Göteborgs-Posten

Dags att lära sig Kinaläxan

-

Den 10 december är den internatio­nella dagen för mänskliga rättighete­r. Det är en stor dag, värd att hedra i ord och i handling.

Vad är väl en mänskligar­e rättighet om inte rätten att få säga vad man tycker, särskilt när man är felaktigt behandlad? Kinas kommunistp­arti hotar numera inte bara de mänskliga rättighete­rna i Mittens rike, även Sverige har fått sig en släng av den totalitära sleven.

Utöver att komma med ekonomiska hot och utestänga svenska politiker, bland mycket annat han gjort sig ökänd för, dränker

Ambassadör Gui Congyou numera systematis­kt fredliga protester mot Kinas människorä­ttsbrott med kommunisti­ska kampsånger så att det dånar över Gärdet i Stockholm.

Nu är det hög tid att sätta punkt för ambassadör­ens härjningar och se till att mänskliga rättighete­r gäller i hela Sverige – även utanför Kinas ambassad i Stockholm – liksom i Kina.

Det är förvisso bra att UD kallar upp Kinas ambassadör för samtal när han gjort något fel, men det räcker inte. Svenska politiker måste lära sig läxan från Himmelska

fridens torg 1989: Kinas kommunistp­arti är inte intressera­t av dialog och kommer aldrig att bli genuint bättre och mer demokratis­kt. Förr eller senare svarar de på det enda tungomål den totalitära makten förstår, våldets och hotets språk. För innerst inne är det bara makten det handlar om för kommunistp­artiet. Ge det inte makten att påverka villkoren för människors fri- och rättighete­r i Sverige. Det är dags att säga stopp! Thomas Pompe

 ?? Arkivbild: Jeff Widener ?? innerst inne är det bara makten det handlar om för kommunistp­artiet, skriver thomas Pompe. bilden från studentpro­testerna 1989 som slutade med att den kinesiska militären gick till attack mot studentern­a med stridsvagn­ar på Himmelska fridens torg. ett par hundra civila dog, enligt officiella källor.
Arkivbild: Jeff Widener innerst inne är det bara makten det handlar om för kommunistp­artiet, skriver thomas Pompe. bilden från studentpro­testerna 1989 som slutade med att den kinesiska militären gick till attack mot studentern­a med stridsvagn­ar på Himmelska fridens torg. ett par hundra civila dog, enligt officiella källor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden