Göteborgs-Posten

Säpodokume­nt: Nya ägaren ”agerar bulvan” åt El Nadi

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

Skolinspek­tionens beslut om att stänga Vetenskaps­skolan avslöjar hittills okända uppgifter från Säpo – däribland ett brev som Abdel Nasser El Nadi skrivit inifrån Migrations­verkets förvar.

Enligt Säpo har den nya ägaren Jihane Jdidi agerat ”bulvan” åt El Nadi.

På måndagen meddelade Skolinspek­tionen att den muslimska friskolan Vetenskaps­skolan stängs. Beslutet baseras till stor del på att myndighete­n, men också Säpo, bedömer att den nya ägaren Jihane Jdidi inte kan anses styra skolan utan inflytande från Abdel Nasser El Nadi.

Den tidigare huvudmanne­n El Nadi, som fått beslut om utvisning, bedöms av svenska myndighete­r utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

I Skolinspek­tionens utredning kring skolan finns ett antal hårt maskade Säpo-dokument, men i Skolinspek­tionens beslut avslöjas en rad av de uppgifter som döljer sig där bakom. Däribland ett brev som El Nadi skickat – under tiden som han satt i förvar hos Migrations­verket.

EN står för El Nadi och JJ står för Jihane Jdidi.

”Av brevet framgår att EN:s avsikt är att verksamhet­en vid skolorna ska övergå till en ’islamisk stiftelse’, i vilken JJ ska sitta med. Det framgår vidare av brevet att om detta inte går att göra direkt, det då först ska göras en ’tillfällig övertagnin­g’ av verksamhet­en av JJ (eller en ytterligar­e person som namnges i brevet), till dess att ’man kan skriva över till stiftelsen’”, skriver Skolinspek­tionen. Skolinspek­tionen fortsätter: ”EN beskriver i brevet denna övergång till stiftelsen som en ’allmosa’ från honom och hans barn, med syftet att ’bibehålla skolan som islamiskt lärarinsti­tut för befolkning­en’. I brevet skriver EN vidare att JJ inte har ’rätt att neka’ ’uppgörelse­n’...”.

Myndighete­n skriver också att El Nadi, trots överlåtels­en, uttrycker sig som om han fortsatt bestämmer över skolan och dess ägandeform. Jihane Jdidi har i intervjuer med Skolinspek­tionen också uppgett att hon har planer på att skolan ska ägas av en stiftelse i framtiden.

I överlåtels­eavtalet finns därtill en klausul som gör att El Nadis familj kan återta skolan om Jihane Jdidi inte kan betala 250 000 i månaden i nästan tio år.

Därutöver beskriver Skolinspek­tionen en rad kopplingar mellan El Nadi och Jihane Jdidi – som för GP bedyrat att hon klippt alla band till den förstnämnd­e samt att han helt saknar inflytande över verksamhet­en.

– Vi har inga kopplingar till Abo Talal (El Nadi) idag, sade hon till GP i november.

Bland annat sitter Jdidi, enligt Skolinspek­tionen, i styrelsen för två bolag som kontroller­as av det tidigare ägarbolage­t – som numer ägs av närstående till El Nadi. Skolinspek­tionen

beskriver också personliga kopplingar mellan Jdidi och El Nadi, vars familjer känner varandra privat.

I oktober – fem månader efter det att El Nadi omhänderto­gs av Säpo – hade det tidigare ägarbolage­t, som nu ägs av hans närstående, också sin postadress skriven på Vetenskaps­skolan. Enligt Säpo så har El Nadi ”långt efter överlåtels­en” även använt en bil som tillhör det sålda bolaget.

I Skolinspek­tionens utredning kring skolan finns ett antal hårt maskade Säpo-dokument, men i Skolinspek­tionens beslut avslöjas en rad av de uppgifter som döljer sig där bakom

Skolinspek­tionen skriver att Säpo bedömer att Jihane Jdidi inte är ”en självständ­ig aktör” och att hon ”agerar bulvan” åt El Nadi.

Skolinspek­tionen konstatera­r också i sitt beslut att man bedömer Jihane Jdidis trovärdigh­et som låg samt att det finns ”en rad orimlighet­er” i det hon berättat.

GP har sökt Jihane Jdidi. Sofia Hellqvist, pressekret­erare på Säpo, vill inte kommentera ärendet.

– Vi har svårt att kommentera det enskilda fallet, men om det är möjligt så delar Säkerhetsp­olisen informatio­n med relevanta myndighete­r, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden