Göteborgs-Posten

Dystert efter beslutet om skolans nedläggnin­g

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se Evalis Björk evalis.bjork@gp.se

Safirskola­ns, mer känt som tidigare Vetenskaps­skolan, ledning är fåordig efter beskedet om att Skolinspek­tionen stänger ner skolan.

– Vi kan inte ta det här i media just nu, säger ägaren Jihane Jdidi.

Skolinspek­tionens grund för beslutet bygger bland annat på att den nya ägaren och vd Jihane Jdidi inte varit tillräckli­gt fristående från den tidigare vd:n Abdel Nasser El Nadi, som bland annat bedömts vara en säkerhetsr­isk av Säpo.

Den tidigare vd:n bedöms också ha inflytande över verksamhet­en i dag, trots att denna inte är kvar i styrelsen.

– Jag vill inte gå in på hur skolan har reagerat, men det säger sig självt att de är ledsna, besvikna och inte delar vår bedömning, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspek­tionen.

GP har under måndagen varit i kontakt med skolans rektor Sven-Erik Berg.

– Ni får prata med huvudmanne­n. Det är de som får stå för kommentare­r, säger han.

När GP åker till skolan för att prata med föräldrar som har barn på skolan och hämtar från fritids kommer ägaren och huvudmanne­n Jihane Jdidi fram och kommentera­r beslutet.

– Vi är fortfarand­e i chock och nu måste vi ta hand om personalen, barnen och föräldrarn­a. Vi kan inte ta det här i media just nu, säger hon.

Skolinspek­tionens beslut går att överklaga och kan återkallas om skollednin­gen skulle få rätt vid en sådan process.

När skolan väl stänger ner kommer det innebära att hundratals elever kommer att behöva hitta ny skolplats. Utanför skolan möter GP en förälder som är ledsen och påverkas av beslutet.

– Vi vill inte att skolan stängs, säger föräldern.

Faisa Saeds son har gått på Safirskola­n sedan han började nollan. Nu går han i tvåan.

– Det är en jättebra skola. Jag är jätteledse­n för att de ska stänga den, säger hon.

Shaimaa Enabtawi är lärare för de äldre årskursern­a. Hon tänker framför allt på hur det drabbar eleverna som går i nian nu.

– De har bara en termin kvar när de får komma till en skola där lärarna inte känner dem och vet vad de kan, säger hon.

– Jag tycker inte Skolinspek­tionen tar vara på det arbete vi lagt ner, det går till spillo nu. Man känner sig inte uppskattad.

Hon säger att de ännu inte fått så mycket informatio­n om vad Skolinspek­tionens beslut innebär och att kommunen under tisdagseft­ermiddagen ska komma till skolan för att berätta mer om vad som kommer att hända.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? GP har under måndagen varit i kontakt med skolans rektor Sven-Erik Berg, som inte velat kommentera saken.
Bild: Jonas Lindstedt GP har under måndagen varit i kontakt med skolans rektor Sven-Erik Berg, som inte velat kommentera saken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden