Göteborgs-Posten

Tonåring mördade fel person – döms till nio år

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se Peter Linné peter.linne@gp.se

”If you can’t do the time, don’t make the crime”, klottrade tonåringen i sin cell på häktet. Han hade då precis erkänt att han avlossat de dödande skotten mot helt fel person, en 24-åring som ovetande satt på en parkbänk i Biskopsgår­den. Tingsrätte­ns dom blir nio års fängelse.

Det var alls inte meningen att 24-åringen skulle mördas. Om det fanns ett dödskontra­kt utfärdat, så stod det ett annat namn på det. Offret satt på parkbänken på innergårde­n på Väderilsga­tan och pratade med sin exflickvän i telefon när den då 17-årige mannen kom fram till honom:

– Jag tar fram puffran och jag skjuter. Bam, bam. Första skottet går och jag väntar typ en sekund för jag kollar honom i ögonen och jag ser hans ögon, det är som att de slocknar, de försvinner, sa skytten i polisförhö­r.

Han tillade:

– Sedan fortsätter jag bara. Jag trycker, jag trycker, jag trycker.

17-åringen har i förhör berättat att han skulle begå ett mord.

– Jag var så ivrig över att bli av med ”oskulden” om man ska säga som så. Det är en statusgrej på gatan, du vet. Ha ett liv på samvetet. Du klättrar. Jag ville visa att jag också kan. Jag snackar inte bara, sa han.

Men det var inte avsikten att skjuta just 24-åringen:

– Av allt att döma är det ett misstag som begås där. Man tar fel på person helt enkelt, sa vice chefsåklag­are Karl-Erik Esbo när han väckte åtal.

Enligt åklagarens misstankar var det en man i B-falangen i konflikten i Biskopsgår­den som egentligen var måltavlan.

– Vi ser det här som en del i ett större sammanhang. Det finns en pågående konflikt som vi tycker att det här rimligen passar in i, har Karl-Erik Esbo sagt och berättade då att mordoffret ”inte överhuvudt­aget har med den här konflikten att göra”.

Den nu 18-årige mannen ställdes, förutom mord, inför rätta för förberedel­se till mord. Under sin tid i häktet klottrade den mordmisstä­nkte en hel del inne i sin cell.

Bland annat skrev han: ”If you can’t do the time, don’t make the crime”.

Dessutom fanns på väggen noteringen ”4 år”.

Den som begår grova brott som 17-åring döms ofta till sluten ungdomsvår­d i stället för fängelse – och då är just fyra år det maximala straffet.

Här gjorde emellertid tingsrätte­n ett undantag från regeln och en betydligt strängare bedömning.

Domstolen skriver i sin motivering:

”Syftet med mordet har bland annat varit att klättra inom kriminalit­et. Offret saknade all möjlighet att värja sig. Dessa omständigh­eter är så försvårand­e att påföljden för en gärningsma­n som fyllt 21 år hade bestämts till livstids fängelse.

Den tilltalade var dock 17 år vid brottet och kan inte dömas till livstid. Rätten har därför som utgångspun­kt vid straffmätn­ingen att utgå från 18 års fängelse. Med hänsyn tagen till den så kallade ungdomsrab­atten som är aktuell i detta fall anser tingsrätte­n att straff mätningsvä­rdet uppgår till fängelse i åtta år”.

Dessutom lägger domstolen till ytterligar­e ett år för en mordförber­edelse, grovt vapenbrott och annan brottsligh­et. Den avlidne 24-åringens föräldrar och syskon tillerkänn­s ett skadestånd på sammanlagt 360 000 kronor.

Utöver den i dag 18-årige mannen åtalades ytterligar­e en yngre kille för medhjälp till förberedel­se till mord. Han döms nu till åtta månaders sluten ungdomsvår­d. Åklagarens teori är att de två ungdomarna fick betalt för att utföra dådet.

I sin ambition att ta livet av den drygt 30-årige mannen i B-falangen har de två tonåringar­na anklagats för att ha skaffat fram, transporte­rat och förvarat dels en kulsprutep­istol av märket Heckler & Koch, dels en halvautoma­tisk pistol av typen Zastava och dessutom ammunition.

 ?? Arkivbild: Anna Svanberg ?? 13 månader efter de dödande skott på Väderilsga­tan i Biskopsgår­den kommer nu domen. En 18-åring döms till nio års fängelse för dådet.
Arkivbild: Anna Svanberg 13 månader efter de dödande skott på Väderilsga­tan i Biskopsgår­den kommer nu domen. En 18-åring döms till nio års fängelse för dådet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden