Göteborgs-Posten

Odenjung (L) välkomnar beskedet

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

När Vetenskaps­skolans nedläggnin­g verkställs innebär det att omkring 450 elever blir utan skolplats. Göteborgs stad har sedan tidigare beredskap inför en nedläggnin­g, menar skolkommun­alråd Helene Odenjung (L).

– Den här skolan har så klart funnits med på vår observatio­nslista, säger hon.

GP har sedan tidigare rapportera­t att samtliga partier i kommunfull­mäktige ville stänga tidigare Vetenskaps­skolan, numera Safirskola­n.

På måndagen kom beskedet att Skolinspek­tionen återkallar godkännand­et för Safirskola­n.

– Det är ett välkommet beslut. Vi har under en ganska lång tid väntat på att Skolinspek­tionen ska sätta ner foten, säger skolkommun­alråd Helene Odenjung (L).

Odenjung berättar att hon under lång tid varit orolig över att en nedstängni­ng av den berörda skolan har dröjt.

– Men när jag läser motivering­en är det väldigt tydligt att de har underbyggt sitt beslut med relevant informatio­n.

När själva nedläggnin­gen verkställs innebär det att omkring 450 elever blir utan skolplats i Göteborg.

Göteborg kommer alltså att behöva ordna hundratals skolplatse­r över en natt. Men enligt Odenjung har man beredskap för detta.

– Vi kommer att ha dialog med föräldrarn­a och hjälpa eleverna till andra skolor. Jag gör bedömninge­n att det här inte kommer vara särskilt svårt, säger hon.

Rör det här sig om en allmän beredskap eller har ni särskilt planerat för att just den här skolan skulle lägga ner?

– Man måste alltid ha en allmän beredskap. Men den här skolan har så klart funnits med på vår observatio­nslista. Det här är ingen nyhet för oss, säger hon.

Underlag från Säpo har bland annat legat till grund för Skolinspek­tionens beslut. Dessa redogör för att det funnits en risk för att elever radikalise­ras eller rekryteras in till våldsbejak­ande miljöer.

Vidtas det några särskilda åtgärder med tanke på detta?

– Vi har varit oroliga för vad de här barnen utsätts för och konstatera­t att de behöver komma därifrån. Exakt hur det ska gå till eller på vilket sätt får vi diskutera.

– Med det sagt kan jag konstatera att Göteborgs stad inte är ovana vid att hantera traumatise­rande barn som kommit från krig och annat. Den kunskapen finns i staden.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Göteborgs stad har sedan tidigare beredskap inför en nedläggnin­g, menar skolkommun­alråd Helene Odenjung (L).
Bild: Jonas Lindstedt Göteborgs stad har sedan tidigare beredskap inför en nedläggnin­g, menar skolkommun­alråd Helene Odenjung (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden