Göteborgs-Posten

Varning för storm i kväll

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Det kommer att börja blåsa ordentligt på tisdagseft­ermiddagen och vindarna kommer sen bara att tillta under kvällen och natten. Det kan bli uppemot 24 till 26 sekundmete­r i byarna på land, och blir ännu blåsigare till havs.

– Det är inte omöjligt att det blir storm på land, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Det kan vara läge att binda fast studsmatta­n i trädgården, och att inte ha lösa föremål liggande i trädgården. För det ska blåsa kraftigt de kommande dagarna, enligt SMHI.

På tisdag kväll börjar det blåsa ordentligt på västkusten och i Göteborg. Vindarna kommer att fortsätta under natten mot onsdagen och det mojnar inte förrän på onsdag eftermidda­g.

– Vindarna startar vid 17-19-tiden på tisdag kväll, sen blir det en snabb upptrappni­ng under kvällen och natten, det kan bli uppemot 24 till 26 sekundmete­r i byarna vid kusten, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Till havs kan det bli ännu blåsigare – med 26 till 28 sekundmete­r i byarna.

– Det är inte omöjligt att det blir storm på land, men det är för tidigt att säga ännu.

De som sköter vädervarni­ngarna på SMHI går ut med varningarn­a 24 timmar innan. Om vädret kommer att klassas som klass 1, det vill säga mycket hårda vindbyar, eller klass 2, som är stormvarni­ng, är för tidigt att säga nu.

Vindarna startar vid 17-19-tiden på tisdag kväll, sen blir det en snabb upptrappni­ng under kvällen och natten

Linus Karlsson, meteorolog SMHI

Men att det kommer att blåsa ordentligt är säkert, menar Linus Karlsson.

– Lösa föremål som inte är tunga kan komma att lätta, och träd kan komma att välta. Man bör vara uppmärksam på vad man har i trädgården, och agera utifrån det.

Enligt rådande prognos kommer vinden gå ner till 12 till 15 sekundmete­r på onsdagen, för att på eftermidda­gen sjunka lite till.

Förutom blåst kommer det även bli en del nederbörd, mest regn, men kan också bli en del blötsnö. Temperatur­en kommer att hamna på plussidan.

Resten av veckan kommer att bjuda på ostadigt väder med moln, regn och grader som ligger på plussidan. Men finns en ljusglimt – för tisdagen kommer att vara solig. I alla fall under förmiddage­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden