det dödliga våldet nu nå nya nivåer.

Rena avrättning­ar, timslånga skottlossn­ingar och brutala mord på kvinnor och barn har radats upp i mexikanska medier de senaste månaderna. Fortsätter det dödliga våldet riskerar Mexiko att för tredje året i rad slå sitt eget mordrekord.

Första söndagen i december registrera­des 127 mord i Mexiko, vilket är den högsta siffran under en enskild dag sedan man började räkna. En knarkkarte­lls maktuppvis­ning i Villa Union i Coahuila, en timme från gränsen till USA, bidrog till det dystra saldot. Konfrontat­ionen pågick under en och en halv timme och lämnade utöver kommunhuse­t och runt 50 andra byggnader fyllda av kulhål även efter sig en mängd utbrända bilar och 23 döda, varav fyra poliser.

När Andrés Manuel López Obrador tillträdde som president för ett år sedan lovade han att utrota korruption­en och angripa orsakerna bakom våldet. Då hade Enrique Peña Nieto precis avslutat den blodigaste mandatperi­oden i modern tid, med rekordnivå­er för antalet mord både 2017 och 2018 – de högsta sedan man började mäta för 30 år sedan.

Men än så länge har López Obrador, känd under initialern­a AMLO, allt annat än lyckats bromsa våldet.

Under årets första månader ökade det snarare och antalet mord hittills i år är fler än under motsvarand­e period förra året. I snitt har 95 personer mördats varje dag.

Raul Benítez Manaut, forskare och säkerhetse­xpert vid Mexikos nationella autonoma universite­t, säger att den organisera­de brottsligh­eten har utnyttjat situatione­n som uppstått runt maktskifte­t och bristen på närvaro av polis och andra säkerhetss­tyrkor.

– Knarkkarte­llerna, främst i norra delen av landet, har ökat sin aktivitet för att positioner­a sig, säger han.

De senaste månaderna har allt fler blickar riktats mot den uppåtgåend­e våldsspira­len. Den misslyckad­e jakten på knarkkunge­n Joaquín ”El Chapo” Guzmáns son i oktober, när 13 personer dödades, ledde till rubriker världen över, liksom avrättning­arna av tre kvinnor och sex barn i Chihuahua i november. Det brutala tillvägagå­ngssättet och det faktum att offren i det senare fallet var amerikansk­a medborgare och tillhörde LeBarón-släkten, som bröt sig loss från mormonkyrk­an i USA och bildade ett eget samfund på andra sidan gränsen i början av 1900-talet, bidrog till stor internatio­nell uppmärksam­het.

Men redan veckorna innan hade två andra större våldsdåd skakat Mexiko. Den 16 oktober dödades 15 personer vid en skottväxli­ng mellan armén och en grupp kriminella i delstaten Guerrero och två dagar tidigare dödades minst 13 poliser vid ett bakhåll i delstaten Michoacán – ett attentat som kartellen Jalisco Nueva Generación tagit på sig. Allt oftare har lokal och delstatlig polis visat sig underlägsn­a kartellern­a, som ofta har större resurser, är kraftigare beväpnade och bättre förberedda på konfrontat­ion.

– Vi har inte medlen för att försvara oss eller det stöd som krävs för att stå emot vilken kriminell grupp som helst, sa en av poliserna till The Guardian efter bakhållet i Michoacán och klagade över hjälmar av dålig kvalitet och att de själva måste stå för kulorna till sina tjänstevap­en.

Vid tillslaget i Culiacán samma vecka greps först Ovidio Guzmán, son till Sinaloakar­tellens grundare ”El Chapo”, som nu sitter fängslad på livstid i USA. Sonen har beskrivits som en av dagens främsta smugglare av metamfetam­iner och fentanyl. Men efter att flera soldater tagits som gisslan av kartellen och hund

Antalet mord hittills i år är fler än under motsvarand­e period förra året. I snitt har 95 personer mördats varje dag.

ratals beväpnade män attackerat säkerhetss­tyrkorna, gavs slutligen order om att avbryta insatsen och Guzmán släpptes igen, för att undvika ytterligar­e blodbad.

– Knarkkarte­llerna är på offensiven. Det i Culiacán var en väldigt stark maktdemons­tration och [attacken mot] LeBarón-familjen var också en stor maktdemons­tration.

Man har nedmontera­t den federala polisen och slutat stötta den lokala polisen

De ser att det finns ett maktvakuum och de utnyttjar det, säger Benítez Manaut.

En av López Obradors frekventa fraser sedan presidentv­alskampanj­en har varit “abrazos no balazos” – på svenska ”kramar, inte kulor” – men sedan tillträdet har en betydligt hårdare praktik vuxit fram. Det misslyckad­e tillslaget mot Ovidio Guzmán, från vilket krigslika bilder spreds via sociala medier, ledde till nya ifrågasätt­anden av regeringen­s nationella säkerhetsp­olitik.

– Den är motsägelse­full, konstatera­r Erubiel Tirado, politisk säkerhetse­xpert på universite­tet Iberoameri­cana.

Andra skulle säga att den är närmast obefintlig. AMLO har nämligen främst definierat den genom vad den inte ska vara och exempelvis förklarat att det är slut på den intensiva jakten på knarkkunga­r, till förmån för sociala program som ska angripa orsakerna bakom våldet.

– Vi vill ha frid, och frid, precis som jag sagt många gånger, är frukten av rättvisa. Det är en ny strategi och ett nytt paradigm när det kommer till säkerhetsf­rågor, som han själv uttryckt det.

Men rättvisan är i dagsläget långt borta. Straffrihe­ten i Mexiko ligger på i snitt 96 procent. Av 100 anmälda brott är det alltså bara fyra som leder till någon form av påföljder och i flera delstater är straffrihe­ten över 99 procent.

Historiskt sett har gripanden av kartelleda­re ofta lett till ökat våld när olika fraktioner sedan slagits om att ta över kontrollen. Det har varit presidente­ns argument för att i stället satsa på sociala åtgärder. Men Tirado anser att retoriken är något av en halvsannin­g.

– Det har genererat mer våld eftersom man inte angrep nätverken bakom våldet. Det räcker inte med tillslag [mot ledarna], man måste också se till att nedmontera nätverken för tillförsel av vapen och flödena för penningtvä­tt, kopplingar­na till myndighete­r på både lokal och federal nivå och ha en helhetsstr­ategi.

I somras ersattes den federala polisen med ett nytt Nationalga­rde, som var tänkt att upprätthål­la lag och ordning, men främst har använts för att stoppa migranter vid landets södra gräns. Konflikten mellan att satsa på preventiva sociala åtgärder å ena sidan och säkerhetss­tyrkor å andra sidan är enligt Tirado gammal, men har kommit upp till ytan igen i och med en omsvängnin­g i den politiska retoriken.

– Man har nedmontera­t den federala polisen och slutat stötta den lokala polisen. Det som förlorats borde tas över av Nationalga­rdet, som praktiskt taget är en förlängnin­g av försvaret, men som inte heller har den kapacitet som utlovats.

Redan i januari deklarerad­e presidente­n att kriget mot knarkkarte­llerna, som startades av Felipe Calderon för snart 14 år sedan, var över. Men det verkar ha varit en ensidig handling.

– Kartellern­a är i krig mot regeringen, men regeringen erkänner inte att det finns något krig, konstatera­r Raul Benítez Manaut.

Situatione­n kan tvinga López Obrador att vidta liknande åtgärder som sina föregångar­e, vilket nästa års budget redan skvallrar om, med mer pengar till säkerhetss­tyrkorna. Men retoriken lär han hålla fast vid. Efter fiaskot i Culiacán bad presidente­n om förståelse för att förändring­ar tar tid och försäkrade att det som tidigare sagts fortfarand­e gäller.

– Det är inte lätt att göra den här omsvängnin­gen. Det är en övergångsp­rocess som pågår, det gamla har inte dött ut än och det nya har inte slutat att födas, sade han på en presskonfe­rens.

 ?? Bild: Eduardo Verdugo ?? dödliga skjutninga­r är vardag för många i mexiko. i genomsnitt har 95 personer dödats varje dag hittills i år.
Bild: Eduardo Verdugo dödliga skjutninga­r är vardag för många i mexiko. i genomsnitt har 95 personer dödats varje dag hittills i år.
 ?? Bild: Gerardo Sanchez ?? en sönderskju­ten bil i staden Villa Union, som tillhör kartellen c.d.N. (cartel of the Northeast). minst 23 personer dog i eldväxling­en mellan kartellen, den lokala polisen och säkerhetss­tyrkorna.
Bild: Gerardo Sanchez en sönderskju­ten bil i staden Villa Union, som tillhör kartellen c.d.N. (cartel of the Northeast). minst 23 personer dog i eldväxling­en mellan kartellen, den lokala polisen och säkerhetss­tyrkorna.
 ?? Bild: Marco Ugarte ?? mexikos president andrés manuel López Obrador.
Bild: Marco Ugarte mexikos president andrés manuel López Obrador.
 ?? Bild: Eduardo Verdugo ?? Joaquin ”el chapo” guzman, ledaren av sinaloakar­tellen, är dömd till livstids fängelse.
Bild: Eduardo Verdugo Joaquin ”el chapo” guzman, ledaren av sinaloakar­tellen, är dömd till livstids fängelse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden