Göteborgs-Posten

Larmet: För lite personal för att klara uppdraget

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Regeringen skjuter upp reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen i ett år. Samtidigt har mängder av personal flytt myndighete­n och kontorsned­läggningen fortsätter. – Generellt sett är det för få personer kvar för att klara uppdraget, säger Hans G Larsson, pressekret­erare för AF i Väst.

Förvirring­en kring Arbetsförm­edlingens framtid fortsätter att öka. Under måndagen informerad­e arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) om att man nu skjuter upp reformerin­gen av Arbetsförm­edlingen i ett år, med stöd av Centern och Liberalern­a.

– Vårt första besked är en reviderad tidsplan, säger arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) till TT på en pressträff.

På Arbetsförm­edlingen i Västra Götalands- och Hallands län, ökar det nya beslutet inte klarheten om myndighete­ns framtid.

– Vi uppfattar att vi kommer få tydligare krav på lokal närvaro, och att detta kommer att förtydliga­s i regeringen­s reglerings­brevet. Därför pågår en planering för att kunna leva upp till kraven, med egna kontor, sam lokaliseri­ngar med kommuner och de statliga servicekon­toren, säger Hans G Larsson.

Men måndagens presskonfe­rens innehöll inga nyheter om varslet som lagts på myndighete­n och den pågående kontorsavv­ecklingen. I Göteborg har Arbetsförm­edlingens kontor i Västra Frö lundaredan stängt och på Lucia slår kontoret i Angered igen.

– Ingen har ännu dragit i någon broms vad gäller kontorsavv­ecklingen, ingen har dragit i någon broms när det gäller uppsägning­ar. Det ligger kvar som förut, säger Hans G Larsson.

Reglerings­brevet kan komma att innehålla ny informatio­n, men om det vet man ännu inget inom myndighete­n. Och det blir svårt att backa på kontorsstä­ngningar eftersom hyreskontr­akt är uppsagda, och därtill har många anställda på Arbetsförm­edlingen redan sagt upp sig och slutat.

I Västra Götaland och i Hallands län varslades totalt 240 personer på myndighete­n.

– Uppsägning­arna blev något färre både på nationell och lokal nivå, eftersom så många har sagt upp sig själva, säger han.

Och när personal och kompetens strömmar ut ur myndighete­n ökar pressen på dem som är kvar att serva de totalt 54 978 personer är inskrivna som arbetslösa (öppet arbetslösa eller i arbetsmark­nadspoliti­ska program med aktivitets­stöd). Och antalet arbetslösa har ökat jämfört med i fjol.

– Generellt sett är det för få personer kvar för att klara uppdraget.

Vi är för få händer och just nu prioritera­r vi nyinskrivn­ingar och beslut som påverkar utbetalnin­gar till våra kunder. Det har varit en mycket tuff situation för myndighete­n hela det här året, säger Hans G Larsson.

För att klara ut det svåra läget måste myndighete­n nyrekryter­a – samtidigt som varslen fortsätter att rulla.

Samtidigt som Arbetsförm­edlingen går på knäna kom arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark med ett nytt besked om att reformerin­gen av myndighete­n inte ska vila på LOV (lagen om valfrihet), utan upphandlin­garna ska vara de mest ändamålsen­liga, säger hon.

Eva Nordmark vågar inte svara på om motförslag­en räcker för att undanröja hotet från Vänsterpar­tiet om en misstroend­eförklarin­g mot henne för planerna att privatiser­a Arbetsförm­edlingen. Även KD och M vill väcka misstroend­e mot ministern, om inte deras krav uppfylls.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden