Göteborgs-Posten

Svensk politik mot ny balanspunk­t

Moderatern­as närmande till SD och Vänsterpar­tiets uppror mot regeringen avspeglar bägge förhålland­et att riksdagen består av åtta partier, och inte sex. Återstår för L och C att slutgiltig­t acceptera detta faktum.

- Håkan Boström hakan.bostrom@gp.se

Det har var varit några turbulenta dagar i svensk politik. Att reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen skulle segla upp som ett hot mot regeringen­s själva existens var det få som förutsåg. Den faran är för stunden avvärjd, men i grunden handlar det inte om sakfrågan utan om hur spelplanen för svensk politik ska se ut.

De utdragna regeringsf­örhandling­arna efter valet 2018 bottnade i framförall­t Centerns och Liberalern­as ovilja att välja sida. Trots att det stått klart i många år, egentligen sedan 2010, att valet för Sveriges liberaler står mellan S-samarbete och SD-samarbete har detta faktum inte velat gå in.

Orsaken är inte någon mental oförmåga hos ledande partiföret­rädare, utan att mittenpart­ierna inser att deras position blir svårare om alla riksdagens åtta partier räknas, istället för bara de sex mellan ytterkante­rna.

Alliansen var i hög grad ett liberalt projekt med en dragning åt social ingenjörsk­onst. Kristdemok­raterna fick i stort sett nöja sig med ett vårdnadsbi­drag som konservati­v symbol. Annars varde t arbetslinj­en som gällde, maskinen Sverigesku­lle smörjas. Statsindiv­idualismen upphöjde still överideolo­gi.

Med Sverigedem­okraternas intåg i riksdagen förändrade­s spelplanen, som det skulle visa sig permanent. Det har dock tagit lång tid för de andra att acceptera. S D svarade upp mo ten allmänetab­lissemangs kritik och efterfråga­n på en striktare migrations-och integratio­nspolitik.

Alla försök att mobba ut SD har misslyckat­s. Migrations­överenskom­melsen 2011 var ett första försök att straffa väljarna genom att göra invandring­spolitiken ännu mer generös. Det skulle inte löna sig att rösta in ett invandring­skritiskt parti, tänkte en övertaktis­erande Reinfeldt som vägrade se några djupare problem med migrations- och integratio­nspolitike­n. Resultatet blev en svag minoritets­regering och ett växande SD.

Decemberöv­erenskomme­lsen 2014 blev nästa försök att låtsas som att SD inte fanns. ”Största block” skulle regera, om man räknade bort SD:s röster. Vänsterpar­tiet skulle dock räknas in, trots att partiet inte fick vara med när DÖ förhandlad­es fram.

Under mandatperi­odens gång kom först Kristdemok­raterna och sedan Moderatern­a att hoppa av uppgörelse­n under trycket av sina egna väljare. Löfven kunde dock regera vidare, i praktiken med passivt stöd av Liberalern­a och Centern. De borgerliga kunde ändå inte släppa illusionen att Alliansen fortfarand­e fanns, trots att partierna hamnat på olika sidor i sin syn på regeringsf­rågan.

Detta blev fullt uppenbart efter valet 2018. När M, KD och SD tillsamman­s var större än de rödgröna så räckte det inte längre med passivt stöd av liberaler och centerpart­ister för att Löfven skulle kunna regera vidare. Det behövdes aktivt stöd från mitten. Även om inget formellt samarbete fanns mellan partierna till höger så var SD öppna för att rösta på en M-KD-budget, vilket man också gjorde hösten 2018.

Men redan när Decemberöv­erenskomme­lsen sprack under förra mandatperi­oden var det tydligt att Sverige fått två nya maktblock. Ett bestående av M, KD och SD och ett bestående av de rödgröna. Liberalern­as och Centerns val att då inte fälla regeringen Löfven var i praktiken ett ställnings­tagande för S.

Ändå gick borgerligh­eten till val som Allians, om än halvhjärta­t, nästan som om inget hänt. Det hade kanske kunnat fungera om Alliansen blivit större än S och SD tillsamman­s. Men inga opinionsmä­tningar pekade på det. Och så blev det inte heller. De rödgröna fick ett mandat mer än Alliansen och S och SD blev tillsamman­s betydligt större än Alliansen. Det senare var faktiskt mer avgörande än den gamla blockförde­lningen. Även om Alliansen fått ett mandat mer än de rödgröna, istället för omvänt, så hade SD när som helst kunna fälla en sådan regering om de inte fått sitt inflytande.

Januariavt­alet låg i korten, givet Liberalern­a och Centerns löften att aldrig förhandla med SD. Att samarbeta med Socialdemo­kraterna sågs som ett mindre ont. Men fortfarand­e har den nya spelplanen inte riktigt sjunkit in. Januaripar­tierna har inte egen majoritet. I praktiken är de beroende av Vänsterpar­tiets röster. Ändå förväntar de sig att Vänsterpar­tiet ska kunna hållas utan inflytande. I längden är det en omöjlig ekvation, vilket visat sig i veckan.

Socialdemo­kraterna har visserlige­n gått med på att låta Centern sätta tonen för den nuvarande regeringsp­olitiken, för att få behålla makten. Men Vänsterpar­tiet har ingen anledning att acceptera sin roll som dörrmatta. Att VPK förr kunde vara regeringsu­nderlag å ten socialdemo­krati som drev Sverige i socialisti­sk riktning är en sak, att V ska spela samma roll åt en socialdemo­krati som verkställe­r Annie Lööfs politik är något helt annat.

Vänsterpar­tiet har nu visat att de inte kan ignoreras. De har skapat en ohelig allians med högerparti­erna, som vi lär få se mer av. Att de senare hjälper V är inte så konstigt som det kan se ut. Även högern har ett starkt intresse av att det tydliggörs att Januaripar­tierna är beroende av V. Det intresset har blivit ännu större efter att moderatled­aren Ulf Kristersso­n öppnat upp för samtal med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Januariavt­alet bygger på att endast sex av riksdagens åtta partier räknas. Det gynnar Januaripar­tierna medan det på motsvarand­e sätt missgynnar övriga partier. Att SD är dubbelt så stort som V i opinionen gör det extra fördelakti­gt för M att alla partier räknas.

Moderatern­a och SD har gradvis närmat sig varandra i politikens innehåll. Stödet för ett SD-samarbete har också ökat bland moderata väljare. Men framförall­t har M knappast något annat val. Med de opinionssi­ffror som råder, och har rått ett tag, kan en alliansreg­ering inte få egen majoritet. Den måste göra sig beroende av antingen S eller S D. Skulle Moderatern­a alliera sig med Socialdemo­kraterna( vilket inget av partierna vill) skulle de definitivt tappa rollen som dominerand­e högerparti till just SD.

Att först Kristdemok­raterna, och sedan Moderatern­a inlett samtal med SD följer en politisk logik. Det betyder inte att SD kommer sitta i nästa regering. Det betyder att SD blir stödparti till en högerreger­ing och får inflytande över politiken.

I ljuset av det är det naturligt att högerparti­erna vill hjälpa V att slå sig in i Januariavt­alet. Centern ska inte kunna låtsas som att V och SD inte existerar. De ska tvingas välja sida. För valet för mittenpart­ierna står egentligen inte bara mellan S och SD – det står också mellan V och SD.

Allt talar för att detta val blir oundviklig­t. Det är närmast en naturlag att en minoritets­regering får problem om den försöker ignorera sina stödpartie­r med en delvis annan agenda.

Hur ska då mittenpart­ierna förhålla sig? Liberalern­a har ingen lätt resa framför sig. Partiet är djupt splittrat och partiledar­en Nyamko Sabuni måste manövrera skickligt. Det är uppenbart att både V och SD är besk medicin för L-partistern­a. Hade det inte varit för Centerns existens hade nog L bestämt sig för fortsatt S-samarbete och funnit sig i rollen som motvikt till V inom ett vänsterblo­ck, lite som Radikale Venstre i Danmark. En otacksam men möjlig position. Problemet för L är att Centern redan lagt beslag på positionen som de mest idealistis­ka liberalern­a och SD:s huvudmotst­åndare. Liberalern­a har också en väljarbas som är mer borgerlig än Centerns.

Detta talar för att Liberalern­a kommer att byta sida. Det gör även Nyamko Sabunis betoning av sakpolitik­en. Hon inser att svensk migrations- och integratio­nspolitik varit ett misslyckan­de. Hon vägrar göra ”kampen mot SD” till huvuduppgi­ft för L och vill istället lägga tyngdpunkt­en på att lösa samhällspr­oblem. Det betyder inte att hon med lätthet kommer att få med sig sitt parti eller att L skulle få en lätt uppgift i att vara motvikt till SD i ett högerblock. Men fördelen skulle vara att Moderatern­a i allt väsentligt skulle lägga sin tyngd hos L snarare än SD i förhandlin­gar, medan detsamma inte kan sägas om S i förhålland­e till V, om L istället väljer att stanna kvar i vänsterbur­en.

Centern lär däremot med all sannolikhe­t inte byta sida. C har en tradition av att förhandla med S. Partiets nyvunna liberalism skiljer sig också från Liberalern­as. Den är mer nyfrälst utopisk. C har investerat mycket känslomäss­igt kapital i att vara motpol till SD. Hur illa än centerpart­isterna skulle tycka om att göra eftergifte­r till V så är det lättare att leva med för ett parti som gjort ”godheten” till varumärke.

Efter ett antal turbulenta år kommer svensk politik att närma sig ett nytt jämviktslä­ge där M, KD och SD bildar ett liberalkon­servativt block, som L kan ansluta sig till om de övervinner sin interna splittring och överlever som parti. Det andra blocket kan fortsätta kalla sig rödgrönt, med lite starkare betoning på grönt.

Det gör ont när invanda mönster och maktkonste­llationer förändras. Tonläget är just nu väldigt uppskruvat i svensk offentligh­et. De som ser sitt inflytande minska kvider desperat om Nazityskla­nd när de istället borde titta på Danmark. För i grunden är det vi ser snarast en fungerande demokrati som anpassar sig till nya förutsättn­ingar, ytterst orsakade av en förändrad verklighet och väljarnas vilja.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersso­n (M) har hamnat i ett ömsesidigt beroende av varandras stöd för att få makt och inflytande.
Bild: Claudio Bresciani Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersso­n (M) har hamnat i ett ömsesidigt beroende av varandras stöd för att få makt och inflytande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden